少年成長

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

事情源於1-2年前無意中指給她看的一個關於毒品post。誰知在她當時8歲的心理留下巨大的恐懼。有時在電視中,學校post也會見到關於毒品宣傳片或單張,心理就會很害怕很緊張,心跳很快。晚上不敢自己一個人睡。因為害怕我們笑她,最近幾天才同媽咪說。一直對“毒”這個字同關於毒品的圖片很害怕。連課本中出現“毒”字都要遮蓋起來,常識考試時見到這個字都會很害怕,精神很緊張。幾個月前出現偶爾漏尿的情況,不知道是否和這個情緒有關。
有提過找學校社工,學校沒有正式的社工,有個輔導員是英文老師兼任,小朋友很抗拒同學校老師說起這事。也曾經嘗試做心理評估,但是小朋友不配合很抗拒,不喜歡被問問題,心理學家說不配合的話難以進行下去。香港私人機構心理諮詢也很貴,現在想到的是網絡上找心理學家,小朋友同意用文字方式,不用面對面。

民房

可能要慢慢開導佢

大宅

陪佢多d, 驚真係需要陪伴,慢慢正面講解比佢聽點睇呢件事,例如正生書院,之前d人吸毒,宜家做返個大好青年之類,家長正面,佢會慢慢走出來的。

複式洋房

首先要陪伴,其次要知道佢對呢件事嘅真實睇怕,佢怕喺邊個位,擔心喺邊個位,有冇相關例子,相信解釋,慢慢輔導喺有用嘅,不過要耐心d.

大宅

appledai 發表於 21-9-7 17:29
事情源於1-2年前無意中指給她看的一個關於毒品post。誰知在她當時8歲的心理留下巨大的恐懼。有時在電視中, ...

你個女呢個情況我仔都有試過,我仔唔止一樣野會驚,驚時會好害怕,心跳很快,頭痛,晚上唔敢自己一個人瞓。後尾我帶咗佢去睇私人心理輔導,學校社工又幫手去咗政府開file睇心理科,依家已經慢慢好啲。如果你需要多啲資料,可以pm我,希望你女兒早日康復

大宅

yuqqbzi 發表於 21-9-8 22:51
首先要陪伴,其次要知道佢對呢件事嘅真實睇怕,佢怕喺邊個位,擔心喺邊個位,有冇相關例子,相信解釋,慢慢輔導喺 ...

係,心理病要好多嘅陪伴,陪佢傾計,陪佢做佢鍾意嘅嘢,等佢覺得安心啲。父母係佢最相信嘅人,佢覺得安心就會冇咁驚。

伯爵府

BK Milk勳章

多謝大家的回覆。我也是正在每日多的陪伴一起玩,晚上講聖經的故事,希望可以用神的話語讓她不驚。疫情一直教會不開,現在慢慢開放,希望對她有幫助。私人心理輔導一是怕經濟負擔太重,再是個女不是個容易合作的人。再次多謝大家!

侯爵府

appledai 發表於 21-9-10 10:27
多謝大家的回覆。我也是正在每日多的陪伴一起玩,晚上講聖經的故事,希望可以用神的話語讓她不驚。疫情一直 ...

有兩張海報,係一男一女跑步既照片,半邊健康半邊係吸左毒既樣,果兩張我都覺得好恐怖下,搞到吸毒果邊個人似鬼片d鬼,又難怪細路會嚇親

侯爵府

appledai 發表於 21-9-7 17:29
事情源於1-2年前無意中指給她看的一個關於毒品post。誰知在她當時8歲的心理留下巨大的恐懼。有時在電視中, ...

人害怕時最須要保護,當佢見到相關既野驚時,係身邊既話,叫佢用手掩住對耳,你抱實佢用手按住佢心口,安撫左佢情緒之後,叫佢諗下d開心野,每次如是,令佢用開心經驗代替恐懼。情況如理想,就係佢覺得舒適既情況下一步步再次接觸毒字,禁毒海報。

侯爵府

yantung2010 發表於 21-10-1 20:22
人害怕時最須要保護,當佢見到相關既野驚時,係身邊既話,叫佢用手掩住對耳,你抱實佢用手按住佢心口,安 ...

如果佢一個見到,就叫佢手掩耳,手肘貼心口,係,仲有慢慢深呼吸,安定落黎就諗下d開心野

伯爵府

BK Milk勳章

yantung2010 發表於 21-10-1 20:22
人害怕時最須要保護,當佢見到相關既野驚時,係身邊既話,叫佢用手掩住對耳,你抱實佢用手按住佢心口,安 ...

好的,多謝你!

首頁

尾頁

跳至