自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

係我亞女,原先係打算簡單去z字頭果間野做,但口啤好麻麻,要翻手執手尾都幾麻煩。最後睇左個專科,開始cool牙........大家可以參考下,因為係開始緊,所以好唔好都未知,所以不作介紹。

第一次去要預約,比醫生睇難度。睇完下次約度位,$2500, 如果決定做就$45000內包呢個費用。

第二次去出晒電腦計算圖,本身咬合有問題,門牙係長期對合唔到。所以後牙骨長期磨蝕。醫生話難度係中高。

去第三次前,要係出面搵人照360度xray, 睇下有冇智慧齒,有冇蛀牙,有就洗埋補埋佢。

水晶宮

回覆樓主:

第四次去要返去剝牙,可以出面醫生做,最後都返佢診所由另一醫生去做,電腦計算後目前只剝上面兩邊既牙,下面就要睇佢cool既過程要唔要剝。剝完同時大牙上下帶上膠圈,好唔舒服,幾日都食唔到固體食物。只能煲粥,或者整下薯蓉比佢食。

象牙宮

Kittymummy 發表於 21-8-8 18:28
第四次去要返去剝牙,可以出面醫生做,最後都返佢診所由另一醫生去做,電腦計算後目前只剝上面兩邊既牙,下 ...
最辛苦係戴膠圈,
之後可以調較唔太辛苦的。

水晶宮

mercurycc 發表於 21-8-8 18:40
最辛苦係戴膠圈,
之後可以調較唔太辛苦的。

係呀,佢依家就係大牙帶膠圈,好辛苦 咩野都食唔到,佢話好痛同痺。多謝你話你既經驗我知。

水晶宮

Kittymummy 發表於 21-8-8 18:43
係呀,佢依家就係大牙帶膠圈,好辛苦 咩野都食唔到,佢話好痛同痺。多謝你話你既經驗我知。 :k ...

最辛苦係第一次,之後適應左就會好d

水晶宮

emilylam 發表於 21-8-8 18:48
最辛苦係第一次,之後適應左就會好d

我都好頭痕,真係唔知煮咩比佢食好。 最麻煩係佢返工果度本身已經冇咩野食。

象牙宮

Kittymummy 發表於 21-8-8 18:43
係呀,佢依家就係大牙帶膠圈,好辛苦 咩野都食唔到,佢話好痛同痺。多謝你話你既經驗我知。 :k ...
有d人會頭痛,醫生話呢段時間一定要經過,
正式上箍反而可以調較,好快過忍下啦!

大宅

拎走埋隻牙

水晶宮

Bellahkmama 發表於 21-8-8 18:50
拎走埋隻牙

係呀,個kitty盒仔都係牙醫比的

登陸火星    發表於 23-4-16 12:46
Bellahkmama    發表於 21-8-8 18:53

水晶宮

mercurycc 發表於 21-8-8 18:50
有d人會頭痛,醫生話呢段時間一定要經過,
正式上箍反而可以調較,好快過忍下啦!
...

係咪一直都要帶架?還是正式上cool時會除牙圈?

象牙宮

Kittymummy 發表於 21-8-8 18:53
係咪一直都要帶架?還是正式上cool時會除牙圈?
醫生應該有講要戴幾耐架!
有講點解要戴膠圈,全部都講得好清楚,
拆左膠圈就上鋼圈上箍。

水晶宮

mercurycc 發表於 21-8-8 19:07
醫生應該有講要戴幾耐架!
有講點解要戴膠圈,全部都講得好清楚,
拆左膠圈就上鋼圈上箍。

咁我問下亞女先 我冇陪佢去,因為大個女,醫生解釋係要撐大牙縫,第正式上cool時客易d,佢返黎咁講返我知。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

咦!咁啱,我個女都係啱啱cool(7月尾),菲獵牙科
醫生俾3個方案(唔記得100%,大概)
1. 齋cool,傳統cool,約20000
2. 齋cool,Invisalign ,價錢一樣,不過只做星期五(即以後覆診都只能星期五)
3. 剥4隻犬齒,傳統cool,矯正埋下咢情況(拉返出嚟同上咢對齊),約$23000

最後我哋揀咗3

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-8-8 19:50
咦!咁啱,我個女都係啱啱cool(7月尾),菲獵牙科
醫生俾3個方案(唔記得100%,大概)
1. 齋cool,傳統coo ...

平喎,我果間要$45000
暫時剝上面兩隻,中途再睇要唔要下面一隻。仲有4隻智慧牙,醫生話可以唔剝住冇影響。個衰女起初貪平想用萬幾蚊果d, 我唔比佢去。一見完專科人地都話執手尾執唔少, 特別係隱形果隻,就算出面普通牙醫cool都要返去執,佢先冇聲出。 最後都用3m膠粒cool.

珍珠宮

Kittymummy 發表於 21-8-8 18:26
係我亞女,原先係打算簡單去z字頭果間野做,但口啤好麻麻,要翻手執手尾都幾麻煩。最後睇左個專科,開始coo ...

我上個禮拜帶阿囡睇矯齒專科,第一次睇$2600,照2張X-ray, 一套牙模。下次才講詳細plan, $2600不包在之後plan

水晶宮

bbc2018 發表於 21-8-8 19:56
我上個禮拜帶阿囡睇cool 牙專科,第一次睇$2600,照2張X-ray, 一套牙模。下次才講詳細plan, $2600不包在 ...

早d cool係好,我女原來一向有咬合問題,天生的。所以前排係咬唔到,間中都有胃痛同消化不良。 醫生話唔可以100%改善,因為要做手術,只能cool返埋睇下會唔會好d.

珍珠宮

Kittymummy 發表於 21-8-8 19:59
早d cool係好,我女原來一向有咬合問題,天生的。所以前排係咬唔到,間中都有胃痛同消化不良。 ...

阿囡只係牙醫唔齊,有爆牙,無其他大問題。即進食,說話,哨牙,咬合呢啲問題都無。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Kittymummy 發表於 21-8-8 19:55
平喎,我果間要$45000
暫時剝上面兩隻,中途再睇要唔要下面一隻。仲有4隻智慧牙,醫生話可以唔 ...

我女本身都話想去平價貨
我怕鬼咗佢
咁啱吼到菲蠟牙科就試吓人哋收唔收,點知又收,咁咪做囉 (因為細仔棚牙問題比較嚴重,一早做咗,阿女見到心思思)

去菲蠟牙科最大代價係一定office hour,而且要返西營盤果邊囉

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-8-8 20:13

我女本身都話想去平價貨

係呀,平價貨唔好呀,好多最後要搵人執手尾,前後分分鐘加埋冇10萬都8萬,亦唔係個個都肯去執,肯執既亦唔會平。普通牙科cool都3萬幾,專科都只係多1萬,唉唔好煩。

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-8-8 20:13

我女本身都話想去平價貨

就算私家專科都要就佢架,我地果個係屯門同銅鑼灣掛牌。都係weekday先有得去覆診。但好處一黎近屋企,二黎1st payment 擺定萬鬆,之後每次見醫生時擺底$1000鬆。咁你諗下要見幾多次先比晒剩餘果3萬幾

首頁

尾頁

跳至