自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

子爵府

瑜瑜 發表於 21-9-25 15:05
BK從來只會關心移咗民去英國嘅人有幾慘。內地停電停工爛尾樓冇事嘅。我哋要相信黨嘅政策
...

點會呀,你咪係bk jm囉,你而家唔係講緊內地停電嘅事咩

hungng    發表於 21-9-25 16:57

男爵府

omekmh 發表於 21-9-24 23:57
無事既,要相信黃人理念,英國乜都冇乜題。民主自由可以當飯食,生活幾辛苦都冇事嘅,手足要撐住呀,千祈唔 ...

去英國食西北風都好味d!食風都可以食飽!所以冇糧食短缺嘅問題!:)

SIRIABABY    發表於 21-9-25 15:46

珍珠宮

減齡達人勳章

三國1 發表於 21-9-25 13:28
倫敦冬天多唔多落雪?

唔多

男爵府

bhamcy 發表於 21-9-25 13:06

ic,原來你响hk的友人好自由地上網話你知呢度水深火熱中,而 ...

你唔駛咁講,香港中國每年返黎揾老朋友見面,知道嘅嘢自己心中有數,你做嘅事自己亦心中有數,明白啦。

珍珠宮

減齡達人勳章

okgoodla 發表於 21-9-25 13:43
一有太陽, 女嘅連bra 都除咗响公園處曬人!

平時啲女好多都唔戴bra 架啦。露點係閒事。唔著bra 曬靚啲

象牙宮

回覆樓主:

聽朋友講,大貨車牌唔易考,同埋工時長,鬼佬無咁想做長時間工作!佢地唔係住倫敦,暫時未見有糧食搶購,不過一向係假日大批糧食買返屋企,已經果邊生活超過20年,習慣晒

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

Fishqqma 發表於 21-9-25 00:37
朋友佢女學校要入校褸入校門,但jumper就自己加!不過即使係6個月冬天都幾長,因為我怕凍!
...

其實又唔係想像中咁凍,多數都有幾度,唔似香港果隻北風叫埋黎咁凍,又無美國,加拿大果d 零下幾十度。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

okgoodla 發表於 21-9-25 13:43
一有太陽, 女嘅連bra 都除咗响公園處曬人!

下⋯係咪真架

琥珀宮

回覆樓主:

英國搶糧食唔止因為缺司機,仲因為缺二氧化碳,因為美國兩間二氧化碳廠因成本上漲而關閉,引致製造食品面臨停產。

https://www.bbc.com/zhongwen/trad/uk-58637677

英國二氧化碳CO2供應造成超市食品短缺的來龍去脈

2021年9月22日

近期,英國的食品供應短缺問題經常成為媒體的頭條新聞,先是英國脫歐後的海關手續造成運輸時間拖長、後有疫情期間卡車司機人手短缺,現在又面臨了新的問題:二氧化碳供不應求。

琥珀宮

SandyKL 發表於 21-9-25 15:42
英國搶糧食唔止因為缺司機,仲因為缺二氧化碳,因為美國兩間二氧化碳廠因成本上漲而關閉,引致製造食品面臨 ...

業內人士警告,英國生產的二氧化碳(CO2)已經減少了一半,引發超市食品供應短缺。

面對這一難題,英國政府表示,將給生產二氧化碳的化工廠提供資金復工,緩解二氧化碳短缺造成的食品供應問題。

二氧化碳與食品供應有什麼關聯?

為什麼二氧化碳對食品和飲料行業如此重要?

這是因為食品和飲料公司在數百種產品中使用二氧化碳,從汽水到袋裝沙拉。

食品級二氧化碳被用於數百種產品。根據英國食品和飲料聯合會的資料,二氧化碳被用於:

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

我愛Corina 發表於 21-9-25 15:39
其實又唔係想像中咁凍,多數都有幾度,唔似香港果隻北風叫埋黎咁凍,又無美國,加拿大果d 零下幾十度。

...

下,香港嘅凍先唔凍喎,最多咪凍幾日⋯

琥珀宮

SandyKL 發表於 21-9-25 15:43
業內人士警告,英國生產的二氧化碳(CO2)已經減少了一半,引發超市食品供應短缺。

面對這一難題,英國政 ...

汽水、軟飲料和含碳酸酒精飲料

酒吧裏倒飲料和啤酒

在溫室中使用促進植物的生長,如黃瓜等

在屠宰場內用於屠宰之前迷暈生豬和雞

用於包裝肉類、嬰兒食品、新鮮食品和烘烤產品(二氧化碳有防菌作用可以延長保質期)

在運輸過程中保持食物新鮮(二氧化碳製成乾冰)

二氧化碳短缺如何影響食品供應?

