自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

近5O的我腳骨折打石膏 ,行動極不便正頭痛自己點去覆診同做物理治療。

因為出院當天近放工時間,所無法由物理治療師預約非緊急救護車回醫院覆診。單腳用輔助支架企立不久已經要坐下。

有慘痛經歷過的你們,你受傷在那個部位?康復時間要幾耐?康復後技體係咪都無力?

伯爵府

singzone 發表於 21-8-30 12:11
近5O的我腳骨折打石膏 ,行動極不便正頭痛自己點去覆診同做物理治療。

因為出院當天近放工時間,所無法由 ...

可否想辦法租/借輪椅和搵人推?

大宅

chadtanner 發表於 21-8-30 12:13
可否想辦法租/借輪椅和搵人推?

吾知道邊度有租輪椅,應該無人推出我去覆診,依家煩惱中。

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

試下問醫院,睇下有冇陪診服務可以介紹。

醫院好似有輪椅可以外借

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

bobomia 發表於 21-8-30 12:28
試下問醫院,睇下有冇陪診服務可以介紹。

醫院好似有輪椅可以外借

下次可以解下陪診服務,輪椅有沒有外借就吾清楚,個別醫院有些服康用品能外借,有些要自己自費購買。

珍珠宮

2024年龍年勳章

singzone 發表於 21-8-30 12:34
下次可以解下陪診服務,輪椅有沒有外借就吾清楚,個別醫院有些服康用品能外借,有些要自己自費購買。
...

紅十字會可以借,但我試過打去留言,成年都無人揾返我,最後我去我媽嘅老人中心借(救世軍),可以即刻借到
https://www.redcross.org.hk/tc/community_healthcare/mobility_equip/intro_me.html

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

你可以去Facebook free group問人借或free 俾你,不過輪椅 一個人搭車OK嗎?或者要揾人陪診?

步行架就應該用手力,應該好累

大宅

利口樂 發表於 21-8-30 12:30
記得要食鈣片/戒酸戒辣&糯米
有碎片要做手術加固~打石膏1個月
物理治療好重要(會幫你消炎,重練返活動範圍 ...

無做手術直接打石膏, 屋企無鈣片,見骨科醫生要請他開鈣片比我,因為吾清楚自己要食幾多鈣片才足夠,辣吾小心食咗一次,日後記住要戎酸辣糯米。

感謝你。

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 singzone 的帖子

十幾年前﹐當時係由腳指打到大脾﹐所以隻腳只可以直放。當時佢只比兩枝柺杖我﹐單腳跳住行.....石膏又重WOO.....我出入去醫院(覆診同物理治療)只可以搭的士....(有D錢唔慳得架﹐由其無人陪你覆診...)。大約3個月拆石膏﹐最長係物理治療........(因為打石膏隻腳係曲曲地腳打﹐拆左之後要拉返直係最慘痛最辛苦既)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

singzone 發表於 21-8-30 12:26
吾知道邊度有租輪椅,應該無人推出我去覆診,依家煩惱中。

醫院有輪椅借,覆診時同醫生講,佢會寫紙畀你去借。
但就算有輪椅,都要有人推同幫你上落的士?

珍珠宮

回覆樓主:

點都要搭一次的士覆診,需要嘅順便安排埋所需用品/輪椅等。
意外傷咗無得好講,要傷埋銀包,辛苦幾個月慢慢好。
祝你盡快康復

大宅

bobomia 發表於 21-8-30 12:45
你可以去Facebook free group問人借或free 俾你,不過輪椅 一個人搭車OK嗎?或者要揾人陪診?

步行架就應 ...

其實最理想使用非緊急服務,用輪椅手臂都好出力look係去到時間表要耐D,輔助架行吾得遠,受傷技體伸直血液直流隻企陣有D黑黑地,出力力主力使用支架同雙手出力。

禁止訪問

大宅

利口樂 發表於 21-8-30 12:57
我私家骨科醫生叫我食600mg以鈣片

鈣片劑多,人哋話會生石,所以暫暫吾敢食,問問醫醫見意才開始食,暫時飲高鈣低脂奶頂住先。

禁止訪問

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

後生時,波蘿蓋移位打石膏,得兩枝杈,教學點行上落樓梯,出院應該有人陪。忘記了,因為覆診醫生講要打石膏,之後拆石膏做物理治療,自己搭的士去。

如果樓主要坐輪椅,要搵陪診推,上網有陪診服務。祝早日康復。

大宅

wan_sosin 發表於 21-8-30 13:09
點都要搭一次的士覆診,需要嘅順便安排埋所需用品/輪椅等。
意外傷咗無得好講,要傷埋銀包,辛苦幾個月慢慢 ...

幾日後去醫院要安排車再回去覆診,走可以請人推我去的士站等車,傷銀包可以慳D洗,行動不便好痛苦。好多謝你的祝福。

珍珠宮

singzone 發表於 21-8-30 13:31
幾日後去醫院要安排車再回去覆診,走可以請人推我去的士站等車,傷銀包可以慳D洗,行動不便好痛苦。好多謝 ...

如果你自己行唔到去坐的士,咁搵陪診啦,但係你平日邊個照顧你起居生活?聽你講行幾步都好困難,日常生活都應該有影響。

首頁

尾頁

跳至