自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

個班長除郁手(拉頭髮)外, 仲有威脅成份, 屬欺凌第一步; 真係要報班主任

goldpiglet    發表於 21-9-10 23:07

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

會,一定講
總有離別的時候

珍珠宮

steve983 發表於 21-9-10 21:28
有無得係家長group講
叫個女一發生就大聲講出黎 馬上講
或者扯返佢 係大大力

唔可以教小朋友以暴制暴
最多學擋開,話比佢你宜家整痛我

子爵府

little.k 發表於 21-9-10 21:08
我怕老師覺得家長好麻煩同太過保護自己小朋友,感覺上好似幼稚園老師先會處理呢啲問題,小學老師好似淨係f ...

所以要阿女親自講 仲要係小息時候特別去教員室搵老師講

大宅

俾我嘅話,始終想個女學識自己面對。叫佢問個班長點解要掹佢頭髮,係唔係想同佢玩?如果係可以直接同佢講,唔使掹佢頭髮因為會唔舒服。

教佢同班長講,如果要擇名嘅話,到時老師問佢就會話俾老師聽係班長掹佢頭髮,佢淨係叫班長唔好再掹,冇同老師講係因為想試吓自己解決。

男爵府

little.k 發表於 21-9-10 20:56
我囡小二,有個女同學成日排隊都扯我囡條辮,我囡話會話俾老師聽,女同學就話會擇我囡名 (對方係班長有權擇 ...

要講囉,最好要放學見到老師講,唔好打電話添……
話就話感覺似幼稚園咁,但都要講囉,冇理由要自己個女唔開心……

男爵府

如果經常係咁,就搵老師幫手了解下,相信老師會適當地處理!

孩子低年班嗰時都有講過,班長會揀人擇名,被擇名,小息要去坐角落位無得玩,(佢好想玩)佢眼濕濕好唔開心咁同我講!我有搵班主任幫手了解下,孩子之後就開心返喇!

珍珠宮

一定會向班主任反映,更加會同班主任講埋班長威脅摘名果番說話。

水晶宮

chansiuho 發表於 21-9-10 21:59
係,上年我搵班主任傾過3次,開頭阿女以為人地同佢玩,所以冇話俾我聽,但係之後好明顯地阿女每日放學都唔 ...

好恐怖的小1同學,咁細就蝦人講大話 ,我細個係學校被人蝦冇人幫連我媽都冇幫,如果我女遇到呢d事,我會發癲小事化大唔會就咁算數。 童年的暗黑陰影太嚇怕我。

子爵府

2018復活節勳章

little.k 發表於 21-9-10 21:03
唔好意思頭先標題寫漏咗,我係想問家長會唔會主動打去學校搵老師講?

一定會

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我囡小二,有個女同學成日排隊都扯我囡條辮,我囡話會話俾老師聽,女同學就話會擇我囡名 (對方係班長有權擇 ...

我會直接去學校講

男爵府

回覆樓主:

我覺得你可以同女女案件重演一次,但角色調轉,你教佢點同個位女同學講。

我仔上年小一,放學排隊佢後面個位男同學大隻過佢,成日排隊孭哂書包既時候成日都有意無意推佢,佢第一次同我講既時候,我話可能同學仔唔小心呢?但之後幾日個位男同學都keep住咁樣做,我就教我仔同男同學講,大家孭住書包就唔好推,好危險,萬一碌落樓梯點算?!如果你再推我就同老師講,叫老師同你媽咪講!
結果之後個日,個個男同學又推佢,佢就跟住我教佢講既野話返個男同學,之後個男同學就冇再推過佢。

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我怕老師覺得家長好麻煩同太過保護自己小朋友,感覺上好似幼稚園老師先會處理呢啲問題,小學老師好似淨係f ...

你個女同班主任講,唔係你去講。

琥珀宮

阿女唔敢講,你同老師講

公爵府

2024年龍年勳章

過來人,我小朋友當年小二都有類似情況,佢覺得忍無可忍,但就決定自己講,後來佢話個同學被炒魷魚;我覺得既然佢清楚表達到俾你知,不如鼓勵佢試吓自己去處理問題,阿囡會更加深刻感受到德育品行帶來嘅後果,建立正確價值觀,如果之後情況無改善,家長先同班主任再反映。

珍珠宮

回覆樓主:

一定講,我細個時有個女同學成日洽我,排隊kick我腳,摵我,又用啲黑社會說話兇我,我怕事唔敢講,有次佢打去我屋企我嚇到喊我阿哥兇翻佢先收協,所以欺凌一定會講俾老師聽

公爵府

little.k 發表於 21-9-10 21:03
唔好意思頭先標題寫漏咗,我係想問家長會唔會主動打去學校搵老師講?

我會,老師識處理依種問題,佢未必會捉個女班長教訓,但會係課堂上講一啲野向全班訓示,個女班長會明的,之前小學我女個班既女班長蝦其中一個女同學,老師都係用依招,個女班長即刻唔敢再蝦人,但你同老師溝通時最好講返你唔想因為個女依件事被班長或其他同學杯葛,老師自然識做

珍珠宮

牛年勳章 醒目開學勳章

我女小學嘅時候都比其他同學欺凌過(推落樓梯事件)
我記得嗰陣時我打咗俾校長
但咁岩校長唔喺度,副校長接聽
後來副校長同我傾完之後,交由班主任處理
校方會獨立叫每位同學入房談話,了解事件處理
之後阿女冇再發生被欺凌事件

珍珠宮

講。唔怕老師誤會你麻煩... 只要語氣有禮貌,不是指責,或命令方式...一般老師唔會覺得你怪獸...
如果你女表達ok,其實唔洗家長打俾老師,叫呀女自己同老師講下,你教定呀女點講...
唔好俾呀女習慣咗俾人踩住上.. 要適時反抗,保護自己

珍珠宮

chansiuho 發表於 21-9-10 21:40
一定要講,阿女上年小一,開學初期比一個女同學整,開頭好少事,阿女無話比老師知,之後越黎越過份 心靈, ...
呢個嚴重呀!小朋友最怕俾人杯葛的... 小一都咁癲,大啲仲得了? 我諗我會同班主任講,再上群組找嗰位家長傾下... 搞唔掂揾訓導,揾校長!

首頁
12345...6

尾頁

跳至