自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

你朋友都好似我朋友 佢個仔現在中三 喺中一開始反叛 跟住佢對父母話要改變自己 又話而家相處得好好因為用粗口嚟溝通 我同樓主一樣 不敢苟同 ~ 但係我朋友佢話而家一家相處和睦左
我同c6講起呢個問題 佢叫我唔好黐呢個朋友咁多
珍惜 感恩
You got this!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

eledak 發表於 21-10-4 08:08
友人話,細路仔(高小/初中)講少少粗口冇問題,是年青人文化,是新生代溝通方式,堅持仔女不能講是迂腐過時 ...

我知我仔個中同,有講粗口既,因為佢地有時約埋行山,佢地會拍片,而我仔會畀我睇下既。我見佢個同學講粗口,但其餘幾個都唔見有講,雖則咁,但佢地都好老友既,唔會因某人講粗口,而要與佢同化黎friend既。

人......係有得選擇既,係有自己既思考能力、分析能力既。若果自己真心唔鍾意講粗口,認為講粗口唔禮貌既,咁點解要學人講粗口令自己感覺唔舒服?點解唔係人學佢唔講呢? 呢啲係各人既一種選擇黎。 人貴乎有選擇嘛。學人,即係表示自己既實力未夠,而要模仿其他人啫,其實係無信心既表現之一黎。

goodsnooky    發表於 21-10-4 08:59
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

學校同學影响好大

年輕人讀校風嚴私小,“痴ㄨ”,“ㄨ線 ”已當粗俗語言

佢只同我講"x線” 來表達有人俾老師話

中學佢都無講,教佢聽到也不用理

珍珠宮

如果自己係唔講俗語粗口嘅人,對住呢d人真係會忟到飛起,銀耳到個心都好煩

試過坐巴士,全程兩個返工一族,句句都有粗口,我逼住聽,好無奈

侯爵府

昨日喺惠long買嘢,企我隔離有對著得好斯文嘅2母女,目測個女有廿幾歲但講每句嘢都有L字,個亞媽又好正常同佢對答完全唔當L字係一回事。我頂唔顺斜眼望一望就走開。

珍珠宮

我大仔會睇場合,喺長輩老師面前係永不講粗口,但如果係佢online 朋友或同學,佢哋慣咗F黎F去,佢都咁大個喇,祇有勸導,但別無他法。

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

czl115 發表於 21-10-4 08:26
「粗口是年青人文化,是新生代溝通方式」
我屋企個中學生都係咁答我,真心請教各位,點樣用道理說服佢呢?
...

唔須要說服,你講佢悟贏,同輩個個講,佢悟講,悟合羣……
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

blackypurin 發表於 21-10-4 08:32
樓上個答案幾好,粗口就是無文化,叫佢試吓句句粗口同老師講嘢,老師接受佢文化咪佢贏
...
其實真係有學生上堂用粗口鬧老師架,我朋友教 B1 中學,佢話有老師 hea 教 / 教錯學生真係爆佢粗,仲會話唔識教就教番 B2 B3 啦 or 叫佢提早退休
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

回覆 eledak 的帖子

仲要光明正大寫出黎先大鑊, 我想當年都有用但都係唔會用直接字眼好多用PK. 唉. 可能我真的老了.

複式洋房

友人話,細路仔(高小/初中)講少少粗口冇問題,是年青人文化,是新生代溝通方式,堅持仔女不能講是迂腐過時 ...

因為上網youtuber有好多都講粗口

公爵府

2023年兔年勳章

catfitfit 發表於 21-10-4 09:03
唔須要說服,你講佢悟贏,同輩個個講,佢悟講,悟合羣……

個社會係咁,無乜辦法。

立例係街上講粗口,要罰五千元,風氣先至會變。

伯爵府

小朋友真係唔可以。

成年後講到出口成文我都耐佢唔何

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

Amy1974 發表於 21-10-4 09:26
個社會係咁,無乜辦法。

立例係街上講粗口,要罰五千元,風氣先至會變。

都係一個辦法,不過依家只限公職人員,例如用粗口辱罵公職人員,可被控行為不儉
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我屋企個中學生都係咁答我,真心請教各位,點樣用道理說服佢呢?
...

我會連續三日同佢講既每一句都塞個粗口落去, 塞到佢濟為止....
天朗氣清

水晶宮

2024勳章

tinlong22 發表於 21-10-4 09:44
我會連續三日同佢講既每一句都塞個粗口落去, 塞到佢濟為止....

咁我又做唔出

水晶宮

嬲起上嚟爆吓,我全家都會!
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

...

事實係粗口已經好普及化, 以前係老粗班佬先會講, 依家係一般少女都會講

不過小學生太細真係唔可以比佢習慣, 正如要佢習慣唔可以隨地掉垃圾, 講粗口要比佢覺得係錯同不禮貌
至於中學生真係會受同輩影響, 講粗口又唔係犯法, 家長已經好難控制, 我覺得只可以教導咩時候唔可以講粗口, 好多情況都唔可以, 例如對長輩老師, 其實對所有陌生人都不可以講粗口, 否則後果自負, 佢跟同學朋友講粗口真係好難阻止, 只可以話比佢聽粗口感覺似鬧人, 對方如有不好感受就係你講粗口有問題

珍珠宮

.

男爵府

Tesla 條片,話人霸住充電,
話人果條女港女,粗口橫飛,成為亮點。

珍珠宮

eledak 發表於 21-10-4 08:38
佢地非着眼於表達,而係融入。
我愚見是,點解揀呢d去融入,而唔係避開?
...

對自己無信心,覺得無朋友好無面咁,其實大家都後生過,青春期真係朋友大過天,但慢慢大左,內心強大左,唔需要用“朋友”嚟證明自己存在感就自自然然唔會人做乜佢做乜。我唔會俾小朋友用粗口同我溝通,至於同朋友,只會提人詞窮,無文化先會用嚟d詞語,佢要學習下點講句說話出嚟係令人舒服又得體

首頁

尾頁

跳至