自由講場

跳至

首頁
12345...14

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

sasa@uk 發表於 21-9-25 07:30
jumper + 外套係校服?
我仔間學校規定返學校前要全套校服,夏天都係咁,無夏天校服,入到課室先可以除
...

外套是校褸喎!
但凍所以加jumper(學校的)。

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Fishqqma 發表於 21-9-25 07:24
朋友話早晚好涼下,又陰天多又常落雨,佢住果到6點已黑,佢話十月應更早,正擔心小朋友放學天巳黑哂!
...

我身處嘅地方(東北部)而家18度,晏晝有二十幾度,我今日著短Tee加件中袖薄blazer,當然有時會得十幾度,但唔係日日(9月份嚟講)!我好記得9月7-8號兩日仲有30度,因為個兩日我gardening,仲著短褲playsuit,如果住Scotland天氣會比較涼,但都唔會差好遠。

侯爵府

sasa@uk 發表於 21-9-25 07:30
jumper + 外套係校服?
我仔間學校規定返學校前要全套校服,夏天都係咁,無夏天校服,入到課室先可以除
...
係,就算在香港,有D傳統校要求著冬季校服時一定著理校褸先可入校門,話之嗰日二十幾度。

禁止訪問

珍珠宮

Fishqqma 發表於 21-9-25 07:38
外套是校褸喎!
但凍所以加jumper(學校的)。

我仔咪係囉,校服係jumper +校褸(西裝褸果種),夏天都著jumper +校褸(除非熱浪,學校特准唔使著)
anyway 呢個9 月算好暖,我仲著緊短袖,早晚加件薄風褸

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

hoivy 發表於 21-9-25 07:44
麥當勞缺奶昔、雞餐廳缺雞、油站缺油......英國 10 萬重型貨車司機空缺如何產生?

可能身處平行時空,我睇 ...

唔正常就唔駛面對同生活?難道上街遊行抗議會改變到?

KFC疫情之前已經試過運輸問題兩星期全線無雞賣,茄汁紙巾乜都無,一樣開門做生意,日子都係要過,唔講正常,難道你好想聽到人哋同你講好慘係咪?

禁止訪問

珍珠宮

減齡達人勳章

bbbusy 發表於 21-9-25 06:51
邊類貨品最缺?

冇定喎,之前咪樽裝水(外國人唔會煲水),外國進口嘅食物,有補貨但慢。另外,本地出嘅生果蔬菜因運輸問題,比之前供應少咗。

珍珠宮

海之風 發表於 21-9-25 07:44
係,就算在香港,有D傳統校要求著冬季校服時一定著理校褸先可入校門,話之嗰日二十幾度。
...

阿囡間傳統校,佢件校褸呢2年加埋,著過5次都無

侯爵府

hoivy 發表於 21-9-25 08:15
英國食品供應短缺 超市爆發搶購潮、貨架全空

脫歐後遺症開始踴現,一環扣一環,通脹開始爆,要準備加息, ...

其實由公投到真正脫歐已經係幾年嘅事,脫歐後有咩影響英國政府點會唔知?(如果真係要脫左先知,咁英國政府係真蠢唔係扮),點解會係今日先發生貨櫃司機短缺嘅情況呢?

男爵府

三國1 發表於 21-9-24 23:40
真定假?我仔下星期六飛,有d 擔心

放心啦,勿危言聳聽。

珊瑚宮

sasa@uk 發表於 21-9-25 07:45
我仔咪係囉,校服係jumper +校褸(西裝褸果種),夏天都著jumper +校褸(除非熱浪,學校特准唔使著)
any ...

朋友佢女學校要入校褸入校門,但jumper就自己加!不過即使係6個月冬天都幾長,因為我怕凍!

琥珀宮

bks2014 發表於 21-9-24 22:44
新聞話貨車司機短缺,英國某些超市冇貨賣。千多個油站冇油可加要關閉,有開門營業的油站也實施配給(ration ...

佢地嘅超市成個足球場咁大,有幾個吉架有咩出奇
不過其他國家好定唔好,都唔應該有幸災樂禍嘅心態,呢啲係修養

珍珠宮

虎到金來勳章

stkyo 發表於 21-9-25 07:39
我身處嘅地方(東北部)而家18度,晏晝有二十幾度,我今日著短Tee加件中袖薄blazer,當然有時會得十幾度, ...

點解朋友住倫敦話凍,話得10幾度?見佢啲相中午著冷衫

珍珠宮

Fishqqma 發表於 21-9-25 08:37
朋友佢女學校要入校褸入校門,但jumper就自己加!不過即使係6個月冬天都幾長,因為我怕凍!
...

幾年前去倫敦,3月都碰到落雪,北部相信更凍,四月大部分時間、地方還凍呢,五月其實早,晚溫差亦好大

英國的春季,唔同地區,唔同人相信有唔同的體會

象牙宮

polliebb 發表於 21-9-25 08:41
點解朋友住倫敦話凍,話得10幾度?見佢啲相中午著冷衫

樓上有位會員住倫敦,問佢比較清楚,不過地理上嚟講,倫敦比我住嘅城巿應該較暖和,十幾度一定會有,但9月份唔係日日都十幾度,有上有落。我呢度而家18度,日頭會比夜晚暖和。

珍珠宮

減齡達人勳章

Fishqqma 發表於 21-9-25 07:24
朋友話早晚好涼下,又陰天多又常落雨,佢住果到6點已黑,佢話十月應更早,正擔心小朋友放學天巳黑哂!
...

陰天多常落雨,正常嘅英國天氣。你朋友移民前冇了解清楚咩?夏天有太陽時間唔多,所以你會見一有太陽,啲英國人會將自己曬到成隻’乳豬‘咁。
叫你朋友放心,再遅一,兩個月,佢小朋友放學天一定黑唒。真係又凍又黑。正常英國冬天4點已經黑曬。
英國3,4月仲可以好凍

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

Fishqqma 發表於 21-9-25 06:37
9月1日開學已經十幾度喎!
見到D小朋友著哂jumper加外套!
算凍呀!

我朋友移民咗去英國,早兩個月同我FaceTime 佢show俾我睇有幾凍,講緊係夏天

珊瑚宮

FennieMan 發表於 21-9-25 08:57

陰天多常落雨,正常嘅英國天氣。你朋友移民前冇了解清楚 ...

佢去英國前已經知呀!
不過去到親身感受同朋友分享!
佢個女返學要行30mins(有時車唔到)所以有D擔心,好正常!

子爵府

KenChung_FB 發表於 21-9-25 08:37
放心啦,勿危言聳聽。

真有趣,bk有個人自稱住在澳洲,但經常對香港發生嘅事危言聳聽,但發生在英國,就叫人放心

首頁
12345...14

尾頁

跳至