自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

Christinabbg 發表於 21-9-14 14:25
聽朋友講個女開始大個 出黎返part time 做連鎖服裝店sales 佢話返工要收埋部電話唔比袋住或者拎出黎
我問 ...

唔出奇,有親戚同朋友都係咁
份工唔可以隨時拎電話出嚟睇,所以唔比跟身

試過親戚暈低入左院,佢仔打電話、留ws都無覆,要等到休息時間先睇到。
之後就帶I watch,起碼睇到ws

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

唔覺有問題,做野就係要專心,收得人工時間就賣比公司,只要有公司電話就唔怕消失,以前無手提電話難道個個都消失咩?係香港用「自律」係唔得架,都係規管下公平尐。

珍珠宮

Christinabbg 發表於 21-9-14 14:25
聽朋友講個女開始大個 出黎返part time 做連鎖服裝店sales 佢話返工要收埋部電話唔比袋住或者拎出黎
我問 ...
我覺得幾好喎, 而家真係見得太多服務性行業員工工作時間掛住撳電話, 講真工作時間公司要求交出電話都唔算過分

子爵府

回覆樓主:

其實真係好平常,你見啲名店/大型連鎖店以前都唔會用手提電話,就算公司電話,我地都會行埋一邊講,因為一來形象問題,二來如果個個低頭,有客入嚟都唔知!

宜家因為同客人溝通既模式都轉變了,多咗用通訊軟件,平台,其實好多時你見到d 員工用緊電話可能影緊相/同客溝通緊,個個其實有機會係公司提供既手提電話,唔係私人既。

至於你話真係有急有事的話,可以打公司電話。另外,以前喺back office 飲水都可以望一望電話既(未必間間俾)。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

因有D工種會有客戶資料,智能手機有影相功能,避免資料外洩,保員工清白者

水晶宮

回覆樓主:

我做過1間時裝店,全部人上班中唔可以袋電話

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

好正常,服務性行業大公司多數唔比,肯定好多人會掛住睇電話而忽略客人。朋友囡囡做大型連鎖服裝店,講明去洗手間都唔比帶電話,屋企人真係有緊要事可以打去公司搵。

珍珠宮

2023年兔年勳章

我問 ...

我多年前做份工都係咁,公司話有乜急事可以直接打公司電話搵人。

珍珠宮

2023年兔年勳章

whyyou 發表於 21-9-14 16:09
我覺得幾好喎, 而家真係見得太多服務性行業員工工作時間掛住撳電話, 講真工作時間公司要求交出電話都唔算過 ...

無錯!尋日我去某間便利店,個職員真係低頭玩電話(因我見到係game)

侯爵府

2024年龍年勳章

唔出奇呀,有fd 做sales ,佢公司規定都係唔俾袋電話

男爵府

緊要事打公司電話。

珍珠宮

畀面勳章

我以前份工都係咁,,要對客,,電話要收埋,,真係要等食飯或者BREAK至可以睇一陣

男爵府

我問 ...

真心,而家冇乜人對住電話有自制能力,唔㩒多都㩒少,有乜急事咪打返公司搵佢

子爵府

2018復活節勳章

我問 ...
大把呢D工種.做過貨倉執衫,流水式.都最好最好唔好攞電話出黎.仲要好似監倉咁全部有cctv.你唔可以坐底同休息.你可以做慢D.但唔可以停曬手

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆樓主:

冇話接唔接受。
只可以話如果我知道既我唔會做呢份工。
同埋睇情況,以前失教書,上堂時間當然唔可以用電話,這十分合理。
但而家做寫字樓工,唔算影響到工作,我就會覺得唔合理。

水晶宮

回覆樓主:

我覺得ok, 唔接受唯有辭職!

民房

其實好多服務行業都係有依個要求

珍珠宮

我以前返有份工可以袋電話喺身,但如非必要都唔可以攞出黎㩒/睇WS

我係入到去至知,但每個員工都係甘,又唔係好影響到自己又無乜所謂

伯爵府

我問 ...

Uniqxx?

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

我問 ...

你朋友個女接受到就得啦!

首頁

尾頁

跳至