自由講場

跳至

首頁

尾頁

用戶要求終止服務

牛年勳章

應該唔係,以升返8大計,HKUSpace 同 HKCC,成功率最高。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 09:14

我仔現有HKUSPACE 的HD同城大的Asso兩個offer,唔知選邊 ...

我會選擇 HKU Space,以升8大為目標。阿仔中學嘅師兄師姐,中文失手嘅,大部分讀 HKU Space,其次 HKCC。唔少師兄師姐已經升返8大。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

wcandtt 發表於 21-8-13 09:18
副學士應該唔係Jupas offer 喎!

Jupas 有 poly HD 同城大 Asso
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 09:18
我見城大話GPA有3以上好大機會升到上去學位課程,係咪3都好難拎?

係~ 睇其他 forum 嘅同學分享,唔建議讀經 Jupas 入讀嘅 HD/Asso,除非目標唔係升 degree 。因為教學質素無問題,同 degree 一齊上堂,不過拍住 degree 同學,好難爆 GPA。如果打算畢業後工作,唔再讀 degree,城大 Asso 同 poly HD 提供好好嘅職業培訓。

未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

wcandtt 發表於 21-8-13 09:25
原來係咁,我以為只係得HD.

點解城大 Asso又唔同HKCC or HKU Space 咁另外分開?咁奇怪??

伍倫貢就係 City 嘅,正如 HKCC 係 Poly 嘅
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 09:29
係咪係HKUspace 這些學院比cityu 拎到GPA3的機會大啲?所以升大學的機會大啲
...

係,因為無 degree 同學拍住,只係一班讀 Asso 嘅同學比拼,如果只係中文失手,本身讀書能力唔差,就比較容易爆 GPA。教學質素亦有影響,聽返嚟 HKCC 教學質素好高,HKU Space 亦唔差。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

mercurycc 發表於 21-8-13 09:33
親戚個女讀HKUSpace,大部份同學都上八大,
有d第一年已經上到。

中學校長推薦讀 HKU Space,如果無啱心水嘅 degree 收嘅話。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 09:33
HD係同degree一齊上堂?degree的學生勁好多喎。成績都係同埋佢哋一齊拉curve?

因為阿仔比較Hea成績唔好, ...

成績係唔係一齊計,我無資料,不過 professors 見慣讀 degree 嘅學生功課,印象會唔會唔同就唔知,點都難 d 令佢對你有深刻印象,幫你寫靚靚推薦信。
小朋友大咗會好唔同,特別係升咗大專,讀嘅嘢同方法同中學好唔同,有 d 同學遇上自己鍾意嘅科,表現令人眼前一亮。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

mercurycc 發表於 21-8-13 09:41
又無問咁多,聽佢咁講,
而家都畢業啦!

我指我個仔中學嘅校長,推薦同學讀 HKU Space
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 09:40
唔係一齊上,但成績係一齊拉curve?

有機會部分科目一齊上堂,十幾廿年前已經係咁。反而好大機會成績會分開計。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 11:21
即係如果冇信心成績好好可以升到degree,讀cityu 會好啲?個名會好聽啲?同埋職業培訓多啲?
...

讀書唔係求個名好聽 d。
如果目標係畢業就搵工,唔打算讀上去,讀城大 Asso。如果目標係讀8大,讀 HKU Space。假設兩邊同科。
我覺得小朋友自己嘅諗法好重要,佢想讀,先有決心同毅力。坦白講,有能力專業科一定以 degree 為目標,之後先可以考牌做專業。社會係現實嘅,有牌同無牌,工作年資長咗,做嘅嘢差別唔會好大,待遇就差好多。
城大理大未升格大學之前,已經係專於培訓職業課程,無論課程內容同實習機會都唔使擔心。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 15:16
HKUspace PLK 係咪都同HKUspace 差唔多,還是差D?

一樣嗰喎,讀唔同科。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 16:05
多數都係HKCC 同HKUspace的分享,好少係8大的ASSO 同HD的分享,所以都覺得好似HKCC 同HKUspace好啲咁:quest ...

其實邊間院校比咗 offer 你小朋友? 邊科?

HKUSpace 直屬於香港大學
https://hkuspace.hku.hk/cht/discover/about/facts-figures

HKUSpace PLK 課程由香港大學專業進修學院(HKU SPACE)設計及審批,成功修畢任何一項課程的學生,均按香港大學(HKU)體制,經 HKU SPACE 頒授副學位。
https://hkuspace-plk.hku.hk/cht/about-us/about-the-college
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 16:24
HKUspace plk的HD 測量同CityU 的測量Asso

睇返 JS1091 同 HKU Space Plk common 嘅科,你目標係讀 surveying? City U asso 可以選修嘅 major,應該 surveying 最難入到,HKU Space Plk 呢科課程指南寫2020有超過 80%同學升讀 local degree。比我會揀 HKU Space Plk。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

我終於記起之前同你傾咗好多關於測量嘅嘢。HKU Space 喇~
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 16:43
五點前要俾錢,我就嚟諗到痴線

做唔到決定就比錢買時間。我就覺得個決定唔難。City U asso 要喺班到做 top 嗰班先可以揀到 surveying,唔係入讀就可以讀 surveying。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

ocarebear 發表於 21-8-13 17:59
一路睇大家嘅討論, 感覺好似讀親副學士, 都好大機會可以入得返八大
以前讀大學係精英, 現在是不是這個世界 ...

副學士都有唔同分別,唔係個個副學士都駁到8大。
以前學位少,精英先有機會讀大學(好似特首年代咁),而家選擇多咗,同埋副學士嘅出現,目的就係要接上大學。加上 DSE 中文令唔少讀得吓嘅男仔脫腳,入咗副學士就可以繼續發揮,某程度上係課程設計同考試制度,令呢個現象出現。
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-14 15:31
因為我突然覺得派咗Jupas冇理由唔要,我諗有好多之前入咗HKUspace嘅都派到城大

而且HKUspace收幾十人,城 ...

多人揀因為學位多,唔算熱門。入讀之後,考完試按成績選科,測量係三個選擇中最受歡迎,即係要喺班裏面要考得好,先可以讀測量。
教學質素方面,HKU Space 一d 都唔差。唔會差過城大 Asso。
已成事實,唔好回望,好好準備開學,你開心,阿仔會更加覺得開心,比佢知道只要努力,有好多可能,可以升上 degree,而家好好認識課程,識朋友,認識校園,投入學習生活。了解吓點樣可以增加機會上 degree,同時開始睇畢業後出路。向前望,前面有好多機會同可能,好好把握。

用戶要求終止服務

牛年勳章

LovelyKwan 發表於 21-8-14 17:04
有改選後數字?係邊度睇呢?

Jupas 入去嗰科資料,下面就會見到

https://www.jupas.edu.hk/en/programme/cityu/JS1091/
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

LovelyKwan 發表於 21-8-14 17:39

不是2020這個,我以為有今年改選後嘅數字

2021 改選後數字無咁快公怖,7月24號先改選完
未經許可,請勿轉載

首頁

尾頁

跳至