自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

不涉政治, ,要分黃/藍/香港人/大陸人請過主

琴日我有睇李慧詩訪問, 佢有提到最初一場無跟原定戰術輸左,
之後跟返教練戰術, 最後攞左獎牌,
一向無留意運動界嘅我, 去左search 教練沈金康先知, 原來沈先生咁多年來為香港默默付出, 從無資源比香港單車手, 用自己人脈, 搵地方, 搵資助, 支持運動員,
到今日單車界取得嘅成績, 真係好多謝佢,
希望大家都要知道, 除左運動員, 仲有一位出心出力的幕後功臣

貼一些維基資料

重建香港隊

1994年,沈金康受到國家體委委派到香港半年,以協助香港單車代表隊在廣島亞運會上爭取前六名。

然而,當時的香港隊的條件極差,既沒有裝備及經費,甚至連一名全職的專業運動員也沒有。

後來,單車隊招收到第一位運動員──黃金寶,師徒二人就開始了刻苦的訓練。

由於香港普通運動員不能夠得到香港政府的資助,黃金寶於上午和下午時都需要到商場擔任推銷員賺錢,所以只能夠在中午和晚上訓練。

沈金康了解到黃金寶的窘況,主動把自己的一半工資分予給他,還邀請了香港單車協會為他籌集薪酬,讓他能夠專心訓練。

6個月後,黃金寶在廣島亞運會上拿得第4名,沈金康也決定留在香港全力訓練他。

4年後,黃金寶不負所託贏得1998年的曼谷亞運會的200公里個人公路賽金牌,此後他還贏得無數項亞洲賽事冠軍,成為一代「亞洲車王」,最終贏得世界冠軍。

沈金康一直帶領香港隊至今,此間更為港隊培育出張敬樂、張敬煒、李慧詩、蔡其皓、郭灝霆、陳振興和黃蘊瑤等國際賽單車手,他們在各大賽事屢創佳績,使香港近年能夠躋身亞洲單車界的領先位置,並且先後產生了多位世界冠軍。

la_source    發表於 21-8-10 14:37
chyush    發表於 21-8-10 13:01
happylife28    發表於 21-8-9 19:08
lanloo    發表於 21-8-9 18:22
aeneas2011    發表於 21-8-9 15:10
edhepp    發表於 21-8-9 13:21

公爵府

牛年勳章

回覆樓主:

希望香港嘅運動員唔好以為得到獎牌真係自己一個嘅功勞,要識得感恩!

琥珀宮

好多運動員背後都有一整團隊support ,獎牌絕對得來不易,全部人都付出好多

侯爵府

2024年龍年勳章

長知識, 多謝樓主分享!

侯爵府

MsBusy 發表於 21-8-9 12:59

琴日我有睇李慧詩訪問, 佢有提到最初一場無跟原定戰術 ...

呢個單車手, 攞完銅獎自爆唔跟團隊策略所以失牌, 呢個單車手自以為是,
未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

琥珀宮

琴日我有睇李慧詩訪問, 佢有提到最初一場無跟原定戰術 ...

原來李慧詩第一場輸有背後原因,希望佢終於體會到教練嘅專業,唔好變為不正常人,思想走歪。運動員心理質素都好重要,吓吓仇恨,不滿現實,係唔會贏過自己,希望佢好自為之,銅牌唔係全部係佢個人功勞嚟㗎。

大宅

李慧詩都話佢衝線第一個人諗起係沈教練~~~

chyush    發表於 21-8-10 13:02
wcpcelia    發表於 21-8-9 14:40
kikikay    發表於 21-8-9 14:03

象牙宮

回覆樓主:

下,唔跟教練指示
真係難為了教練咁辛苦

水晶宮

我記得當年李慧詩有去中國高原地區同國內單車選手一齊訓練

子爵府

回覆樓主:

認同,唔單止運動員付出,後面的團隊都好重要

大宅

2024年龍年勳章

好多運動員 (尤其世界級或資歷深的) 落到場都會根據當時面對的情況作決定,唔跟教練指示絕對唔係乜野大件事。唔需要放大呢一點來講......

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

沈教練真係好
有幾多肯張自己人工分一半比選手

goldpiglet    發表於 21-8-9 22:34

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

之前都有喺網上睇過沈金康教練同黃金寶嘅事蹟,真係幾賺人熱淚⋯⋯覺得沈教練係熱愛運動,惜才愛才,為體育事業不辭勞苦嘅熱心人,真係令我好尊敬沈教練。
香港運動員應該要更加珍惜,香港政府今時今日肯投放咁多資源落運動事業,前人嘅血汗絕對功不可沒,佢哋要知道飲水思源

30051273    發表於 21-8-9 14:39
30051273    發表於 21-8-9 14:39

珍珠宮

maynjune 發表於 21-8-9 13:29
呢個單車手, 攞完銅獎自爆唔跟團隊策略所以失牌, 呢個單車手自以為是,
...

甘佢都肯講返出黎都算係甘
撞下版咪岩囉
唔係點會聽返教練講

教練好偉大 值得敬佩

chyush    發表於 21-8-10 13:03
BBG1    發表於 21-8-9 14:39

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

沈教練原來經歷過恐怖車禍

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4250405931716148&id=111047465652036
放下自在

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

cattz288 發表於 21-8-9 14:05
沈教練原來經歷過恐怖車禍

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4250405931716148&id=111047465 ...

係呀, 仲截肢, 維基有講, 不過係做香港教練前, 所以我無提

子爵府

回覆樓主:

雖然今年港隊成績超出預期,但諗到沈金康教練,李靜教練都要走了,往後真係唔知點算。
其實單車比賽個幾日,沈教練都幫李應付了傳媒,讓佢專心準備,我覺得教練好好。
李靜教練惡,激動,爆粗,我估都係覺得隊員可以做得更好先咁炆憎,如果大家有一早多謝佢,佢可能唔使多謝自己。

伯爵府

不知道我有沒有聽漏,李當時沒有多謝教練,我就覺得怪怪的啦!

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

maynjune 發表於 21-8-9 13:29
...

算啦,佢有咁多年經驗,對自己能力有一定自信⋯⋯
以為自己嘅理解比教練嘅意見更適合比賽中運用,呢啲都係人之常情
不過估唔到專業運動員如佢都仲係咁自以為是、固步自封,差點害得自己掉失獎牌⋯⋯好彩佢最後臨崖勒馬

翡翠宮

20091 發表於 21-8-9 14:16
不知道我有沒有聽漏,李當時沒有多謝教練,我就覺得怪怪的啦!
第1次無, 第2次睇訪問有多謝教練,
我見佢出嚟幾次接受訪問, 之後嗰d就無留意佢講話內容

首頁
12345...6

尾頁

跳至