自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

老公搵50k中,工作穩定,供緊一層樓,我搵剛剛30k,有一個女升k1,本來老人家湊緊,但想自己湊返,因想陪個女多啲,而且覺得老人家湊只係做到照顧方面,教唔到個女,老公都讚成自己湊返,但本身份工都準時收工(返9放6)冇壓力,俾著你地會繼續工作定揀湊女

男爵府

回覆樓主:

睇你性格
同埋容唔容易再搵返差唔多薪金的工

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

自己湊
最多慳慳地
呢啲時間用錢買唔返
你老公又支持你
好難得呢樣

myfaye    發表於 21-8-24 07:16
wcpcelia    發表於 21-8-23 12:04
la_source    發表於 21-8-23 11:54

大宅

geminialing 發表於 21-8-23 09:46
睇你性格
同埋容唔容易再搵返差唔多薪金的工

性格我未試過真係唔知
但我算好啲,老公早放工可幫手煮夜晚個餐,所以我只係準備早午2餐,但就好難搵得返呢啲工

大宅

daisy0108 發表於 21-8-23 09:53
性格我未試過真係唔知
但我算好啲,老公早放工可幫手煮夜晚個餐,所以我只係準備早午2餐,但就好難搵得返 ...

樓主家庭好好,搵50K 中我識既都要OT,你老公竟然仲可以煮晚飯

男爵府

daisy0108 發表於 21-8-23 09:53
性格我未試過真係唔知
但我算好啲,老公早放工可幫手煮夜晚個餐,所以我只係準備早午2餐,但就好難搵得返 ...

如果有家人支持,新(將來如有)舊工作人工差距就當係機會成本,其實都值得試
試過唔得咪搵過份工

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

既然你想,老公又讚成,就自己湊啦

大宅

littlefire 發表於 21-8-23 09:56
樓主家庭好好,搵50K 中我識既都要OT,你老公竟然仲可以煮晚飯

佢做教書,都係呢排疫症先早放,如過疫症就唔得

珍珠宮

睇你自己ge姐,其實我自己都唔想犧牲自己,感覺做全職媽媽真係要犧牲好多野,但宜家呢個年代養育小朋友又好重視質量,自己生左出黎唯有負責到底。

伯爵府

可以睇吓今年返學之後,小朋友情況如何,再決定係唔係自己湊

如果係我,就K3自己湊,因為到時會比較多小學面試,可能家長會對小朋友幫助大啲

大宅

mcs74 發表於 21-8-23 09:59
睇你自己ge姐,其實我自己都唔想犧牲自己,感覺做全職媽媽真係要犧牲好多野,但宜家呢個年代養育小朋友又好 ...

我都係,但一唸到老人家湊又帶唔到佢出去學野我又唔想(因屋企留下冇野學,要坐車又唔想老人家辛苦),好多時玩玩下就一日,我唔想到佢小學先來後悔

大宅

daisy0108 發表於 21-8-23 09:44
老公搵50k中,工作穩定,供緊一層樓,我搵剛剛30k,有一個女升k1,本來老人家湊緊,但想自己湊返,因想陪個 ...

你上得嚟呢度問,即係唔捨得個收入,想其他人撐你繼續做嘢,原來 30k 仲緊要過個女。

大宅

回覆樓主:

其實都要睇吓你囡性格,若果係反叛同易受同輩影響嘅,就要多D時間教佢,真係要考慮辭職囉……

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

daisy0108 發表於 21-8-23 09:44
老公搵50k中,工作穩定,供緊一層樓,我搵剛剛30k,有一個女升k1,本來老人家湊緊,但想自己湊返,因想陪個 ...

仍然會俾老人家湊

大宅

yiszwa 發表於 21-8-23 10:12
你上得嚟呢度問,即係唔捨得個收入,想其他人撐你繼續做嘢,原來 30k 仲緊要過個女。
...

唔捨得收入就係,但唔係想其他人撐我繼續做野,亦唔係30k 緊要過個女,如果我覺得錢緊要d,就唔會咁糾結啦

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

50K人工話多唔多, 話少唔少. 一家3口仲要供樓, 其實唔係好好洗, 要計清楚條數先.
如果只係因為老人家唔可以帶小朋友去上興趣班, 請個工人就可以解決. 要知道小朋友越大越多興趣班/補習, 條數可大可小. 做FTM後收入少咗但洗多咗, '教好小朋友'嘅壓力只會更大.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

yiszwa 發表於 21-8-23 10:12
...
30K 真係唔洗點諗
你話老公搵得15K先要諗姐

大宅

tantanmama 發表於 21-8-23 10:26
50K人工話多唔多, 話少唔少. 一家3口仲要供樓, 其實唔係好好洗, 要計清楚條數先.
如果只係因為老人家唔可 ...

我好同意你的講法!其實JM自己最清楚家庭使費,淨係老公呢份人工夠唔夠使之後仲有錢剩先?!其他問題都可以請個姐姐搞掂!如果自己份工不是太忙,仍然有家庭生活的話,都可以喺工餘時間自己湊女,然後有個工人姐姐協助家頭細務!

翡翠宮

daisy0108 發表於 21-8-23 10:12
我都係,但一唸到老人家湊又帶唔到佢出去學野我又唔想(因屋企留下冇野學,要坐車又唔想老人家辛苦),好 ...
魚與熊掌, 無法兼備
唔想咁咪自己湊, 又唔係無得揀
你話無你份糧供唔到樓交唔到租, 唔夠錢交學費就話姐
你C6唔會用2萬幾3萬一個月供樓掛~

男爵府

AACheungCheung 發表於 21-8-23 10:14
仍然會俾老人家湊

可能老人家詐型投訴,照顧小朋友帶出帶入接送煮飯好困身,仲慘過自己返工,有時想搵班老友記吹水飲茶旅行都無時間,又無工人姐姐支援 back up。

好難俾到答案,睇你自己性格。樓主都係緊張3K人工覺得錢重要,咪唔捨得放手。

同意樓上所講,魚與熊掌, 無法兼備
唔想咁咪自己湊, 又唔係無得揀。

首頁
12345...8

尾頁

跳至