自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

減齡達人勳章

已經就快6歲,黎緊升小一,男仔。
唔好勝,但極唔鐘意人地話佢做得唔好/有人叻過佢。
例如同妹妹一齊學玩rollerblade, 老師話妹妹學得快d/好d, 佢會即刻發嬲走左去話唔學。(其實嚮附近行來行去,要人氹佢返黎繼續學,然後又覺得好玩,想繼續學).

平時刷牙,洗面,沖涼都要佢先過妹妹。如果妹妹做先,佢就會嬲!
係咪應該唔好理佢,由得佢自己嬲飽佢?真係好怕男仔咁臭脾氣,我不停嚮心入面 左一巴右一巴咁刮佢!

子爵府

回覆樓主:

我的話,就由佢自己發脾氣唔上堂,事後先再同佢探討

水晶宮

係咪一直有人係佢面前講「妹妹叻過你」、「睇吓妹妹幾叻,你係哥哥要點點點」,或者不斷讚妹妹?

你仔脾氣可能真係唔好,但當中應該有相當一部份係無安全感。

珍珠宮

回覆樓主:

要多同佢講道理,個個人都有自己長處,冇可能咩都贏晒,學習下人哋好嘅地方。佢咁入小學會好麻煩,冇可能下下同同學比較,只會更不開心同同學關係又不好。要盡早糾正。

男爵府

減齡達人勳章

Jane1983 發表於 21-10-4 14:03
係咪一直有人係佢面前講「妹妹叻過你」、「睇吓妹妹幾叻,你係哥哥要點點點」,或者不斷讚妹妹?

你仔脾氣 ...

我地又無讚妹妹。
因為哥哥係醒dd, 但脾氣真係
同佢講過道理,但唔知佢唔明定火遮眼聽唔到。
可能都要洗腦咁日日同佢講,要控制下自己既情緒!

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

kekawai 發表於 21-10-4 13:50
例如同妹妹一齊學玩r ...

最後嗰句太好笑,好明白
我大女一二年級時都差不多,
我同老公會同佢玩啤牌、
捉棋、玩追等,
有時會特登唔讓佢等佢輸,
俾佢知道佢唔係一定贏,
要承認失敗,
接受唔到就唔好再玩,
慢慢地佢炆完就會想再玩,
但一定要佢肯改善態度先再理佢,
要一段時間先會進步到的,
加油

男爵府

回覆樓主:

我仔8歲,又係唔鐘意輸,少少野就唔開心,我會同佢解釋所有事一定有贏有輸,如果佢都係唔開心就唯有唔理佢,我一定唔會'tum'佢,大大下好似好咗D,不過脾氣都係差,好易唔開心

男爵府

回覆 kekawai 的帖子

可能係A。

大宅

HiPP勳章(2)

回覆樓主:

我小朋友幼稚園時都會咁,要改善,其中一個辦法係參加多D羣體活動,玩多D遊戲,又同佢講多D道理,有鸁又會有輸,依家有改善,慢慢黎。

伯爵府

回覆樓主:

玩多啲broad game 等佢贏下輸下,你哋大人示範俾佢睇輸贏點處理,平時多啲下佢好行為

侯爵府

kekawai 發表於 21-10-4 13:50
例如同妹妹一齊學玩r ...

以前係唔係成日讚好叻喎、好乖喎、做得好好喎
諸如此類咁虛無嘅讚賞

睇教養書,讚係要好實在,讚個過程,唔係讚個結果
讚下個細路啫,都咁複雜,仲學緊

大宅

我都想知,我小朋友又係咁,唔話得唔輸得,做功課慢又懶散,唔識做要人教講多句又嫌我煩

子爵府

我都想知,我個仔今年成日借d 意發脾氣

首頁

尾頁

跳至