夫婦情感

跳至

首頁
45678...9

尾頁

男爵府

cathngai 發表於 21-10-4 07:06
個C6 三千幾蚊同小3開房幾個鐘, 幾萬蚊買個袋送畀小3都捨得, 用千零蚊 一家大細去迪士尼 staycation家庭 ...

唉!講白啲,咁你話個男人覺得邊樣重要啲?證明佢個心都未返嚟

如果樓主係想挽救婚姻想挽救家庭我相信大家都唔讓步唔會成事

要將呢啲事無限不停loop永遠覺得自己係受害者冇問題,樓主繼續嘈落去個男人更會覺得自己出軌係冇錯!唔會再有內疚感,佢只會更討厭屋企更討厭樓主,就算冇咗呢個女人,將來都一定會有第二個,我問你防得幾多個?

因為呢個家已經冇咗佢嘅位置,或者佢只係為咗責任而留低

只要佢承諾以後唔再做,浪子回頭
可唔可以當比次機會大家?

如果唔係再咁樣計落去,係咪都要自己都出軌先至平衡到心理?咁樣先叫做打個和呢?
到頭來你又贏咗啲咩,正所謂贏咗場交輸咗個家…

真心明白樓主,呢樣係女人最痛,知道嗰一刻簡直心如刀割,好似俾人插咗一刀,自己付出左咁多,為家庭為仔女,換來嘅係男人出軌背叛,攬住第二個女人風流快活,唔崩潰就假!

明白,始終要時間消化件事
人唔係死物,唔係噤個制就可以delete晒啲嘢…
不過,時間可以冲淡,同意樓上講的,真係要以年計,只要大家唔再舊事重提,重新修補關係,重新出發

媽媽情緒唔好會影響成個家庭嘅和諧,仔女都會feel到,試吓疏導情緒,搵自己鍾意做嘅嘢,Shopping Facial 搵朋友high tea 或者婚姻輔導,樓主要對自己好啲!

男爵府

叫老公同你見下婚姻輔導,學下點修補日後關係
或大家返下教會或佛會,希望用宗教信仰改變婚姻思想心態及性格
即從內心根本改變

複式洋房

Jkjk999 發表於 21-10-3 22:26

係 一早見到已起痰 應該大約1年多前 但之後發現佢大肚 所以 ...

之前無咁詳細,其實你老公不是好人,夠膽認不是你早發現可能仲難斷,原來還一早睇中人,好渣。
明白樓主唔甘心,但你亦睇得好清楚呢個人係咩料。你有3個小朋友,離婚的話,怕佢之後連錢都未必比。你繼續嘈的話,情況只會更差,倒不如靜觀其變,多儲點錢,或是安排好子女日常,再自己找份工作先係上策。

cathngai    發表於 21-10-4 20:32

大宅

cathngai 發表於 21-10-4 07:15
個袋幾萬蚊, 食個人妻仲要生過, 佢c6都好落本, 幾萬蚊靚模 奀星都食到啦。
...

所以 佢係對佢有感情 唔係純為搞野 因為佢覺得好岩傾 好明白佢 佢地出去都拖手 係拍拖.. 所以我問佢 如果我唔係依家發現 佢地再耐d會好難斷 佢自己都話係…….

大宅

ACR824 發表於 21-10-4 09:35
之前無咁詳細,其實你老公不是好人,夠膽認不是你早發現可能仲難斷,原來還一早睇中人,好渣。
明白樓主唔 ...

係 , 我打比條女問佢做咩搞我老公,佢唔認,仲話:「你老公話留意左我好耐。」 又話…「我知你成日check 佢電話」 「又叫我自己問反我老公」 ,亦不斷強調「係雙向嫁」.. 最後,我話你唔驚你老公知?我會話比你老公知..佢覆我:「多撚謝」仲cut線… 一點悔意都冇… 自己派帽仲搞人老公 仲講到 唔關佢事禁…

我老公話係條女提出開房先,仲用「staycation 」字眼同我老公講…(事實係咪真係條女主動提出就已經無從考究…

大宅

Ftmagic 發表於 21-10-4 09:17
唉!講白啲,咁你話個男人覺得邊樣重要啲?證明佢個心都未返嚟

如果樓主係想挽救婚姻想挽救家庭我相信大 ...

多謝大家既意見,係呢到有得傾下,舒發下,情緒已經好左好多,我明白發生左既事無辦法改變..

我會開始對自己好點,睇下有冇parttime做下,或者搵多點朋友…不過有時真係難(因為一個姐姐好難搞到3個小朋友)

cathngai    發表於 21-10-4 20:34
Ftmagic    發表於 21-10-4 10:24

子爵府

Jkjk999 發表於 21-10-4 09:46
係 , 我打比條女問佢做咩搞我老公,佢唔認,仲話:「你老公話留意左我好耐。」 又話…「我知你成日check ...

條8婆咁串,咁就講比佢老公知啦!佢偷食完人夫仲逍遙法外,反正呢個局一次過去拆,灘凍左又提真係傷感情!

大宅

人地退好多步幾乎退曬, 妳仲咁逼人其實妳自己想點? 吾順眼到咁就離婚啦

複式洋房

係 , 我打比條女問佢做咩搞我老公,佢唔認,仲話:「你老公話留意左我好耐。」 又話…「我知你成日check ...

你不唔需要再去找她,沒有意思。
你只要好好照顧自己的情緒,人生是你自己的,你過得快樂同不快樂都是掌握在自己手裡。愛情只不過是你人生其中的一部份,跳出去看的話,你還有很多值得你去放心思的事情。加油

茶類愛好者    發表於 21-10-4 10:44

伯爵府

茶類愛好者 發表於 21-10-4 09:01
但係香港,通奸係唔犯刑事,但家暴係

蓄意傷害他人身體,C6認真上黎係可以報警..........

