自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆樓主:

山卡啦咁遠

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

如果佢大單位又平D,可能會吸引到退休人士買,2公婆退休唔使返工出市區,方便日日去流水響水塘或郊野公園行山。

子爵府

yuyueng 發表於 21-8-6 16:08
2公婆退休唔使返工出.

最幣呀 ! 人有3 衰6 旺, 老來實有D頭暈身興..

幾多公公婆婆, 每朝去粉嶺醫學家庭中心(俗稱街症) 攞藥...糖尿.血壓..

果度有無政府醫務大樓先? 現有果間粉嶺醫學家庭中心, 簡直同佢一頭一尾...

果度有無車去北區醫院?

如果同奶奶住/ 劏房..就可能會揀吧!

就像叢林中的忽然大廈.

珍珠宮

yuyueng 發表於 21-8-6 16:08
如果佢大單位又平D,可能會吸引到退休人士買,2公婆退休唔使返工出市區,方便日日去流水響水塘或郊野公園行 ...

退休不一定喜歡隱居返璞歸真
好多中產長者愛行公司下午茶
仔女住附近照應
還有睇醫生要方便

水晶宮

kayen 發表於 21-8-5 23:00
同一塊地,皇后山居屋係最尾,要行晒七座公屋皇后村先到,比錢仲要行遠D
...

你講得岩呀。居屋要行出去搭巴士,係要先經過晒幾座既公屋。果度最少講緊10分鐘,之後等車,架車再係條小路出返大路沙頭角公路,但條小路得印象係單線 一塞就玩完。

子爵府

虎到金來勳章

bobomia 發表於 21-8-5 15:38
政府話發展東北,但係基建未能配合,古洞又話收地起樓,起鐵路都有個路線圖,咁山麗苑附近嘅交通配套,政 ...

你有冇去過將軍澳?
上當年, 將軍澳都係百無。
樓價已反映你講既, 如已完善, 唔係咁既價

珍珠宮

根本d人最好係鐵路站,又想上樓又唔願捱,起又冇人要,唔起又插,東涌青衣馬鞍山屯門元朗上水粉嶺開頭都荒島,之後咪一樣發達

珍珠宮

2024年龍年勳章

iamiam 發表於 21-8-6 21:51
根本d人最好係鐵路站,又想上樓又唔願捱,起又冇人要,唔起又插,東涌青衣馬鞍山屯門元朗上水粉嶺開頭都荒 ...

sorry,回錯人

珍珠宮

2024年龍年勳章

princessgw 發表於 21-8-6 21:15
你有冇去過將軍澳?
上當年, 將軍澳都係百無。
樓價已反映你講既, 如已完善, 唔係咁既價

問題係宜家大部分工作嘅地點,好多都集中係維港兩旁,將軍澳當年搭巴士出去香港九龍返工應該都係一個鐘內?

但宜家呢個位置出香港九龍返工似乎唔止一個鐘,除非多d公司搬離傳統商業區,近d新市鎮咁就唔需要打工仔每日用3幾個鐘返工放工

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

loved 發表於 21-8-5 17:38
吾怪得無人要。你點中曬,個個都想要市區,單位細 d都大把人爭,同一地點屋細 d,但單位多 d, 會容納多 d家 ...

係咪就係想吸引啲單身,兩公婆無細路嘅入去開荒呀

珍珠宮

peru 發表於 21-8-6 10:40
山麗苑有幾遠, 大家睇下就知有幾咁 COME 行, 我諗快步行都要25 分鐘先行到去粉嶺港鐵站

我諗要踩單車了。
一旦落雨就大鑊

別墅

iamiam 發表於 21-8-6 21:51
根本d人最好係鐵路站,又想上樓又唔願捱,起又冇人要,唔起又插,東涌青衣馬鞍山屯門元朗上水粉嶺開頭都荒 ...

你講啱左 人人都想住市區港鐵站附近 但又要沙頭角嘅樓價

三十幾年前我屋企人抽到居屋 不過得番屯門有得揀 我老豆都照要 因為真係平 以前我哋住筲箕灣一下子搬入屯門非常唔習慣 三十幾年前嘅屯門簡直係荒蕪之地 無西鐵無醫院無屯門巿廣場 交通又差 我老豆果時仲喺北角返工 我都唔知佢點樣日日來回屯門北角

所以如果我抽到居屋 我會照要粉嶺

珍珠宮

TYCwall 發表於 21-8-7 11:08
你講啱左 人人都想住市區港鐵站附近 但又要沙頭角嘅樓價

三十幾年前我屋企人抽到居屋 不過得番屯門有得揀 ...

同果班人講野都晒氣,大把人返工來回兩三個鐘,唔好講新市鎮出市區返工,有好多住港島九龍返龍鼓灘,機場,九龍返沙頭角,個個都想近返工地點,唔岩咪等機會轉,返大嶼山落馬洲都聽過,唔係指地點幾唔好,又要平又要好,起又話入,唔起又鬧,配套完善就唔會咁大樓價反映,有新屋苑慢慢會有配套,巴士小巴線有機會開新線

公爵府

牛年勳章

bobomia 發表於 21-8-6 11:48
細單位係雞肋,柴灣綠置居好似好多都係細到只可以俾單人入住咁,政府起樓越起越細,就來唔係龍床盤,係棺 ...

柴灣青衣好多賣剩蔗冇人要。唔止細,開則有又奇奇怪怪,開門對住廁所,廚房擺唔到雪櫃,房擺左牀後門要向外開先開到,有D則又三尖八角。。。外型和內隴同公屋一模一樣,以前的居屋真係靚和實用好多。唔明點解會越起越差。其實買綠置居或者居屋都係想改善居住環境,要俾錢買仲管理費都差唔多夠俾公屋租金,想吸引公屋住戶交返間公屋出來換居屋的吸引力真係唔大。房署班神仙真係不食人間煙火架

珍珠宮

2024年龍年勳章

rebeccalin 發表於 21-12-24 20:13
柴灣青衣好多賣剩蔗冇人要。唔止細,開則有又奇奇怪怪,開門對住廁所,廚房擺唔到雪櫃,房擺左牀後門要向 ...

有得入去睇咩?

珍珠宮

kayen 發表於 21-8-5 17:34
出上水 /粉嶺最少要40mins

去火車站都要咁耐嗎 因為巴士班次疏?

我見有廣告提皇后山,講到係威係勢咁

公爵府

牛年勳章

bobomia 發表於 21-12-24 20:32
有得入去睇咩?

網上大把平面圖睇,size,格局全部都有齊,內隴都大把人post出來。

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

如果真係挨貴租,山卡啦都要住架啦

子爵府

tong831 發表於 21-12-24 21:18
推行路要40分鐘。

我初初驟眼一睇你話要40 分鐘...好似係全完唔識路的人才會.

但再想深一層...係! 確實係!

如果買左入D 嘅山麗苑, 我由名都行去聯和墟街市都差不多15 分鐘.( 我識路, 識行消防局側門旁的行人隧道)

而家開左條新巴士線, 牌頭寫山麗苑叫78A .

如果下雨天, 就算奔跑都唔可以 20 分鐘由山麗苑跑到粉嶺火車站.

如果買山麗苑/ 派去皇后山邨, 就要預早半個鐘起身, 落去搭巴士去粉嶺站

首頁

尾頁

跳至