自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

所以想問一問,謝謝

伯爵府

熱血勳章

回覆樓主:

子爵府

BK Milk勳章

魚仔餅 發表於 21-8-22 17:50
姪仔黎緊將會同我一齊住,佢同我講想學Stem, 佢13歲學過microbit,機械人果d. 佢想繼續學落去。另一方面, ...

STEM 好廣泛:科學(science)、科技(technology)、工程(engineering)及數學(mathematics),要睇小朋友興趣係邊樣。

microbit 有用簡單 coding (programming), 不過主要係玩砌硬件。

宜家高小/初中年紀,流行學App Inventor,即係寫左個program用響手機。賽馬會coolthink 有攪活動比小學生,用App Inventor寫App比賽。有D小學,小五電腦科開始學App Inventor。

琥珀宮

姪仔黎緊將會同我一齊住,佢同我講想學Stem, 佢13歲學過microbit,機械人果d. 佢想繼續學落去。另一方面, ...

programming 係寫程式,如C++, Javascript,
STEM係一個範疇嘅統稱,並非寫程式

伯爵府

問佢想學到甚麼程度,想設計到甚麼東西,想報甚麼課程

珍珠宮

mandy952 發表於 21-8-22 21:36

programming 係寫程式,如C++, Javascript,

我都想講唔識點答樓主,即係有人問食水果好定食橙好,妳解得好好。
樓主,我諗簡單啲啦,初中生唔係小朋友了,如果佢有明確興趣,例如玩robotics ,咁咪鼓勵佢專注啲學,唔好否定佢幫佢決定呢樣定嗰樣,反正睇得出妳都唔熟呢範疇,其他相關skill 慢慢有需要時就會引導去自主學習,唔駛咁快分得咁仔細。

琥珀宮

Ononluk 發表於 21-8-22 22:01
我都想講唔識點答樓主,即係有人問食水果好定食橙好,妳解得好好。
樓主,我諗簡單啲啦,初中生唔係小朋友 ...

我不是樓主
不過你個比喻都幾貼切
只不過stem大部分都牽涉寫program,所以有人會誤會stem等如program, 我以前讀書冇stem,一開波就寫C,java
我諗stem係成個過程,如整架遙控車,當中涉及寫program, 但呢個係其中一part, 仲有設計,製作,甚至包裝,宣傳等其他步驟

珍珠宮

回覆樓主:

唔該晒各位,我問左佢,佢意思大約是希望第時大個左會做機械或電腦工程果方面工作,佢學了用電腦控制或設計風扇交通燈遊戲覺得有趣,想再學深入d或較深程度嘅,但唔知學邊樣。

我有去問過附近兩間鋪頭,都係做part time reception咁,問唔到資料,留電話又冇覆。 我係零認識,怕報錯名學錯野累左佢。

我睇單張coding有佢學過嘅microbit和scratch, 學過嘅就唔考慮,我見 仲有好似lego minecraft, python, c++, robotics, AppInventor, web programming, 想問一下應該再學深少少係報種?定係真係要一個個咁報名,學晒咁多個課程?

珍珠宮

魚仔餅 發表於 21-8-22 22:37
唔該晒各位,我問左佢,佢意思大約是希望第時大個左會做機械或電腦工程果方面工作,佢學了用電腦控制或設計 ...

Programming 只佔機械工程一小部份,我覺得搵啲course 會有實物產品出嘅可能會啱佢心水啲,純programming 對初中生嚟講啲project 可能有點虛無,有車有機械人配合下會有趣啲,我知道機械人工程今時今日都常用c++,雖然呢幾十年出咗好多更易學嘅language ,但c++ 仍然係industrial 其中最常用嘅language 之一。
個人經驗,c++syntax 比較嚴謹, OO 嘅運用概念好清晰,學識咗就好容易自學埋其他,根本唔駛每種language 俾錢學。
仲有,有心讀工程學,Math 一定要好好,叫佢俾心機讀好書。

珍珠宮

mandy952 發表於 21-8-22 22:13
我不是樓主
不過你個比喻都幾貼切
只不過stem大部分都牽涉寫program,所以有人會誤會stem等如prog ...

我知你唔係樓主,我第一句echo 返你,第二段覆返樓主。sorry 讓你誤會了。

首頁

尾頁

跳至