我認同 ,樓主出手真係有啲蝕張。
我只想講出 樓主當時火遮眼 come佢三包, 我唔覺得係侮辱佢嘅尊嚴, 佢個C6 根本無悔意,冇盡力補救, 佢只係驚太太爆大鑊 , 先至死死氣 話同條姣婆斷, 佢C6根本唔值得尊重。

再這,樓主 come 佢三包, 就算佢報警, 通常都要家庭糾紛處理, 何況佢C6都驚事情讓出去, 畀人夫打, 影響工作。

別墅

回覆 smile930 的帖子

我都行錯過,絕對明白另一半點解咁耐都放唔低,因為真係冇可能放低到。大大條刺插左落去,拔番出黎都有個大大傷口,成世都有個疤痕喺度。我亦都冇資格怪佢點解要一直記住,時不時攞返出黎講,因為鬼叫自己出左軌咩⋯
但人就係咁,把口就話知錯,就算比佢鬧都唔應該駁嘴發脾氣,但身體係最誠實,你果下係控制唔到自己又同佢嘈起上黎,依家都叫做識控制下,聽到就笑吓囉,話又係關我事囉,自己笑下輕鬆下,太在意只會又嘈。

最緊要係要知錯,你要預左老婆係唔會再信你,但你都要做好自己!我真係好後悔果時精神上出軌,有個咁好嘅老婆,同埋咁可愛嘅女!依家個心好自然會同自己講,有佢哋已經係人生最幸福嘅事,唔好再比任何野破壞依個家庭

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

樓主真係好好鋪定後路,你牌面都好弱又有3個小朋友,情緒控制唔好萬一反哂面,你係完全無保障。

大宅

佢咁串 我一定話比佢老公知囉

好難想像一個啱啱生完既女人唔係專心湊仔而去搞人老公。而你老公寧願扮忙玩女人,都唔拎時間幫手湊你幾個月大細女。你一定好難過。
你之前無講咁多我都覺得佢肯認錯都算。
睇落去似係唔想比人老公知,唔想兩邊都無而留低。
你都要為自己打算下。儲錢傍身。

別墅

我覺得樓主最無奈係冇獨立經濟能力,仲要有3個小朋友,完全比C6掌握控制住個生活,對住依種男人真係冇乜反抗能力,佢亦都可以繼續用工事為由「安心偷食」

真心希望果個男人收手啦,結左婚仔都生埋,搵到錢養家大晒咩

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

人又點能夠同家禽溝通到吖,嗰隻係雞,你搵佢係降低自己level。

你老公怕俾人知,咁就要攤凍件事,同老公修補下先。慢慢搜集哂証據,如果條氣仍唔順,咪將証據掟去佢地公司或俾隻雞老公。要有技巧D,千祈唔好認係你報料。

男爵府

cathngai 發表於 21-10-4 10:44
我認同 ,樓主出手真係有啲蝕張。
我只想講出 樓主當時火遮眼 come佢三包, 我唔覺得係侮辱佢嘅尊嚴, 佢個 ...

唔識唔好亂講好!無論個原因係乜,邊個郁手先就邊個唔啱啦!

我之前有個女性朋友,婚前婚後個勢都食住個老公,平時老公俾佢烚嘅,佢老公好好脾氣又冇乜所謂,朋友因為生完BB疑似有少少產後抑鬱,之後脾氣更暴躁,佢住獨立屋,因為有工人喺屋企有裝cam,日積月累佢老公終於頂唔順佢啲脾氣,佢老公做生意嘅可以好多藉口唔返或遲返屋企,老公本來諗住避得就避,可能惡性循環啦,到阿B大概半歲大,情況都冇改善,朋友多次郁手打老公,爭執期間又錯手推老公落樓梯,佢老公忍無可忍,半夜打999報警,最終警察上門拉人,屋企有cam錄低晒,唔到朋友唔認
搞成咁最後兩公婆梗係離婚啦,個官判左個男嘅得到撫養權,朋友因為已經被開File有家暴底,就算係ftm 個仔咁細都冇優勢,仲要平時想探個仔都唔係咁容易,好似話唔可以接近佢老公幾多米範圍之內,因為驚佢有攻擊性!

茶類愛好者    發表於 21-10-4 13:55

伯爵府

回覆 睇樓王 的帖子

你個朋友嘅情況係好唔同喎,佢係長期受虐, 佢太太對佢有嚴重攻擊性。
我有認同樓主喺呢個point 係有啲蝕章, 不過佢C6都唔敢搞大件事。 我想表達樓住 在咁嘅情況下 ,一時失控 come佢C6三包, 係情有可原, 樓主並非一個潑婦。對於 你朋友嘅ex c6遭遇, 我深表同情, 希望佢真係可以重獲新生, 同仔女得到幸福快樂

水晶宮

睇樓王 發表於 21-10-4 12:12

我之前有個女性朋友,婚前婚後個勢都食住個 ...

而家你女性朋友生活點呀?

複式洋房

睇樓王 發表於 21-10-4 12:12

我之前有個女性朋友,婚前婚後個勢都食住個 ...

你個女性朋友都好堅,推到個男人落樓梯,佢應該有躁狂症。

複式洋房

cathngai 發表於 21-10-4 12:46
回覆 睇樓王 的帖子

你個朋友嘅情況係好唔同喎,佢係長期受虐, 佢太太對佢有嚴重攻擊性。

我覺得樓主老公唔想攪大件事都好正常,佢係咪幫住個女人就唔知,但佢確實係怕揚出黎比人知佢攪人地個岩岩生完小朋友既老婆,好賤喎大佬。

首頁
45678...9

尾頁

跳至