自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

HiPP勳章(2)

waiiwaii0611 發表於 21-9-11 01:51
我覺得你可以同女女案件重演一次,但角色調轉,你教佢點同個位女同學講。

我仔上年小一,放學排隊佢後面個 ...

呢個方式好好,小朋友可以成功處理到

大宅

鴨鴨比 發表於 21-9-10 22:22
唔可以教小朋友以暴制暴
最多學擋開,話比佢你宜家整痛我

我總覺得大人有用就唔會有咁pk小朋友 要學會保護自己 佢點解蝦你唔蝦其他人呢

學校肯定息事寧人啦 打人唔好但肯定要比對方知道自己底線

男爵府

chanpo18 發表於 21-9-11 08:29
呢個方式好好,小朋友可以成功處理到

係呀,因為有時佢地唔知點處理,咁就唯有案件重演。不論係學校好或者去公園玩都好,有時佢地比人恰會唔知點反抗,唔係要佢郁手整返人,我教佢有咩事就當刻大聲講出黎,起碼身邊既人知道佢比人蝦緊,起碼引到人注意。
例如去公園玩比人郁手打佢,就大聲嗌:你做乜郁手打我呀? 起碼附近既小朋友/家長見到聽到,會望一望,有咩事起上黎係保障佢自己。

所以我成日都會問我仔一啲假設性既問題,如果你係學校乜乜乜乜,你會點做? 咁睇下佢點答我啦,然後教返佢一個最好既處理方法

最重要係,唔好比人蝦,亦都唔好去蝦人。

子爵府

BK Milk勳章

little.k 發表於 21-9-10 20:56
我囡小二,有個女同學成日排隊都扯我囡條辮,我囡話會話俾老師聽,女同學就話會擇我囡名 (對方係班長有權擇 ...

我會先叫女同班主任講,如果老師幾日都冇做野/情況繼續,我會寫信同老師講。而且要教導小朋友,呢D係欺凌及假公濟私行為,是不能接受。

我仔試過:小二時,坐前面及隔離3個同學,夾埋偷我仔文具/換走新鉛筆,我發現後,將幾日的文具變化映晒相,寫信比老師,老師及訓導即日打比我跟進件事。

大宅

回覆樓主:

個班長咁鬼惡,係因為見你個女無出聲。你個女可能比較細膽,你可以話比老師聽,比個女覺得媽媽會幫佢。

我個仔上年小一小息時,佢去完廁所想出黎,有個同學推返佢入去,唔比佢出黎,過了一陣,個同學走左,之後佢話比班主任聽,佢認得個男仔係咩班,戴咩公仔口罩,之後同班主任過隔離班認人,個同學比老師駡鑊金。

男爵府

多謝大家回覆,但係見到有唔少留言都話有類似經歷,乜而家啲初小學生咁曳㗎

公爵府

我仔小一比高年級嘅學生係校車蝦,我叫佢搵老師投訴,佢同咗老師講,但可能個高年級學生唔同樓層定同唔係佢教卦,老師冇即時處理,然後阿仔幾日後又比同一個人蝦,老師又係話會處理但未理,點知再過咗一個星期,佢放學又係校車蝦我個仔,我即刻打俾佢班主任,班主任先做嘢,搵到個高年級同學同我仔了解件事。然後罰佢,我仔之後先冇俾佢蝦,我覺得有時家長介入老師先會做嘢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我囡小二,有個女同學成日排隊都扯我囡條辮,我囡話會話俾老師聽,女同學就話會擇我囡名 (對方係班長有權擇 ...

而家有啲小朋友好大膽㗎,如果被欺凌者唔出聲,只會變本加勵,你唔想女兒活在陰影中,就要教懂佢要學識保護自己。

初小小朋友仲細,遇事未必識處理,家長可以主動聯絡班主任向老師反映,但並非旭下就投訴,而係婉轉啲請老師幫忙了解下,亦要指出對方小朋友扯頭髮及持著特權出言恐嚇,其實已屬欺凌,請老師幫忙處理,當然亦必須教導女兒,日後遇事要主動找老師求助。

珍珠宮

回覆樓主:

咁細個就識威脅人,要投訴,擔心有其他同學會被威脅

大宅

crazypaper 發表於 21-9-11 08:28
呢個嚴重呀!小朋友最怕俾人杯葛的... 小一都咁癲,大啲仲得了? 我諗我會同班主任講,再上群組找嗰位家長傾 ...

