自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

campbell 發表於 21-9-6 23:20
打閙罰都試過。
佢會打返我轉頭,試過訓係床時用腳踢我心口踢到我好痛,我好嚴厲咁閙佢但佢當玩,同佢鬥大 ...

唔可以打,記住! 你唔夠強硬,你係大人絕對有能力控制個細路。

設立冷靜區,百厭做錯事警告左都照做就的佢去冷靜區,做法你上youtube 超級育兒師有試範。呢個方法好work, 百厭的人多數怕 寂寞被忽視。

你老公啱,電子產品唔可以睇咁多,細時唔把關,到小學根本控制唔到!冇睇開就冇興趣睇這是相應的

你為求安靜用電子產品平伏細路,將來要佢專心讀書就好難,爸爸的苦心你要配合

大宅

DIMDIM2011 發表於 21-9-6 23:07
唔好介意。。。你鄰居會否更困擾。。

我又係覺得住佢左右上下既鄰居好慘,因為受過此苦

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

campbell 發表於 21-9-6 23:20
打閙罰都試過。
佢會打返我轉頭,試過訓係床時用腳踢我心口踢到我好痛,我好嚴厲咁閙佢但佢當玩,同佢鬥大 ...

幾多歲?唔好介意,有無check過係咪ADHD? 因為我有朋友的小朋友細個時都係完全唔聽教,點罰點鬧佢都無用,最後發現係ADHD

琥珀宮

mln 發表於 21-9-6 23:07
因為你性格太冧善,仔女唔聽你說話,如果唔趁佢哋細個俾啲顏色佢哋睇,長大後無人會聽你講嘢。

如果你老 ...

無錯,所以通常我鬧仔,如果c6幫口,我會鬧埋佢一份

水晶宮

回覆 campbell

delete

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Nevaeh72 發表於 21-9-7 07:22
我又係覺得住佢左右上下既鄰居好慘,因為受過此苦

Agree

侯爵府

回覆樓主:

同路人!
我兩個仔日日嗌交、打交 ;點勸點鬧都冇用、我都頂唔順、個頭好痛

侯爵府

有子女預左要付出

我一向唔追電視,只係間中親子930

大宅

我呀哥屋企情況同你差唔多,我番到去都覺得頭痛,但隨着家姐讀中一,細佬讀小一,情況有些好轉,所以你要加油啊,另外細佬會唔會係太多精力,所以要發洩?你侄仔近呢幾個月去游水,去公園放電,番到屋企雖然仲有好多電,但真係動作少左啊,又可以發揮下佢嘅運動潛能,攞到信心,你都可以試試啊

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

bu-b 發表於 21-9-7 07:47
幾多歲?唔好介意,有無check過係咪ADHD? 因為我有朋友的小朋友細個時都係完全唔聽教,點罰點鬧佢都無用, ...

點發現架?

侯爵府

mln 發表於 21-9-6 23:07
因為你性格太冧善,仔女唔聽你說話,如果唔趁佢哋細個俾啲顏色佢哋睇,長大後無人會聽你講嘢。

如果你老 ...

有啲細路真係唔怕惡㗎

大宅

ruby1314 發表於 21-9-7 09:11
我呀哥屋企情況同你差唔多,我番到去都覺得頭痛,但隨着家姐讀中一,細佬讀小一,情況有些好轉,所以你要加 ...

nil

大宅

bosch 發表於 21-9-7 05:06
我知好難做到, 儘量試下要佢早瞓, 夜晚瞓10鐘以上. 小朋友一攰就好易失控, 教唔聽, 脾氣差. 如果太多精 ...

nil

男爵府

campbell 發表於 21-9-6 23:12
我地教個仔唔好尖叫唔好玩門玩凳,教左2年喇,都冇咩進展
小朋友有無食好多甜野?

子爵府

其實鄰居最慘,你個仔咁細個你都無方法治佢,大個d仲慘

男爵府

campbell 發表於 21-9-6 22:57
真係壓力爆煲,細仔喺屋企好曳,晚晚尖叫周圍倒亂嘈圈巴閉,呀女又一言九頂,c6對佢要求又高,睇多陣電視都 ...

咁真係好心煩

男爵府

我估樓主c6都大壓力,父母知道自己其中一仔女有Sen, 唔多唔少希望其他仔女生生性性,讀書好,將來生活穩定,有閑錢多餘時間就照顧下有sen既兄弟姊妹。仔成日响屋企嘈,c6放工番屋企都覺得好忟,冇sen既家姐亦吾易搞,呈分考得吾好又好大影響家姐前途....

家姐亦好大壓力,想静少少做功課都吾得,成績亦吾係容易提升....又成日俾爸爸鬧.....

有冇可能可以仔女放學後食飯前分開一下,例如去中心或補習社,等女可以做完功課温D書先返屋企?

樓主盡量認同c6的努力吧,亦試下同女講,細佬有sen大家都吾想,吾可以放棄細佬,爸爸媽媽會盡量幫助阿女,但女自己都要努力,將來女自己可以過點樣既生活其實要靠女自己,如果女盡左力都考得吾好,爸媽再同阿女諗下將來條路點下。

複式洋房

教佢不要尖叫

侯爵府

campbell 發表於 21-9-6 23:16

還可以,因為都幾隔音,不過同細仔等lift時佢會好大聲咁跑 ...

我個人覺得仔比較難教
真係唔好打,我仔都好曳,我有期打開佢,佢有樣學樣,我忍手後好咗
佢失控曳個期,我出門口前會預告講定,佢控制唔到自己就返屋企邊度都唔去,失禮係屋企慢慢失禮我唔阻佢,我仔3歲都教到,媽媽加油

大宅

其實好多男仔唔係sen都可以好活躍,我女同我仔兩個都活躍但兩者都好大分別,男仔果種跳跳扎係大力度你要避,如果唔係自己會受傷,樓主我只可安慰你,呢段日子要捱一陣的,係以年計,我呢幾年既對白都係,細聲d啦、你哋太大聲亞媽好心煩會閙人架,屋企你地有份架所以要你地幫手建設,你地細聲d就係幫屋企,住你樓下好慘架,一陣佢上來你自己同佢講,唔好整花幅牆呀,亞媽好鍾意架…….每日每天每時每刻都係講呢d,潛言默化咗幾年,佢地程度減弱左,亞女上年呈分左,考得唔錯,佢兩個都係唔停,但起馬無嚴重到,另外有時晚上食完飯,可以試下帶個仔或自己落街散下步,有時總好過全家人吵吵閙閙,希望幫到你

首頁

尾頁

跳至