自由講場

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

想當年,我女都係派左第一志願js 1091,佢成績係麻麻,都選到測量主修,現在已經畢業在測量行工作,正打算報專業試

男爵府

yanyan-mummy 發表於 21-8-14 18:17
想當年,我女都係派左第一志願js 1091,佢成績係麻麻,都選到測量主修,現在已經畢業在測量行工作,正打算報 ...

佢有冇升到上degree呀?
知唔知有幾多可以升上degree?
佢讀成點?這學校好唔好?

伯爵府

Lovelymame 發表於 21-8-14 18:04
全部Jupas都係要昨天5點確認比留位費
哪裡睇到係16號
你可試下打去city問下你忘記左,星期一上午交得唔得?試下無訪,甘短時間可能冇問题

男爵府

蘋果木 發表於 21-8-13 10:05
GPA得3,其實吾算高,我姪女讀HKUSpace,第一年第一個學期係3.6,第二個學期3.8都冇大學offer,第二年,第 ...

請問下你姪女讀HKUspace咩科呀?係咪都係幾十個學生,會唔會小班教學,可以照顧到D學生好啲?佢覺得學校的師資好嗎?謝謝

男爵府

RoseRose1980 發表於 21-8-14 18:30
你可試下打去city問下你忘記左,星期一上午交得唔得?試下無訪,甘短時間可能冇問题
...

我都有這打算

RoseRose1980    發表於 21-8-14 18:48

男爵府

Lovelymame 發表於 21-8-14 18:42
請問下你姪女讀HKUspace咩科呀?係咪都係幾十個學生,會唔會小班教學,可以照顧到D學生好啲?佢覺得學校的 ...

佢讀社會科學,係幾十個人一班,冇少班教學,佢覺得師資幾好呀!有時有吾明,send email問啲professor,都會教下佢

大宅

醒目開學勳章

yanyan-mummy 發表於 21-8-14 18:17
想當年,我女都係派左第一志願js 1091,佢成績係麻麻,都選到測量主修,現在已經畢業在測量行工作,正打算報 ...

請問畢業後要工作多少年才考專業試?

男爵府

RoseRose1980 發表於 21-8-14 17:52
城大deposit 好收16号5點先deadline, 可以向hkspace 退錢得唔得?

除非有8大收你,如果吾係冇得退留位費!

伯爵府

蘋果木 發表於 21-8-14 18:51
除非有8大收你,如果吾係冇得退留位費!

del

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-14 18:21
佢有冇升到上degree呀?
知唔知有幾多可以升上degree?
佢讀成點?這學校好唔好?

佢asso之後升poly speed degree畢業,都有同學升返poly or city 同科,不過我女gpa 低,所以升speed ,今年畢業,未畢業已經有offer ,佢讀得好開心

雲母殿

PansyMummy 發表於 21-8-14 18:48
請問畢業後要工作多少年才考專業試?

我女今年畢業,聽佢講要入大公司先可以保送考試,啱啱同佢交左考試費

男爵府

RoseRose1980 發表於 21-8-14 18:57
不是,有人fact check 左 祇要jupas 裏面 degree/HD/asso 也可退

Asso留位費有冇得退?

有同學可能在JUPAS放榜前就已經繳交了副學位課程的留位費;在JUPAS放榜後,各院校會因應不同條件向申請人作出退款安排,大部分院校退款條件為:同學獲UGC資助全日制學士課程或SSSDP資助的指定全日制經本地評審自資學士課程取錄且確認入讀。

另外,香港理工大學香港專上學院及香港伍倫貢學院,同樣認可同學獲UGC資助全日制副學位課程取錄且確認入讀為退款條件。

男爵府

蘋果木 發表於 21-8-14 19:05

有同學可能在JUPAS放榜前就已經繳交了副學位課程的留位費;在JUPAS放榜後,各院校 ...

已經唔係留位費的問題,我已經交咗一個學期學費

伯爵府

蘋果木 發表於 21-8-14 19:05

有同學可能在JUPAS放榜前就已經繳交了副學位課程的留位費;在JUPAS放榜後,各院校 ...
香港理工大學香港專上學院(hkcc)及香港伍倫貢學院有得退, 仲以為hkspace也可以退

男爵府

yanyan-mummy 發表於 21-8-14 19:03
佢asso之後升poly speed degree畢業,都有同學升返poly or city 同科,不過我女gpa 低,所以升speed ,今 ...

Poly speed 學費好似要成10萬?
如果升返poly city 知唔知要幾多GPA?
未畢業已經有測量行請佢,係學校推薦?

伯爵府

yanyan-mummy 發表於 21-8-14 19:03
佢asso之後升poly speed degree畢業,都有同學升返poly or city 同科,不過我女gpa 低,所以升speed ,今 ...
甘幾好,進可攻退可守, 好成績可入poly or city,gpa 低都可入speed, 讀city學費平d 校園都好d

雲母殿

Lovelymame 發表於 21-8-14 19:18
Poly speed 學費好似要成10萬?
如果升返poly city 知唔知要幾多GPA?
未畢業已經有測量行請佢,係學校推薦 ...

要3.x,實數要問下女先知,份工係佢自己搵㗎,唔係學校推薦,我又覺得佢搵工唔難,因為佢唔止一個Offer

雲母殿

RoseRose1980 發表於 21-8-14 19:22
甘幾好,進可攻退可守, 好成績可入poly or city,gpa 低都可入speed, 讀city學費平d 校園都好d
...

係呀,佢喺City嗰兩年,都住過幾個月大學宿舍添,叫做圓咗佢大學夢

男爵府

yanyan-mummy 發表於 21-8-14 19:30

要3.x,實數要問下女先知,份工係佢自己搵㗎,唔係學 ...

咁叻女
佢讀什麼測量呀?

伯爵府

yanyan-mummy 發表於 21-8-14 19:31

係呀,佢喺City嗰兩年,都住過幾個月大學宿舍添,叫做 ...

好似canteen同圖書館係同大學共用, 我侄仔 n年前讀過hong Kong U space成日都話校舍差冇canteen附近環境好一般佢話如果有poly同city high dip收佢佢一定 入去讀因為校園都好啲讀書環境好爭好遠卦, 佢就係讀完hong Kong U space入唔到大學嗰一 群, 不過佢係會考年代嘅事所以時隔代唔同就好難講

首頁

尾頁

跳至