自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

https://www.wenweipo.com/a/202108/27/AP6128c196e4b08d3407d6c7e2.html

熱點追蹤|整治「飯圈」 追星是件很瘋狂的事嗎?
來論 2021-08-27 18:42:30

(節錄有關部份)

香港是否存在這種隱憂?
對於內娛的這場「地震」,不少香港網民或許抱着一種隔岸觀火的心態,認為香港就沒有類似事件,實屬清流。不過,筆者卻認為,一種狂熱而激進的粉絲文化,似乎正在香港形成。

最近在香港紅到發紫的偶像團體是誰?只要沒徹底與社會脫節的人,至少都應該略知一二。2018年選秀節目《全民造星1》出道的12人男團「MIRROR」,今年突然爆紅。他們的粉絲群體分布範圍也相當之廣闊,下至幼園小童,上至70歲婆婆統統被迷倒。

公允地說,MIRROR是沉寂已久的香港娛樂圈裏,難得迎來的一股生氣。不過,由於大多數粉絲都是「初戀追星」,也沒有經驗,如果缺乏正確的引導,很容易就會演變成古怪和扭曲的盲目狂熱。

今年5月,MIRROR在九龍灣國際展貿中心Star Hall舉行連場演唱會,出現一票難求的情況。一眾「鏡粉」看完演唱會後盛讚偶像演出精彩,不少傳媒(尤其黃媒)更把MIRROR捧至天上高,日日見報形容成國際天團一般,連公認紅遍全球的韓團BTS也要靠邊站。

(未完)

子爵府

事實上,MIRROR中的大部分人在出道前都是素人,舞蹈員、學生、健身教練……當中鮮有人接受過系統的跳唱訓練。他們的唱功、舞蹈以及造型等仍有待雕琢,尚有很多進步空間。

但粉絲似乎不這樣覺得,在一條演唱會片的評論區,「鏡粉」大力吹奏偶像的完美表現,並和內娛那些不理智的粉絲一樣,對提出反對意見的人狠狠回擊,努力找出一百種理由為自己的偶像開脫。不是唱得不好,而是「狀態不佳」;不是跳不齊,而是「有個性」。甚至當有人想追擊MIRROR成員的政治立場時,也會有粉絲跳出來說:「請不要以黃藍來定義他們,MIRROR不是普通人。」

上月底,MIRROR到屯門市廣場出席活動,大量粉絲湧至支持,有人提前25小時到場通宵排隊,甚至有粉絲聯絡當區前任區議員,希望辦事處職員可以幫手排隊霸位。在遭到對方「已讀不回」後,這位粉絲繼續窮追猛打,聲稱選舉時有投他一票,更惱羞成怒罵道:「你唔覆街坊求助太唔負責任!」

(未完)

子爵府

此外,MIRROR的各大粉絲團,也如同內地和日韓「飯圈」般擁有完整營運體系。粉絲多次自掏腰包為偶像集資打廣告,租下巴士廣告、車站燈箱廣告等,還會製作小禮物送給電台DJ、劇組,感謝他們對偶像的照顧。今年5月MIRROR演唱會結束後,MIRROR成員Anson Lo的後援會開始為他籌備7月生日應援,活動最終獲得700至800名粉絲支持,有人最多出資5位數金額,亦有在學粉絲貢獻部分零用錢,最終以6位數的金額租下尖沙咀天星碼頭廣告位。

MIRROR的走紅是現象級,但絕不是至高無上的神話。這個香港新生「飯圈」,最終會不會變得和內地「飯圈」一樣尚未可知,只能說,一切的走向目前看來都十分相似,粉絲需要自省,偶像和經紀公司更有責任做好引導,讓追星和其他所有愛好相同,永遠保持最原始的簡單快樂。

(完)

珍珠宮

回覆樓主:

好可憐錢被人騙了

珍珠宮

回覆樓主:

無認真睇 但我會放長雙眼睇
無本事既紅得唔耐 槍打出頭鳥
只要唔犯法無事既

la_source    發表於 21-8-31 12:01

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

子爵府

回覆樓主:

文匯呢篇評論唔知算唔算官媒代表? 係嘅話即阿爺覺得唔對路

真係追星還好,點名黃媒力捧,最怕係另一爛果

伯爵府

唔知仲以為係坐監既比人管
或3歲比人管,個個都大人大姐啦。
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 分享愛 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

aoyunjinpai 發表於 21-8-30 22:22
老實講,香港呢個現象真係非常奇怪

因為其他大陸 韓國,一係靚仔,一係有實力,但香港呢批真係聲色藝俱無

中point !
佢哋可以紅,完全係外緣因素,完全唔關呢堆人本身素質情況,換走是但幾個,再換d 9588, 我覺得都可以咁樣紅。

翡翠宮

Queenie_0012 發表於 21-8-31 08:38
中point !
佢哋可以紅,完全係外緣因素,完全唔關呢堆人本身素質情況,換走是但幾個,再 ...

可能换走幾個都無人覺

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

盲目追星,係要交下學費

珊瑚宮

回覆樓主:

追無實力的男團,唱唔得, 舞唔掂, 粉絲1/2年後,睇返會唔會覺得點解當時咁豬呢

琥珀宮

sinchui 發表於 21-8-30 22:04
https://www.wenweipo.com/a/202108/27/AP6128c196e4b08d3407d6c7e2.html

以前四大天王,韓國明星我就明,但mirror我就唔明點解會有人追

琥珀宮

sinchui 發表於 21-8-30 22:25
文匯呢篇評論唔知算唔算官媒代表? 係嘅話即阿爺覺得唔對路

真係追星還好,點名黃媒力捧,最怕係另一爛果

陰謀論咁諗,可能怕黃台用明星效應去煽動青少年反國家

琥珀宮

luciferfu 發表於 21-8-30 22:23
大陸慣左乜都要管
香港就越黎越似大陸

應該係話大陸見香港黑暴攪成咁,所以覺得人係要管,仲要比以前管得更嚴,如果大陸好似香港咁,真係變成以前嘅蘇聯,最後就係解體
例如唔學英文呢樣就係好重要,等d 人唔好咁崇洋

珊瑚宮

mandy952 發表於 21-8-31 10:07
以前四大天王,韓國明星我就明,但mirror我就唔明點解會有人追

黃媒捧到話紅,唔追咪你out, 大把人呢個心態, 怕執輸
之前咪有JM話,佢小學生囡囡話姜濤歌好聽, 原來根本無聽過, 傳媒猛吹風話好, 佢囡囡就入腦覺得好。

侯爵府

而家追星成件事複雜好多, 興玩集資, 大家出錢幫個明星賣廣告, 但那種眾籌好容易被人走數去買貝沙灣做業主, 有D又迫fans做數據, 一日要睇幾多十次MV聽幾多次歌, 要開幾十個account給like先叫合格fans, 仲要截圖教功課, 再唔係夾錢同個明星買like買view, 數據做得靚個明星先容易呃廣告商, 而家追偶像已經唔係以前係咁單純快樂, 利益當前已經變質得好嚴重, 仲要明明公司應做的轉嫁給fans

emilypyhui    發表於 21-9-4 14:03

侯爵府

2024年龍年勳章

不良風氣開始醞釀

琥珀宮

luciferfu 發表於 21-8-30 22:23
大陸慣左乜都要管
香港就越黎越似大陸

香港24年來歸返大陸咩都唔管,咪搞到樓價高、道德與價值觀模糊囉。係大陸,好似香港樓價咁暴升,高官一早要落台啦!

emilypyhui    發表於 21-9-4 14:04

首頁

尾頁

跳至