自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

yy_chow1210 發表於 21-8-8 15:35
但有時前面已冇路,你又冇機會cut, 咁點先會唔停黎cut?
我之前係見過有啲人揸車喺 highway 停咗架車嚟 cut 線,後面啲車真係俾佢嚇死
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

貼個P牌/ baby in car牌/ 大肚媽媽牌,通常都客氣d。
保持合理車速,打燈+ 'Sa Lum' (比哂Sorry手勢),通常都讓既,特別女性司機。
牌已考,對自己有d信心,放膽d!工多藝熟!
再唔係去冇乜車既街練多一排先?!
加油!💪🏻💪🏻

已刪除用户

男爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

熟悉路線搵人陪住行多幾次先
我嗰陣車我仔返學起碼練咗十幾廿次

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

yy_chow1210 發表於 21-8-8 15:05
聽日會自己一個人揸,冇人傍住,好驚有冇師姐講下秘訣,我好驚cut 線,有時唔知隔離線既車係咁湧 ...

邊區去邊區,講嚟聽吓先,等我迴避下⋯

珍珠宮

聽日會自己一個人揸,冇人傍住,好驚有冇師姐講下秘訣,我好驚cut 線,有時唔知隔離線既車係咁湧 ...

預早D cut

伯爵府

Cut 線,一路睇隔離線,有位先打燈,唔好一路打燈又睇好奈都唔cut線,真係好令人誤會~同埋cut線要比油,要有力~
我老公之前話我,明明架車有力都唔去,係咁等隔離線d車過晒先cut~
同埋新手唔好天黑先尼揸車,視力唔太好~

侯爵府

既然未有信心就補下鐘先

子爵府

回覆樓主:

要練習多d睇2邊側鏡,睇隔離線架車同自己架車嘅距離,最好停埋一邊練習睇多d先

侯爵府

睛靈勳章

esmehouse 發表於 21-8-8 15:11
我係你就唔好一個人揸啦,未揸你都已經咁驚。

x2
唔好害人
出左事好大獲
我第一次揸出街已經好有信心完全唔驚

侯爵府

睛靈勳章

yy_chow1210 發表於 21-8-8 15:35
但有時前面已冇路,你又冇機會cut, 咁點先會唔停黎cut?

真係cut唔到都要直去, highway 好危險一串七架車

水晶宮

esmehouse 發表於 21-8-8 15:37
我之前係見過有啲人揸車喺 highway 停咗架車嚟 cut 線,後面啲車真係俾佢嚇死
...

唔係卦

公爵府

條路線揸過幾多次?

公爵府

擔心就避開繁忙時間出車

男爵府

膽大心細,睇到位,人地收左車即cut,唔好猶豫不決。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

caa 發表於 21-8-8 15:24
唔係啩 在香港揸車十個有五個讓都奇

x 2

不過樓主掛咗個P牌、好多都會讓~

記得我攞到牌第一日揸車、現在用20分鐘路、那次行咗一倍時間、應該是緊張壓力大、返到屋企好似擔完泥一樣~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

安全第一, 睇定要出即去, 千其唔好出出下又縮返去原本條線!

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

esmehouse 發表於 21-8-8 15:37
...

所以揸車、一定不可跟車太貼、但如果保持兩秒煞車距離、就會不停有車CUT 入嚟前面空位~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

回覆樓主:

如果你咁冇信心,睇清楚等冇車先過線囉!預早啲。回旋處miss咗路口就兜多個圈囉!行錯路唔緊要,總會有第2條路去到目的地,最重要唔好謊張搞到亂咁嚟!慢慢哋,放鬆啲,加油呀!

男爵府

yy_chow1210 發表於 21-8-8 15:54
其實之前已經試過有個人坐我隔離睇我揸車,係未試過第一次自己一個人揸冇人傍。所以驚驚豬
...

所以我唔熟路我就揸短程嘅專線.慢慢練習.加油(emoji)(emoji)

首頁
12345...8

尾頁

跳至