自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

珍珠宮

RYBB 發表於 21-10-17 22:41
樓主加油!我囡八歲我依舊佢好可愛(唔曳果陣)~

多謝你,你呢句加油真係一滴甘露咁滋潤下我就黎枯死ge心靈。

珍珠宮

anna59 發表於 21-10-17 22:42
幾好喎,幼稚園竟然有社工

全香港幼稚園都有社工,防止 虐兒事件發生

珍珠宮

秋天與楓葉 發表於 21-10-17 22:51

我女間幼稚園社工好好
呢間學校果然資源豐富

侯爵府

回覆樓主:

小朋友會大喊大叫,要瞭解佢行為既原因,是否不懂得用言語表達,定只是發洩情緒,教識佢表達自己既需求,令佢知道無需大喊大叫,才可以得到自己既需要,相關的行為就會減少,媽媽就算覺得點煩,冷靜落嚟再多瞭解先。

珍珠宮

loklok286 發表於 21-10-17 22:56
全香港幼稚園都有社工,防止 虐兒事件發生
吾通依家改左,以前冇假

侯爵府

mcs74 發表於 21-10-17 22:52
一舊飯可愛咩……可能我都比太大壓力自己,教佢呢樣唔識果樣唔識,問佢咩都答唔知……我自問要求都唔高, ...

我覺得一舊飯好可愛架。3歲喎。3歲唔係應該一舊飯咩。
3歲咩都答到你,咁個d係醒目,但我覺得醒目多數係會激死你,唔會係可愛。

3歲有咩係一定要佢答先?
但大叫同整爛電視,係唔可以接受。

珍珠宮

mcs74 發表於 21-10-17 22:31
唔想寵,但佢果種大發雷霆大喊聲同係你身邊果種無限loop好煩好煩好煩。3歲1d都唔可愛今日部電視比佢 ...

我個女3歲時我最怕佢病同受傷,養唔大,中傳染病,唔識一聲喊。

侯爵府

魚兒小寶貝 發表於 21-10-17 22:49
我媽以前湊我姨甥時常講:XX(姨甥名)唔曳既時候幾乖,當其時我覺得係癈話,到我做人媽媽既時候完全明白 ...

我未結婚時聽過我朋友講,佢地(4個小朋友)瞓覺時真係好似天使咁可愛。

珍珠宮

yeunghung 發表於 21-10-17 22:56
小朋友會大喊大叫,要瞭解佢行為既原因,是否不懂得用言語表達,定只是發洩情緒,教識佢表達自己既需求,令 ...

我都有,同平心靜氣傾計,但佢只會答你唔知呀,咩都答唔知,引導佢都唔知點咁。我我都明白佢需要咩,但就係唔想慣壞佢,佢就係想食朱古力,食糖,食雪糕,飲多多呀嘛~我已經盡量帶佢出去玩,但又唔肯同其他小朋友玩,成日要我追住佢跑,老娘真係跑唔到好多個圈。有時我都明白佢只係想宣洩下情緒,但真係太大聲,又成日係到叫呀跳呀,我都唔想嘈親隔離,比佢叫一陣就stop佢,無奈轉頭又係咁。家長真係好大壓力,其實佢大叫唔煩到我係ok,只係好怕吵到人

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我仔細時都有成日爆喊
樣樣唔妥協 份人好固執
樣樣扭一餐 唔岩佢心意就喊到癲
我曾經都好嬲問自己點解佢會咁
我自問唔會縱容 所以佢堅持爆喊我就發火鬧佢罰佢 佢仲鬧過我死八婆

後來返幼稚園 K3 有社工同我講懷疑阿仔係阿氏保加 要我去見醫生 最後確診
由果時開始 我終於明白點解佢會咁固執 成日不安爆喊 如果早啲知我就唔會發咁多次火 白白浪費左兩年親子光陰 日日家嘈屋閉

