自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

禁止訪問

男爵府

Fion710 發表於 21-8-13 11:17
基本上Asso第一年成績要好好gpa3.9-4先至入degree,所以人數唔多,第二年3.5以上已經可以入八大,我姪仔幾 ...

即係有8成人有3.5以上?
我見HKUspace 都係寫有8成升學位,覺得係咪真係咁高,係咪包埋top-updegree

昨天打去問cityu 佢話好多都升到上去讀學位,但冇講數字,只係話差唔多都升到喎

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 11:21
即係如果冇信心成績好好可以升到degree,讀cityu 會好啲?個名會好聽啲?同埋職業培訓多啲?
...

讀書唔係求個名好聽 d。
如果目標係畢業就搵工,唔打算讀上去,讀城大 Asso。如果目標係讀8大,讀 HKU Space。假設兩邊同科。
我覺得小朋友自己嘅諗法好重要,佢想讀,先有決心同毅力。坦白講,有能力專業科一定以 degree 為目標,之後先可以考牌做專業。社會係現實嘅,有牌同無牌,工作年資長咗,做嘅嘢差別唔會好大,待遇就差好多。
城大理大未升格大學之前,已經係專於培訓職業課程,無論課程內容同實習機會都唔使擔心。
未經許可,請勿轉載

水晶宮

Lovelymame 發表於 21-8-13 11:26
即係有8成人有3.5以上?
我見HKUspace 都係寫有8成升學位,覺得係咪真係咁高,係咪包埋top-updegree

除非hea讀,入得asso都想駁上八大,啱啱同事講開佢女去年讀hkcc第二年成績3.5,3.6升到浸大,只要勤力專心學習好多教授會幫學生寫推薦信

水晶宮

Fion710 發表於 21-8-13 11:17
基本上Asso第一年成績要好好gpa3.9-4先至入degree,所以人數唔多,第二年3.5以上已經可以入八大,我姪仔幾 ...
原來都唔係咁易

伯爵府

大笨鐘 發表於 21-8-13 09:28
係~ 睇其他 forum 嘅同學分享,唔建議讀經 Jupas 入讀嘅 HD/Asso,除非目標唔係升 degree 。因為教學質素 ...
朋友的女今年poly hd 入番poly degree year 3, 佢話近年容場左升上去,因為poly year 3 多左學位出嚟畀人升上,平均每科有40個位for non jupas 入,poly hd 優先,佢都係2.9 gpa 已入番year3, 有d仲用non jupss 入三大,近兩年容易左,連登好多都係4年以上的事分享,當年冇甘多位year3升上,但讀hd 掂個位多數18分以上衰中文,英文4以上個位班

水晶宮

Fion710 發表於 21-8-13 13:37

除非hea讀,入得asso都想駁上八大,啱啱同事講開佢女去年讀 ...
咩科?

水晶宮

chocolatebean 發表於 21-8-13 14:00
咩科?

social science

水晶宮

RoseRose1980 發表於 21-8-13 13:57
朋友的女今年poly hd 入番poly degree year 3, 佢話近年容場左升上去,因為poly year 3 多左學位出嚟畀人升 ...

Gpa2.9冇可能,最低平均分有3.5為安全線!

伯爵府

Fion710 發表於 21-8-13 14:25
Gpa2.9冇可能,最低平均分有3.5為安全線!
唔洗,係今年的事,佢有同學3.2已有科大offer

水晶宮

Fion710 發表於 21-8-13 14:22
social science
我聽阿女講, 同學YR3 入返U, 但要預左未必揀到想讀既 MAJOR, 所以佢成日遊說朋友讀一年夠GPA, 就入返U YR1

男爵府

RoseRose1980 發表於 21-8-13 13:57
朋友的女今年poly hd 入番poly degree year 3, 佢話近年容場左升上去,因為poly year 3 多左學位出嚟畀人升 ...

Polyu 的hd?

伯爵府

Lovelymame 發表於 21-8-13 15:03
Polyu 的hd?
yes

男爵府

大笨鐘 發表於 21-8-13 09:36
中學校長推薦讀 HKU Space,如果無啱心水嘅 degree 收嘅話。

HKUspace PLK 係咪都同HKUspace 差唔多,還是差D?

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 15:16
HKUspace PLK 係咪都同HKUspace 差唔多,還是差D?

一樣嗰喎,讀唔同科。
未經許可,請勿轉載

男爵府

大笨鐘 發表於 21-8-13 15:46
一樣嗰喎,讀唔同科。

多數都係HKCC 同HKUspace的分享,好少係8大的ASSO 同HD的分享,所以都覺得好似HKCC 同HKUspace好啲咁

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 16:05
多數都係HKCC 同HKUspace的分享,好少係8大的ASSO 同HD的分享,所以都覺得好似HKCC 同HKUspace好啲咁:quest ...

其實邊間院校比咗 offer 你小朋友? 邊科?

HKUSpace 直屬於香港大學
https://hkuspace.hku.hk/cht/discover/about/facts-figures

HKUSpace PLK 課程由香港大學專業進修學院(HKU SPACE)設計及審批,成功修畢任何一項課程的學生,均按香港大學(HKU)體制,經 HKU SPACE 頒授副學位。
https://hkuspace-plk.hku.hk/cht/about-us/about-the-college
未經許可,請勿轉載

伯爵府

如果係經jupus入嘅asso,有政府資助,有grant loan
Non-jupus就要non-mean
我會咁睇
你係當水泡放入Jupus定點?
如果冇興趣,咪揀其他嘅副學士或hd
如果有,點解唔讀?jupus嘅Asso同hd 有一定歷史,而且教學質素較有保證,因為有d老師都係教degree個d
反而其他副學士,教師質素有保留
不過我唔否認個d副學士有派grade嫌疑
要升degree係2邊都升到
我好多年前識人讀副學士gpa 3.8,3.9升返degree, hd 亦有人爆4升degree
我覺得視在人為

男爵府

大笨鐘 發表於 21-8-13 16:19
其實邊間院校比咗 offer 你小朋友? 邊科?

HKUSpace 直屬於香港大學

HKUspace plk的HD 測量同CityU 的測量Asso

用戶要求終止服務

牛年勳章

Lovelymame 發表於 21-8-13 16:24
HKUspace plk的HD 測量同CityU 的測量Asso

睇返 JS1091 同 HKU Space Plk common 嘅科,你目標係讀 surveying? City U asso 可以選修嘅 major,應該 surveying 最難入到,HKU Space Plk 呢科課程指南寫2020有超過 80%同學升讀 local degree。比我會揀 HKU Space Plk。
未經許可,請勿轉載

首頁
12345...7

尾頁

跳至