自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

請問有冇人全屋大部分傢俬都在宜家傢俬買?質素點,係咪比錢叫宜家傢俬裝埋?
嚟緊全屋裝修,訂造好貴,所以想買現成傢俬算,有冇經驗分享吓,謝謝!

珍珠宮

回覆樓主:

買過宜家床和吊櫃,一個塌一個掉下來,不知是否佢派來啲人安裝問題,如買最好自己再穩陣啲裝下,但啲料都係渣渣地。相比下,實惠(紅蘋果)係穩陣好多,用到好多年料又靚啲,搬屋拆咗重裝又得(個人經歷&觀感)後期直頭淘寶買或搵人做,揀E0或實木,唔怕有蝨。

象牙宮

回覆樓主:

以前d枱同梳化就ok,但d櫃太單薄,好易變形!除非你租屋啦…點都係搵傢俬公司買好,都有現貨

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

得個相對平,但品質一般,不算好,最好搵專業定制~

珍珠宮

daijuju 發表於 21-8-12 10:41
買過宜家床和吊櫃,一個塌一個掉下來,不知是否佢派來啲人安裝問題,如買最好自己再穩陣啲裝下,但啲料都係 ...
請問咩叫 EO? 你淘過嘅店,可吾可以條 link?Thank you

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

新裝果陣OK, 但唔多耐用我覺得
D 細緻位唔得
預用3至5年頂盡就OK既

水晶宮

畀面勳章

我以前試過,真係全屋ikea,連家品丶燈之類都係,因為買新樓送咗幾萬蚊ikea coupon!

我建議係,買ikea貴的傢俬係ok的!千祈不要貪平買幾百蚊嗰啲。我記得有個書櫃,九百幾蚊,用到甩皮甩骨!但個組合櫃,砌咗六七千蚊,d木結實,張床個床架又係,搬時仲好靚,個買家仲叫我留俾佢不要掉

象牙宮

租屋用就ok, 以前用過d櫃好易甩底,
自住屋訂做好d.

男爵府

lovelybaby2015 發表於 21-8-12 11:02
我以前試過,真係全屋ikea,連家品丶燈之類都係,因為買新樓送咗幾萬蚊ikea coupon!

我建議係,買ikea貴 ...

同意,我有張IKEA床係貴既用左6年拆過兩次重裝仲好實淨,平個d IKEA傢俬差好遠,所以都係一分錢一分貨

珍珠宮

loved 發表於 21-8-12 10:58
請問咩叫 EO? 你淘過嘅店,可吾可以條 link?Thank you

E0係比較好嘅木料
呢兩間都唔錯,但淘注意有時寄漏嘢就麻煩,香港搵師傅唔齊貨都照收你錢,不過如果你自己或朋友裝到就唔怕嘅。如果唔想承受風險就實惠穩陣啲

另外淘都有D全屋或局部裝修傢俬服務,不過最好爬下文邊間好啲先。我啱做咗間啲料ok,但裝修師父同設計師就麻麻(香港外判),所以不推薦了

https://m.tb.cn/h.f0MUfmy?sm=728281

呢間平啲但啲料都ok

https://m.tb.cn/h.fZI5dEm?sm=92094b

呢間貴啲靚料啲

水晶宮

宜家D 傢俬只適合租樓,
如果你係私人物業. 一定用番靚D 既傢俬,
因為起碼住起碼10年.

水晶宮

畀面勳章

katherine418 發表於 21-8-12 11:06
同意,我有張IKEA床係貴既用左6年拆過兩次重裝仲好實淨,平個d IKEA傢俬差好遠,所以都係一分錢一分貨
...

係.絕對同意

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

十幾年前我有好多樣都ikea買
基本上除左個電視櫃一早比我換左, 其它全部仲健在仲用緊
廁所 :兩個吊櫃,一個地櫃, 鏡
廳 : 木餐枱, 書枱(搬去阿媽到仲用緊), 大衣櫃, 層架
房 : 三層櫃桶(呢個用左超過廿年

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 21-8-12 11:02

我建議係,買ikea貴 ...

我果時買張床都2千幾架,櫃都係2、3千。可能呢啲算係平掛

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

graceyung 發表於 21-8-12 10:36
請問有冇人全屋大部分傢俬都在宜家傢俬買?質素點,係咪比錢叫宜家傢俬裝埋?
嚟緊全屋裝修,訂造好貴,所 ...

唔係
有兩個櫃係,比較薄啲
不要從別人的嘴裡去認識我

翡翠宮

見E十好多后生仔囡好鐘意用它傢俬.尤其youtuber.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

宜x嗰啲料其實比較差,好多都係蔗渣板, 書櫃嗰啲還可以,床會搖真係唔好買。

公爵府

2024年龍年勳章

宜家 實惠 都好一般,

你試下上 特格傢俬 個網睇睇,

雖然款式普通, 但勝在全實木+價錢合理!

子爵府

依個係我個 plan 都知道姨媽傢俬quality 未必好好, 就最啱我呢啲pat pat痕嘅人,舊咗可以唔肉痛地換款

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

在ikea 買櫃一定不可以貪平,買貴果d就不會出事,我屋企個書櫃放滿晒書,還要前後兩層,用左十幾年都無事

首頁

尾頁

跳至