自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章

木土土 發表於 21-10-2 23:19
根據上年成績,估算到自己小朋友係band 幾嗎?

今年入左精英班,但小學係區內3線,所以我估計都係band 2

公爵府

2024勳章

李豆豆 發表於 21-10-2 22:00
今年小五,要研究下睇下d中學
但又唔知點睇學校屬band幾,除左學校網頁之外,好似冇乜途徑可以了解下間學校 ...

你邊一區?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

李豆豆 發表於 21-10-2 23:18
即係睇高中有冇有興趣嘅科目?

除非有興趣嘅科目比較特別如果唔係一般學校都會有 。 最主要 睇下間學校高中係開套餐式定係散餐式, 例如有啲學校一定要揀 bio phys chem先至可以揀 m2, 但有好多都唔使咁樣, 重點科目 例如化學 ,究竟開一班兩班定三班, 因為好影響入讀機會
總有離別的時候

珊瑚宮

2024年龍年勳章

tszchungmama 發表於 21-10-2 23:22
你邊一區?

元朗區

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Chowying 發表於 21-10-2 23:25
除非有興趣嘅科目比較特別如果唔係一般學校都會有 。 最主要 睇下間學校高中係開套餐式定係散餐式, 例如 ...

好複雜喎!
咁咪要睇下學校網頁有冇寫,如果冇寫就唔知

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

李豆豆 發表於 21-10-3 00:00
好複雜喎!
咁咪要睇下學校網頁有冇寫,如果冇寫就唔知

網頁大部分都冇寫, 真係要刨下討論區或者 information day親身去問下高年班。

如果要深入再睇, 有啲中學用全級 名次嚟 分 科, 有啲就唔係會睇個別科目, 我記得有間中學張通告 仲要計埋中二成績。
總有離別的時候

琥珀宮

李豆豆 發表於 21-10-2 23:21
今年入左精英班,但小學係區內3線,所以我估計都係band 2

咁又唔一定,如果精英班頭幾名都係b1, 但未必派到b1a中學,可能最多都係b1b

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

CathyChan1126 發表於 21-10-2 23:20
首先要睇下
自己小朋友成績
大約係邊個組別
big exam ....... no la ....... 睇完唔好將資料放去 EK

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

珊瑚宮

2024年龍年勳章

Chowying 發表於 21-10-3 00:06
網頁大部分都冇寫, 真係要刨下討論區或者 information day親身去問下高年班。

如果要深入再睇, 有啲中 ...

咁….真係仲頭痛

珊瑚宮

2024年龍年勳章

mandy952 發表於 21-10-3 00:11
咁又唔一定,如果精英班頭幾名都係b1, 但未必派到b1a中學,可能最多都係b1b
...

英文麻麻,都唔敢揀英文中學,驚就算真係入到都讀唔掂

珊瑚宮

2024年龍年勳章

miriam 發表於 21-10-3 00:19
big exam ....... no la ....... 睇完唔好將資料放去 EK

咁schooland d資料又準唔準確呢?

伯爵府

李豆豆 發表於 21-10-2 23:18
即係睇高中有冇有興趣嘅科目?

可以咁講。
因為高中選科也要考慮。
例如本身對視藝好有興趣,但原來高中無開班。
又或者考慮高中選科的配搭。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 減齡達人勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 KMALL特別版勳章

李豆豆 發表於 21-10-3 00:35
咁schooland d資料又準唔準確呢?

都係算把喇
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

大宅

李豆豆 發表於 21-10-2 22:00
今年小五,要研究下睇下d中學
但又唔知點睇學校屬band幾,除左學校網頁之外,好似冇乜途徑可以了解下間學校 ...
其實中學係無Band 幾分,應該係到返轉睇呢間中學收幾多band 1, 幾多band 2, 幾多band 3學生

所以唔係你篩走band 3學校,而係你必須將閣下仔女呈分試達到band 1 , band 2 成績。
每間小學應該有唔同比例嘅band 1,2,3 。不過大部分都係平均三分一三分一三分一咁分。

公爵府

rello 發表於 21-10-2 22:43
高中開乜科?
有學校,到高中無視藝/M1M2。
又有中學,數學用中文教。

呢個真係緊要,我仔小四,我已開始睇吓啲中學,原來我心儀嘅中學高中冇視藝,咁樣可能唔會揀,因為我仔好鍾意視藝,真係估唔到呢個咁普通嘅科唔係間間高中有得讀。

珊瑚宮

2024年龍年勳章

rello 發表於 21-10-3 00:36
可以咁講。
因為高中選科也要考慮。
例如本身對視藝好有興趣,但原來高中無開班。

我想揀視藝唔咪必修,我仔視藝唔掂

珊瑚宮

2024年龍年勳章

miriam 發表於 21-10-3 00:40
都係算把喇

咁真係仲頭痛

珊瑚宮

2024年龍年勳章

junzi_HK 發表於 21-10-3 00:41
其實中學係無Band 幾分,應該係到返轉睇呢間中學收幾多band 1, 幾多band 2, 幾多band 3學生

所以唔係你篩 ...

我知一定係睇成績,只係想知知道小朋友屬band幾後,都要睇下邊d學校係可以揀

王國長老

李豆豆 發表於 21-10-3 00:51
咁真係仲頭痛

去 EK 問喇

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

首頁
12345...13

尾頁

跳至