自由講場

跳至

首頁

尾頁

已刪除用户

珍珠宮

yy_chow1210 發表於 21-8-8 15:05
聽日會自己一個人揸,冇人傍住,好驚有冇師姐講下秘訣,我好驚cut 線,有時唔知隔離線既車係咁湧 ...

高速路段cut線,要同前後車有一段距離,唔好一打燈就抽過去,因為大家都快,未必嚟得切拖慢。

如果喺隧道口要迫入去,咁慢情況下要就你唔難,難在一架黐住一架好難cut, 唯有打燈再伸隻手出去希望有人肯讓。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

伯爵府

yy_chow1210 發表於 21-8-8 23:12
我喺駕駛學院出嚟嘅,仲要係一take pass 㗎。但我老公又話我手車屎,駕駛學院出嚟嘅唔識揸車好似 ...
其實你考完有冇搵師傅補過鐘?如果冇,麻煩通知聲聽日咩鐘數行花園道去灣仔?

子爵府

回覆樓主:

如果真係冇信心,可以搵師傅再補補鐘

wcpcelia    發表於 21-8-9 15:11

男爵府

yy_chow1210 發表於 21-8-8 17:50
我係半山區出車,就係唔知邊度少車可以慢慢練。落花園道已經好多車,唔讓。我諗過行皇后大道東個邊落灣仔好 ...

沙宣道,薄扶林道果邊會唔會少車d呀?不過就多巴士,同多上下坡。如果你想揸,可以試下行西隧一出去北角柴灣果條隧道,我上次夜晚8-9點揸,無車。
我自己第一次揸,就上高速公路,我覺得安全過小街窄巷,起碼無人會衝出黎先。

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

yy_chow1210 發表於 21-8-8 23:12
我喺駕駛學院出嚟嘅,仲要係一take pass 㗎。但我老公又話我手車屎,駕駛學院出嚟嘅唔識揸車好似 ...

其實我覺得你c6都有啲岩
係學院學到既野未必真係岩實際揸車事
我跟街師傅
佢都話佢教緊嗰啲係for應付考試架咋
何況你係學院
我c6先跟學院學 再跟街師傅
佢都話係兩回事
我估你心情應該似我第一日學車 驚到係咁出手汗
怕唔知幾時會hi到撞到

我建議你之後可以搵街師傅補鐘
補你最常行既路
有信心自然冇咁驚

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

yy_chow1210 發表於 21-8-8 21:15
但駕院係咁教,可以停係度等機會cut 當然唔包括公路

到時執生, 最緊要安全.

侯爵府

我一攞牌,阿哥連續三夜同我操車行高速同泊車。
之後日間叫我由粉嶺揸去尖沙咀再去屯門;因為揸棍波,太緊張,死咗一次火⋯
但佢話我ok,所以就叫我以後自己揸。
然後第一次自己揸,沙田去銅鑼灣行紅隧。你話唔驚就假,但要夠信心,膽大心細。唔識路行中線,cut 線要果斷,俾到signal 人你個意向係出定唔出;另外missed 咗路口唔好夾硬出,或者突然間停低,兜個圈好易更安全。
真係好驚,好緊張,或者唔識路,行去比較少車嘅路慢慢泊埋一邊,調節下心情,睇清楚地圖GPS先再起步。
儘量先行自己熟悉嘅道路先,返工或買餸嘅地方,感受到路面交通嘅情況同駕駛節奏,先去行啲繁忙道路。

男爵府

babytt2 發表於 21-8-8 22:47
你唔係講笑呀?騰哂雞都揸架車出去?

你當馬路係練習場?搞唔好撞到人車點算?

你 lee D咪係無經驗囉,而家佢有病呀?手震到揸唔到車?

佢只係驚,只係心理關口驚,你爬哂所有驚既文先講野 la

自己一個第一次揸,大多數都驚,你叫佢有人傍住一個月又如何,講緊係自己一個,自己一個永遠都要踏出第一步,請比D同埋心和常識la,你lee位太太

男爵府

yy_chow1210 發表於 21-8-8 23:10
認同,我老公仲話我手車渣。佢講嘅嘢同駕駛學院學嘅嘢完全唔同 ,所以搞到我好冇自信。好似講到我學嘅嘢完 ...

講起老公,第一個星期就係老公傍住我,lee樣錯,嗰樣錯,令我自信心底落,懷疑人生
一個拿了10幾20年牌既,緊係狼死

所以我仔話第時學車一定唔會叫爸爸教

好好享受仲係P牌既日子,信自己,我係過路人,也是同路人

我老公不在我身邊,我揸了不用一個星期心情已平穩了

反而第一次自己揸,無想象咁難,好輕鬆

已刪除用户

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

我考完牌,第1次都有細佬磅住我渣。
同埋我在車窗前後都貼“新手駕駛”,都有用,其他司機會離我遠d, 爬我頭時唔會嚇我突然剷入

水晶宮

ian630 發表於 21-8-9 07:22
講起老公,第一個星期就係老公傍住我,lee樣錯,嗰樣錯,令我自信心底落,懷疑人生
一個拿了10幾20年牌既 ...

覺唔覺得老公坐係司機則邊,成日ee 哦哦好煩

我老爺99私底下同我講,我手車好過我老公,不過我老公唔知,佢成日覺得佢自己手車好掂,一定好過我,我唔講因為唔想傷佢自尊心

公爵府

虎到金來勳章

chocola 發表於 21-8-8 22:13
泊車呢?可以泊到任何位都ok?好多車位好窄

L位=搵D左右都有車嘅去練習, 多利用左右鏡去修正, 我架車有後波鏡所以會睇埋, 防止撞石碇. 我初初泊都好驚, 因見後面有車等緊我泊位, 之後克服呢個心理關口, 同自己講, 唔好理佢, 自己慢慢泊好, 唔好俾佢地影響, 大約2-3個月, 我已經可以一手就入到L位,

S位=學車有教, 但原來到拎左P後去泊係2回事, 不過係易D掌握, 都係多D利用左右鏡.

總之泊位時最好打死火燈俾後面知你做咩, 我次次都會打架. 同埋掛左P咁奈遇到好人多嘅, 放心, 揸多D就好大進步. 我仲有3個月甩P, 到而家都無犯過規, 無收過一張牛肉乾, 你都得架, 加油.

侯爵府

ian630 發表於 21-8-8 20:04
人總要踏出第一步,你車牌都考到,即係代表你係得既,每人做新既野,不論見工,返新工,都會驚和緊張,係 ...

你好好

侯爵府

yy_chow1210 發表於 21-8-9 07:44
我會加油,一陣冇穿冇爛會上黎報告

加油

伯爵府

在駕駛學院學,考完唔補鐘搵師傅教實習路面仲鼓勵去用繁忙路面做練習場

男爵府

唔好行唔熟既路
慢唔緊要,唔好行快線,keep住行中或慢線,
cut 線前打燈睇清楚先好出。好多貨車的士同小巴都好快同唔鍾意讓人,俾佢地過先,唔好急。

珍珠宮

ian630 發表於 21-8-9 06:16

你 lee D咪係無經驗囉,而家佢有病呀?手震到揸唔到車?

你呢d 先不負責任!揸車唔係講玩,撞到人點算?

驚已經可以影響判斷力,危害其他駕駛者同行人

大把新聞係亂揸車出事!

練車請搵師父睇住!

珍珠宮

caa 發表於 21-8-9 08:25
在駕駛學院學,考完唔補鐘搵師傅教實習路面仲鼓勵去用繁忙路面做練習場 ...

完全係馬路炸彈!

首頁

尾頁

跳至