一位超市高管向英國廣播公司BBC表示,二氧化碳問題正在「迅速升級」 ,並造成「嚴重的供應問題」。

琥珀宮

SandyKL 發表於 21-9-25 15:43
汽水、軟飲料和含碳酸酒精飲料

酒吧裏倒飲料和啤酒

他說:「大型肉類供應商說他們還有兩到三天的二氧化碳庫存,現在不得不把僅有的這些庫存用在最重要的地方。」

肉聯企業則表示,二氧化碳短缺對生產是「重大打擊」 。

超市送貨公司則透露,由於二氧化碳短缺,某些冷凍物品只有「有限的庫存」 。

不過英國食品和飲料聯合會強調,英國不會出現食品短缺,但對超市和其他食品零售商的供應表示「相當的關切」。

該聯合會說:「這種短缺帶來的連鎖反應很可能會一直持續到年底,特別是在今年聖誕這個最重要的銷售採購期。」

琥珀宮

SandyKL 發表於 21-9-25 15:44
他說:「大型肉類供應商說他們還有兩到三天的二氧化碳庫存,現在不得不把僅有的這些庫存用在最重要的地方 ...

二氧化碳還有什麼用途?

英國僅存的二氧化碳生產被優先用來供應醫療所需。

在一些體內腔鏡手術過程中,醫用二氧化碳主要用於建立氣腹, 刺激呼吸中樞和去除疣子和痣,等。

二氧化碳還被核工業作為冷卻劑使用。

它在商業上被用於滅火器,為救生筏和救生衣充氣,以及作為液體溶劑。

為什麼會出現二氧化碳短缺?

由於天然氣批發價格飆升,兩家英國大型化肥廠已經停工。二氧化碳是化肥廠的副產品,工廠停工直接影響二氧化碳的供應。

男爵府

winwin1110 發表於 21-9-25 04:00
你地好關心英國
我哋唔關心英國,係擔心啲黃蟲頂唔順又死返嚟記住死都要死得自由唔好走回頭路

琥珀宮

SandyKL 發表於 21-9-25 15:45
二氧化碳還有什麼用途?

英國僅存的二氧化碳生產被優先用來供應醫療所需。

由於天然氣批發價格飆升,兩家英國大型化肥廠已經停工。二氧化碳是化肥廠的副產品,工廠停工直接影響二氧化碳的供應。

因此,英國的食品級二氧化碳供應已經減少了60%。

據專家分析,要解決二氧化碳供應短缺問題可能相當困難。

政治風險諮詢公司「全球諮詢」(Global Counsel)的麗雅·霍森-史密斯(Lilah Howson-Smith)說,「二氧化碳的產量由化肥的供應和需求決定,而不是由二氧化碳本身的需求決定。也就是說,在解決這個問題時,還不容易找到直接責任方。」

琥珀宮

SandyKL 發表於 21-9-25 15:46

由於天然氣批發價格飆升,兩家英國大型化肥廠已經停工。二氧化碳是化肥廠的 ...

「在政治層面,政府內部也沒有單一責任方,這使得事情的解決更加棘手。農業、商業和內閣辦公室等部門之間都有責任。」

英國商務大臣誇西·誇爾騰(Kwasi Kwarteng)曾向BBC表示,政府正在考慮臨時補貼化工企業,幫助提高二氧化碳的供應。

2018年,由於夏季通常產量下降和天氣炎熱增加了對飲料和冷凍產品的需求,也曾出現過二氧化碳的短缺問題。

琥珀宮

SandyKL 發表於 21-9-25 15:47
「在政治層面,政府內部也沒有單一責任方,這使得事情的解決更加棘手。農業、商業和內閣辦公室等部門之間 ...

什麼是二氧化碳CO2?

在室溫下,二氧化碳是一種無色、無味的氣體。

在地球的大氣層中,二氧化碳水平的增加會導致全球變暖。

二氧化碳在幾種情況下自然產生:

人類和動物的呼吸

汽車燃燒汽油和柴油

物體發酵或分解

它的分子中有一個碳原子和兩個氧原子,這就是為什麼它的化學式是二氧化碳CO2。

侯爵府

2024年龍年勳章

vivibabyvivi 發表於 21-9-25 15:41
下⋯係咪真架

N 年前我响英國讀大學親眼看見, 吾係一兩個, 係好平常! 你以為我吹水

侯爵府

2024年龍年勳章

羅繞睛 發表於 21-9-25 15:46
我哋唔關心英國,係擔心啲黃蟲頂唔順又死返嚟記住死都要死得自由唔好走回頭路
...

死得自由, 都高貴的!

首頁
34567...14

尾頁

跳至