自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

yy_chow1210 發表於 21-8-8 15:05
聽日會自己一個人揸,冇人傍住,好驚有冇師姐講下秘訣,我好驚cut 線,有時唔知隔離線既車係咁湧 ...

我以前剛剛開始揸車時,cut線一定開窗伸手比個5。好多時見你女人又遞手,多數都會讓你。不過都唔排除有篤油L。

但係其實你咁驚嘅話,不如你做多排乘客睇多幾次條路線先揸啦。我怕你dub brake變比油。揸車真係唔係講玩。做多幾次乘客。留意下地面嘅線,大概邊度開始打燈容易d cut。一開始揸熟一兩條路線先,壯大個膽同埋熟習路面有其他車。由夜晚少人揸到早上多d人再到rush hour。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

yy_chow1210 發表於 21-8-8 19:12
咁我兜下金鐘同灣仔先,thx
加油呀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

你聽日唔好揸,唔好害人。

練到唔驚先好去揸!

否則上報紙害人害己

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yy_chow1210 發表於 21-8-8 15:35
但有時前面已冇路,你又冇機會cut, 咁點先會唔停黎cut?

除非你入掘頭路唔掉頭, 否則前面唔會冇路喎.

我出門口要預多d 時間, 揸車時個心同技術都會定好多. cut 到就cut, cut 唔到去左第二度, 咪搵地方掉頭, 唔會冇路行, 點都會去到目的地架啦, 最緊要安全揸車.

揸車時既決定要果斷, 冇人傍住有時可能揸得仲好.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

iamiam 發表於 21-8-8 19:20
你唔好亂講,唔一定睇到,唔一定讓

揸車時已經緊張, 技術又麻麻地, 要顧住cut 線, 仲要單手開窗俾手號, 等其他司機做反應, 會唔會仲易有意外?

珍珠宮

bosch 發表於 21-8-8 19:42
揸車時已經緊張, 技術又麻麻地, 要顧住cut 線, 仲要單手開窗俾手號, 等其他司機做反應, 會唔會仲易有意外? ...

根本伸手出去做法已經好錯

男爵府

聽日會自己一個人揸,冇人傍住,好驚有冇師姐講下秘訣,我好驚cut 線,有時唔知隔離線既車係咁湧 ...

我好明白你心情,加油,我揸了3個月,到現在也會緊張,但比起頭一星期巳好了好多了

其實自己一個反而無咁驚,因為有咩事起上黎都係死自己

同埋自己一個睇鏡會清晰D Tim,有人坐隔離會阻住視線

揸40-60的路Cut線,我有時真係停左係度睇定D先 cut

條路揸8O的話,我知自己要 cut時預早留意D車,一見無車就Cut。如有車會先打燈,等一會,見架車有心想讓我,我先Cut,因為有時D車留意唔到我想cut,所以睇D定,唔好急!
Cut線前自己要減慢D,cut了要快返,跟返前面車速

記住,知到自己要Cut就早早找機會cut唔好等最後,最後Cut不到也不好慌,大不了行第二條路到目的地

珍珠宮

iamiam 發表於 21-8-8 19:44
根本伸手出去做法已經好錯

咪係,唔識 cut 線,揸乜嘢車?害人咩!

男爵府

人總要踏出第一步,你車牌都考到,即係代表你係得既,每人做新既野,不論見工,返新工,都會驚和緊張,係咪驚就咩都唔駛做,經驗係要累積返黎的,你係度問係要找解決方法,找有經驗既人比意見你,而唔起想要聽廢話

如果驚就唔好揸lee句唔駛理會,lee一句叫佢地自己留返同佢地既下一代講,無經驗既人只係浪費時間地只識講 lee句,有經驗的只會用時間跟你分享

總之專心揸車,唔好聽歌也唔好週圍望,一分心小小不好

有咩不好的經驗或改善,寫起簿仔到,得閒睇下,唔好重覆犯錯
你就會越揸越定

加油,等你遲D分享,你揸了多久已經無咁驚

伯爵府

回覆樓主:

cut 線記住先打燈,等人知道妳想點,睇鏡睇盲點,睇清楚夠位就過線。

已刪除用户

已刪除用户

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

加個P 牌响車尾,係人都怕左你們

男爵府

2024年龍年勳章

yy_chow1210 發表於 21-8-8 20:31
多謝師姐你咁詳細講我知我聽日會行下街先,有信心先上公路

都可以試下開個 google map 睇下條路線
尤其開圖片嚟睇
大約知道條路點行
信心就大好多

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

yy_chow1210 發表於 21-8-8 20:29
前面cut 唔到既意思係例如前面已雙白,你宜家唔cut 就cut 唔到。

尤其是P牌、cut唔到就唔好cut直行、情願兜多D路、否則要加監半年就唔好~

如果地圖用高德、比Google好好多~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

yy_chow1210 發表於 21-8-8 20:31
多謝師姐你咁詳細講我知我聽日會行下街先,有信心先上公路

仲有呀~條路如揸8O,你揸6O-7O好了,會無咁大壓的,最緊要揸得自己舒服,無咩必要唔好揸快線

因為如條路揸8O,自己又揸8O,好易會超速,成日又要顧自己超速,又要顧 lee樣,又要顧嗰樣,好分心的

已刪除用户

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

千祈唔好緊張,太緊張就會容易出錯。最好揾人陪你揸熟條路線先自己一個人揸。
起碼都揾人陪你點對點兜幾次條路線。

瑪瑙宮

yy_chow1210 發表於 21-8-8 20:29
前面cut 唔到既意思係例如前面已雙白,你宜家唔cut 就cut 唔到。

我明你意思, 咁你身處果條線前面仲有路麻... cut 唔到唯有直行, 兜路去目的地. 有時停響度等cut 線仲危險.

已刪除用户

首頁
23456...8

尾頁

跳至