自由講場

跳至

首頁
34567...10

尾頁

侯爵府

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-13 23:59
相當高果份係錯的。我之後唔夠一個月,專科醫生抽我血去驗,已經總膽唔到5。
...

但係你再驗既時候係已經食葯喎。

男爵府

AC117 發表於 21-8-14 08:30
我當時血壓170,驗身後要食血壓同膽固醇藥,已超過五年了

血壓還血壓,膽固醇還膽固醇,唔同成因嘅。

侯爵府

點解咁多人覺得身形唔肥就唔會有胆固醇問題....
瘦人仲易有喎, 因為食多咗唔健康的嘢唔易肥, 身體冇給警惕, 到發現時通常已經好高
我身邊D要食胆固醇藥控制的人, 瘦的多過肥的

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

annie133 發表於 21-8-14 05:21
膽固醇爆燈唔食,好易中風心臟病
我朋友四十幾歲巳中風,之前一日仲同我地去行山,冇先兆,而家坐輪椅,佢 ...

我都認為第二次抽血係食咗藥,所以指數先至會咁好,膽固醇並唔係肥人嘅專利,我個朋友三個月前爆血管,個人又瘦又有運動,但原來膽固醇超標,我都建議樓主要繼續食藥,不要自欺欺人。我老竇又係一朝到晚話自己血壓好靚,我話梗係靚啦你食住藥吖嘛,唔好自己亂咁停吖!

~仔仔媽咪~    發表於 21-8-14 13:30

水晶宮

膽固醇高會導致中風,勸你唔好自己呃自己,好多瘦人血管都有一定程度既阻塞

~仔仔媽咪~    發表於 21-8-14 13:30

子爵府

幸福花海 發表於 21-8-14 07:14
膽固醇高唔理係會慢慢塞心血管的,不是一個symptom, 我是過來人,我一直膽固醇偏高,到有一年驗到6. 3,醫生話要食葯,我無理佢,覺得 好地地點解要食藥,諗住用自己方法降低膽固醇, 但過咗幾年,唔係好成功 ,後來有一日突然心絞痛送咗入醫院 ,原來有一條心血管已經塞咗九成。所以如果有膽固醇高最好定期去照下血管,心血管塞係無聲無色的 ...

咁係咪通完波仔後就一直 KEEP 住食藥?

象牙宮

其實人第二之驗血時已食緊藥,
加上呢個月應該又介口又運動,
可能係咁多因數加埋降低,
不過食埋呢個月,
覆診才問醫生停藥。

有兩個朋友血壓膽固醇都靚,
但血管塞2x-4x%,只睇膽固醇未必準的。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

~仔仔媽咪~ 發表於 21-8-13 23:35
我係覺得原本我就係冇高膽固醇,又冇3高或糖尿,但就無啦啦要係咁睇醫生又食成世葯,有啲冇事揾野嚟搞feel ...

係因為你食咗藥先可以變返靚仔,每個高膽固醇嘅病人,都唔想食藥,但唔食藥就有可能變返高,好多人就係甘中風,以為自己得,又或者用某d天然療法得,不過個身體係你自己,你應該仲著緊過我,你自行判斷。
日本の平安を祈ります

珍珠宮

kk80400 發表於 21-8-14 10:51
係因為你食咗藥先可以變返靚仔,每個高膽固醇嘅病人,都唔想食藥,但唔食藥就有可能變返高,好多人就係甘 ...

我有食血壓藥,近月驗了兩次血,好和壞都比正常高,總就在正常下,兩次睇政府醫生只叫我注意飲食,但無比膽固醇藥,有需要叫醫生開膽固醇藥?

水晶宮

Mrs.Chan 發表於 21-8-14 01:57
報告出錯可以害C人,妳食降膽固醇藥仲有無改變飲食習慣/做運動?