我搞大左件事,在家長群組開名找該名家長,個家長既態度仲話係小朋友玩下,既然佢覺得冇問題,我就請學校訓導組處理,再向校長投訴

子爵府

Mrs.Luckycat 發表於 21-9-10 21:17
咁小事,用不着家長自己出手吧。
我會叫小朋友自己向老師反映,小二,應該開始嘗試自己解決問題。
...

啱。小朋友係時候自己解決問題。做父母嘅從旁俾意見,同埋睇住事態發展就夠了

大宅

spikenard 發表於 21-9-10 23:35
好恐怖的小1同學,咁細就蝦人講大話 ,我細個係學校被人蝦冇人幫連我媽都冇幫,如果我女遇到呢d ...

我投訴到去校長同訓導組,個小朋友太恐怖,佢係不停搵目標去蝦,佢蝦既全部都係細細粒,佢恃住自己大大舊

公爵府

macdullbaby 發表於 21-9-11 13:16
啱。小朋友係時候自己解決問題。做父母嘅從旁俾意見,同埋睇住事態發展就夠了
...

我仔小二時,有一個同學,好似成日推佢/講唔好嘅說話(我不太記得了),呀仔同佢講:「你再係咁,我叫我媽咪响WhatsApp group度同你媽咪講!」那個同學即刻dear air,唔敢再攪呀仔。

我都估唔到呀仔識得出呢招。

樓主女兒遇到的只是小糾紛。
你可以更新記錄, 讓好友們知道你在做什麼...

珍珠宮

chansiuho 發表於 21-9-11 13:15
我搞大左件事,在家長群組開名找該名家長,個家長既態度仲話係小朋友玩下,既然佢覺得冇問題,我就 ...
玩下?有咩父母就有咩子女...

子爵府

類似情況試過,接放學時直接同對方家長反映,解決了

子爵府

世事無常 發表於 21-9-11 11:39
我仔小一比高年級嘅學生係校車蝦,我叫佢搵老師投訴,佢同咗老師講,但可能個高年級學生唔同樓層定同唔係佢 ...

認同

子爵府

little.k 發表於 21-9-10 21:08
我怕老師覺得家長好麻煩同太過保護自己小朋友,感覺上好似幼稚園老師先會處理呢啲問題,小學老師好似淨係f ...

小學老師係要處理好多同學仔0既朋輩相處/個人行為問題

如我女有lee個情況會請老師幫手留意下

大宅

crazypaper 發表於 21-9-11 19:23
玩下?有咩父母就有咩子女...

有時嗰個女同學唔搭校車,係佢阿爸接放學,佢個女會同我女打招呼,頭幾次我未知咩事我女就好驚匿埋喺我身後,我投訴完之後 佢阿爸每次見到我就啤住我,接完佢個女就大聲問佢個女:係咩呢個同學呀?佢女未答,我就搶答:係呀,我女就係比你個女蝦到連學都唔敢返嗰個,就係我投訴你個女投訴到校長度,係我呀,咁點?佢即刻急急腳走,成家都無品

男爵府

回覆 little.k 的帖子

1)排隊時又冇指定位置?如果冇就叫你個女等個女仔排好, 佢先揀位排, 總之就盡量唔排佢前面, 咁佢咪扯唔到你個女頭髮.
2)如果指定要排佢前面, 就要睇下個女仔有冇惡意?如果冇惡意只係玩下又冇整痛佢, 咪叫你個女放鬆D, 唔好理佢, 唔理佢可能佢見冇反應, 玩多一陣就停啦, 你又可以叫你個女玩番佢D頭髮, 可能大家玩玩下可以做朋友呢!不過如果係惡意又大力扯就話俾老師知仲要講埋個女仔會報復性擇佢名, 不過咁做, 你個女就會多左個敵人, 所以呢個係最後解決方案.

侯爵府

一定會

首頁

尾頁

跳至