自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

剛剛同老公細女一齊行超市,無咩人。行到去賣牙刷淋浴露嗰行,見到有兩個男人,在牙刷架前面。兩個人都係戴住鴨舌帽同口罩,後生嗰個手攞住個環保袋,個袋就貼住個架。兩個人一見到我出現,有啲慌張。後生嗰個即刻向前行再轉彎走咗,老嗰個手上牙刷想放番上架,但又跌落地兩次。我向前行去到轉彎位已唔見咗後生嗰個,老公特登行多幾步都見唔到。老既就向相反走咗。
我無真係見到佢哋偷嘢,但佢哋既行為真係好可疑。有諗過同職員講,但人又走咗,我又無真係見到。唉!
俾你哋會點做?

珍珠宮

回覆樓主:

如果偷嘢門口防盜不是會響嗎?

別墅

daijuju 發表於 21-10-17 12:49

唔知呀?!好似唔覺有防盜,同超市貨品咁多,未必有貼防盜嘢掛?!

別墅

回覆樓主:

我屋企樓下個間超市連$50嘅腸仔都有貼防盗貼,可想而知有好多人偷野的

伯爵府

回覆樓主:

之前做超市,真係好多人偷野,仲要睇唔出,有慈祥樣既兩公婆,偷左成籃碎濕濕既野勁誇張;然後見過有後生靚女偷兩大盒壽司,成二佰蚊盒果d, 亦都知道有d 保安嫌麻煩睇到當唔知,因為又要落口供又要寫報告

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

見到咪舉報,唔肯定就無辦法,由佢。

伯爵府

CookieCat4me 發表於 21-10-17 12:46
剛剛同老公細女一齊行超市,無咩人。行到去賣牙刷淋浴露嗰行,見到有兩個男人,在牙刷架前面。兩個人都係戴 ...

我試過一次,有個男人每攞一件貨都四圍望下至放入自己袋,我即時同職員講,佢哋即場監視,我無再跟,第二日問返職員,佢哋話個男人最後有去俾錢。

唔知佢係察覺到東窗事發,定係佢習慣鬼鬼祟祟咁買嘢

伯爵府

fionstone 發表於 21-10-17 13:23
之前做超市,真係好多人偷野,仲要睇唔出,有慈祥樣既兩公婆,偷左成籃碎濕濕既野勁誇張;然後見過有後生靚 ...

唉,我樓下間超市本來有蔥有薑賣,某日開始無蔥賣,過多一排連薑都無,問阿姐,阿姐話呢兩樣嘢好多人偷,索性唔鬼賣!

newcook    發表於 21-10-17 23:26
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

玩具勳章

之前做超市,真係好多人偷野,仲要睇唔出,有慈祥樣既兩公婆,偷左成籃碎濕濕既野勁誇張;然後見過有後生靚 ...

請佢黎做乜 真心唔明d人做乜要做犯法野

伯爵府

回覆樓主:

仲有d 人好興放d 野入自己bb 車或購物車,你話佢時又話會比錢仲惡過你,無可能跟佢咁耐,最尾有無比錢都唔知

圍爐取暖    發表於 21-10-18 02:07

男爵府

daijuju 發表於 21-10-17 12:49

不是每樣貨品安裝防磁貼,因為需要成本。

大宅

咁你地捉到人偷野通常會點處理?會唔會報警?

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我知港島東有間pk超級廣場成日都有班師奶偷鮮肉,一個已離職嘅員工講嘅,員工有通知經理跟進,但經理懶理,助長嗰班師奶偷

子爵府

CookieCat4me 發表於 21-10-17 12:46
剛剛同老公細女一齊行超市,無咩人。行到去賣牙刷淋浴露嗰行,見到有兩個男人,在牙刷架前面。兩個人都係戴 ...

偷野真係唔出奇,我早排等個仔放學去買餸,見到個阿姐鬧緊個阿婆話佢偷洋蔥,阿婆話佢喺第度買嘅,之後個阿姐搶住個洋蔥,仲話阿婆日日都黎偷野,個阿婆就無奈咁走左,我心諗你唔係偷點會肯放低個洋蔥,又唔係貴,點解要偷野

大宅

回覆樓主:

我反而見過幾次 自助收銀個d客 扮掃,或者掃少2樣貨

子爵府

gobaa49 發表於 21-10-17 14:20
我知港島東有間pk超級廣場成日都有班師奶偷鮮肉,一個已離職嘅員工講嘅,員工有通知經理跟進,但經理懶理, ...

我聽過北角有間pk超市又係成日有人偷野,有一次係當場俾個經理捉到正,經理話要報警拉個師奶,果時我一邊排隊等俾錢一邊聽到,我唔成日去買野都成日聽到有人偷野

男爵府

我發覺好多惠康,都取消防盜貼措施。以前門口兩邊都有個射頻感應器,依家我去過好多間都拆走咗,貴價產品就擺近收銀處後方,要就同收銀講佢拎俾你再俾錢 !
我都見過一次一個男人,將個背囊打開猛撥大量貨入袋,佢見到我即場呆咗唔識郁,我就冇理照購物買嘢,之後佢有冇將物擺番上架,或之後照偷走我就唔知啦!

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

見過一對老人家惠x偷兩個橙,跟住轉上去隔離酒樓飲茶,好似食自助餐咁

珊瑚宮

偷野。不分年纪國籍貧富。乜人都有
超市有些人。偷好多野放入自己袋。再拿部份貨比錢

玩具萬歲!

珊瑚宮

所以超市系打左條数計比人偷野成本
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至