唔知降膽固醇藥有幾大效力,今日都係去 ...
我第一次睇專科時,有專登自己寫張list俾醫生睇我平時點樣食野食啲咩同點樣做運動。醫生係除咗嗌我唔好茶記嗌華田飲外,話我平時食野方式冇問題,但我平時日日步行至少7千至一萬步,星期六日每日至少萬幾至2萬步,佢都話呢啲唔算係運動。

我平時番工放lunch只會食麥皮或蕃茄,定咗自己食under500卡路里既野,夜晚至同屋企人食正常,但都係出街食但食得唔多。醫生話我咁樣冇問題吖(晏晝食少啲留quota夜晚食)。

我麥皮仲要係每次8至10匙,就咁滾水沖唔加野唔加調味,係呢個月我想減偏頭痛程度,我至落啲昆布或麵豉湯落麥皮度咋。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

sochui 發表於 21-8-14 10:57
我有食血壓藥,近月驗了兩次血,好和壞都比正常高,總就在正常下,兩次睇政府醫生只叫我注意飲食,但無比 ...

你係私家定政府呢?我所知道,膽固醇藥係食一世,正正樓主所講,可能私家醫生唔知道你冇藥,以為你只係身體檢查甘,你最好拎哂2次報告去睇第2個醫生,如果唔係有錢人,因為呢d藥係長期,你去政府賽馬會睇好d, 佢如果需要你定期覆診食藥都會幫你安排。又平50蚊搞掂,仲會定期幫你驗血。

睇返你係話睇政府醫生,甘你再打去約期啦,佢應該會比藥你喎,你咪問下佢點解唔比藥你,係咪可以唔洗再食藥

珍珠宮

kk80400 發表於 21-8-14 11:12
你係私家定政府呢?我所知道,膽固醇藥係食一世,正正樓主所講,可能私家醫生唔知道你冇藥,以為你只係身 ...

我是睇政府,兩次都不同醫生,兩人講法差不多,只開幾個月血壓藥比我

珍珠宮

sochui 發表於 21-8-14 11:14
我是睇政府,兩次都不同醫生,兩人講法差不多,只開幾個月血壓藥比我

睇返你係話睇政府醫生,甘你再打去約期啦,佢應該會比藥你喎,你咪問下佢點解唔比藥你,係咪可以唔洗再食藥
日本の平安を祈ります

珍珠宮

sochui 發表於 21-8-14 11:14

https://urbanlifehk.com/article/68324/%E9%99%8D%E8%86%BD%E5%9B%BA%E9%86%87%E8%97%A5-%E9%99%8D%E8%86%BD%E5%9B%BA%E9%86%87%E8%97%A5%E8%A6%81%E5%90%83%E5%A4%9A%E4%B9%85-%E9%99%8D%E8%86%BD%E5%9B%BA%E9%86%87%E8%97%A5%E5%89%AF%E4%BD%9C%E7%94%A8
日本の平安を祈ります

珍珠宮

kk80400 發表於 21-8-14 11:15
睇返你係話睇政府醫生,甘你再打去約期啦,佢應該會比藥你喎,你咪問下佢點解唔比藥你,係咪可以唔洗再食 ...

下次已是十一月
從無比膽固醇藥我,我想是否總膽固醇在水平之下就不用食藥

男爵府

Mrs.Chan 發表於 21-8-14 09:28
嗯……,即係“血糖”係主謀係兇手?如果係,咁一定要先下手為強先處決“血糖”,但係我自己有血壓高,血 ...

我看高血壓可由多種原因導致。高糖係其中一樣咁啫。高鈉、遺傳等都導致高血壓。
利申,我吃高血壓葯十多年了。

珍珠宮

sochui 發表於 21-8-14 11:17
下次已是十一月
從無比膽固醇藥我,我想是否總膽固醇在水平之下就不用食藥
...

哦 我以為你係食開。佢冇比你甘即係你驗血報告冇問題

我都有食開血壓藥,如果膽固醇冇超,咪唔洗食囉。

水晶宮

木土土 發表於 21-8-14 00:34

其實食藥真係可以降得好快。

完全同意

珍珠宮

kk80400 發表於 21-8-14 11:34

哦 我以為你係食開。佢冇比你甘即係你驗血報告冇問題

報告是好的比正常高小小,壞的比正常高多些,但總就無超

伯爵府

明日晨曦 發表於 21-8-14 08:50

哇,我老公壞膽固醇3.7,醫生已經話要開藥俾佢食

我暫時血糖偏高但醫生沒有要求食藥,我是膽固醇偏高,再有血壓高

首頁
34567...10

尾頁

跳至