自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

little.k 發表於 21-9-10 20:56
我囡小二,有個女同學成日排隊都扯我囡條辮,我囡話會話俾老師聽,女同學就話會擇我囡名 (對方係班長有權擇 ...

小二生,你可以直接聯絡老師同老師講。

公爵府

回覆樓主:

我女細個比同學踢,係樓梯又推佢,我接放學時直接去問個女仔,之後就冇再發生過,小二心靈重好脆弱,如果媽媽都吾保護佢,佢會好無助。如果要佢自己處理,我覺得小四都未遲。

珍珠宮

小二嘅小朋友太細,家長自己講比老師聽啦…..備案先….

突然諗起隔離post話呵護唔啱,但我覺得某程度上家長有責任保護自己小朋友….

翡翠宮

牛年勳章

我會同老師講,做個榜樣俾阿女知被人蝦要出聲,始終佢細個唔敢好正常,佢又可能以為連媽媽都怕麻煩所以唔幫佢講,但同時要教阿女下次再被蝦自己話俾老師聽,要自己學習點處理

翡翠宮

牛年勳章

steve983 發表於 21-9-11 08:36
我總覺得大人有用就唔會有咁pk小朋友 要學會保護自己 佢點解蝦你唔蝦其他人呢

學校肯定息事寧人啦 打人唔 ...

嘩!肉赤死,傷口咁深咁長,我會直接報警!

翡翠宮

牛年勳章

我自己係出街見到人地唔啱唔排隊會出聲嗰啲人,阿女看在眼裡,所以被人蝦唔會唔出聲。
小一時試過喺校車被個野蠻女同學大大力打大脾,我教佢第日同校車姨姨講,校車姨姨有處理調開佢地,阿女亦都有同老師講聲,可能通知咗家長,過兩日個女仔同我女道歉,我教阿女原諒佢,現在兩個變成朋友。

禁止訪問

子爵府

因為疫情,上年好似無咩返過學,如果今年小二,其實都仲好細,如果係我,我會親自搵班主任了解,亦都想教返好個班長,唔好咁細個就持住自己係班長就任意妄為。
因為你地越唔出聲,個班長就會繼續欺凌

翡翠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

初小咁細個, 如果係我個女,會同班主任講

男爵府

little.k 發表於 21-9-10 21:11
兩三次

呢D唔係大問題,應該教你女自己同老師講,等佢學習自己解決問題,唔使家長出面

子爵府

虎到金來勳章

我會同老師講

男爵府

我會教個囡分析一次,叫佢自己嘗試處理左同老師講,如果個囡講左個女同學都仲灠用班長權力,我會主動搵佢老師講

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

咁細個就識威脅?

大宅

C.Humphrey 發表於 21-9-12 00:09
我自己係出街見到人地唔啱唔排隊會出聲嗰啲人,阿女看在眼裡,所以被人蝦唔會唔出聲。
小一時試過喺校車被 ...

我係megabox見到個小朋友打尖 果個被打尖兩母子無出聲 我好聲好氣同打尖媽媽講 佢只睇電話完全無留意 佢係有行開但一路鬧我多事 我講兩句都爆 爆左幾句佢被佢老公拉開 我都唔好 攻擊佢大陸婆 佢話點解要排隊 話我多事 隔左兩分鐘佢居然行過黎好大力拍我個袋 然後扮唔覺意 之後佢老公過黎拉佢走 佢好明顯控制唔到佢個神經質老婆

到最後d員工係話我地好鬧交 無必要 人地被打尖果個全程無出聲 枉做小人了

翡翠宮

牛年勳章

steve983 發表於 21-9-17 22:14
我係megabox見到個小朋友打尖 果個被打尖兩母子無出聲 我好聲好氣同打尖媽媽講 佢只睇電話完全無留意 佢係 ...

條街好多癲人,如果佢夠膽走黎大力拍我個袋,我怕我會追住佢鬧!
啲職員仲話你多事?鬧返佢見到人打尖唔出聲,見到有客鬧交唔處理!
癲人我見得多,心得係:要分得出真癲定假癲,真癲避開佢,白牌大晒!假癲就要癲過佢,用丹田吼佢,目露兇光望實佢鬥唔眨眼

大宅

spikenard 發表於 21-9-10 23:35
好恐怖的小1同學,咁細就蝦人講大話 ,我細個係學校被人蝦冇人幫連我媽都冇幫,如果我女遇到呢d ...

我都受過呢啲童年陰影, 以前讀小學就係同樣有人咁蝦蝦霸霸, 所以變得好唔鍾意返學, 一返學就爆喊
如果我係你, 我唔會就咁算, 尤其果個係女女, 唔好因為對方係班長或者其他特別身份而啞忍, 要好好保護自己, 唔好怕同老師講

珍珠宮

我囡小二,有個女同學成日排隊都扯我囡條辮,我囡話會話俾老師聽,女同學就話會擇我囡名 (對方係班長有權擇 ...

我會親身約見班主任

男爵府

chansiuho 發表於 21-9-10 21:59
係,上年我搵班主任傾過3次,開頭阿女以為人地同佢玩,所以冇話俾我聽,但係之後好明顯地阿女每日放學都唔 ...

聽到都心痛

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主最後點處理 ?有揾老師嗎 ?

別墅

首頁

尾頁

跳至