仔女係自己生 唔好用討厭呢兩個字
問自己講呢兩個字係真心定悔氣
因為佢地會感受到 對佢地好大影響
其實佢地會記晌心 會有陰影
掉返轉無論父母做得幾錯 佢地最愛都係父母
絕不會嫌棄
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

珍珠宮

家家公主 發表於 21-10-17 23:06
我仔細時都有成日爆喊
樣樣唔妥協 份人好固執
樣樣扭一餐 唔岩佢心意就喊到癲

多謝你,你的回覆令我好內疚,佢百厭左咁耐,我今天第一天想用討厭呢個詞語,係真心的,但我知道自己係錯係唔應該,亦都好心痛唔知點解會發展成咁。生活好亂,無時間停落黎比大家抖下,每日都在嘈雜中度過。我會在思考下點樣同佢相處可以令到親子關係和諧d。佢兩歲開始都有懷疑過佢係咪有自閉症,已經一路觀察佢,但佢應該唔係,只係純trouble 2,宜家係terrible3中……

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

mcs74 發表於 21-10-17 23:14
多謝你,你的回覆令我好內疚,佢百厭左咁耐,我今天第一天想用討厭呢個詞語,係真心的,但我知道自己係錯 ...

我仔今年14歲
自從知道佢有阿氏之後
有時無論佢發作時我有幾激心
都會攬住佢笑笑口講 ILoveu baby
佢每次都會笑埋一份。
但當然事後我會捉佢坐低講佢頭先令我好唔開心 我好想流眼淚 扮可憐
大大下佢開始會睇我面色做人
發作次數愈來愈少 比啲時間
用愛去感化 去感受一下呢個過程
有時上天安排呢個小朋友做你女兒
就係要磨鍊你 呢個係你今生的課題
你攪得掂佢你就畢業啦
呢11年我經常咁樣諗去催眠自己
但其實今世做得親人有今生無來世
要珍惜

珍珠宮

mcs74 發表於 21-10-17 22:31
唔想寵,但佢果種大發雷霆大喊聲同係你身邊果種無限loop好煩好煩好煩。3歲1d都唔可愛今日部電視比佢 ...

3 歲係最麻煩,4 歲就會識驚就會生性d

水晶宮

回覆樓主:

十年後到佢13、14歲反叛期, 你可能被激到想死。

小朋友得3歲幾, 難攪極有限啦

子爵府

三歲仲好可愛,十歲過後,進入左青春期先叫討厭

男爵府

mcs74 發表於 21-10-17 22:48
無錯,我都開始有個concept要定個時間表,要排滿佢個時間表,我先有氣抖下。以前講果d比個快樂童年,無憂 ...

唔係要排滿佢,意思係要等佢到時到候自己要做咩咁,就算玩,可能要佢知道完成某啲事先可以玩。當然開始時要大家慢慢適應,但日子耐左佢地到時到候就會知要做咩…

珍珠宮

sasa@uk 發表於 21-10-17 23:15
3 歲係最麻煩,4 歲就會識驚就會生性d

希望有曙光

珍珠宮

sumpo 發表於 21-10-17 23:21
唔係要排滿佢,意思係要等佢到時到候自己要做咩咁,就算玩,可能要佢知道完成某啲事先可以玩。當然開始時 ...

明白

男爵府

回覆樓主:

其實唔係你教得唔好,而係小朋友出世已有性格,我三個仔女不同,呀大呆板但聽話,呀二最難搞,呀三最乖又醒目
未生呀三時我經常懷疑自己,係咪唔識做呀媽,幾乎抑鬱

公爵府

mcs74 發表於 21-10-17 22:14
小朋友三歲幾,從出世開始就當佢係掌上明珠,無微不至咁照顧佢,但隨著佢年紀越大越頑皮越反叛,我已經被折 ...

信我!俾人湊一定明顯改善

首頁
12345...9

尾頁

跳至