自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

樓主太年輕啦,3、4歲就話難頂,咁13、4歲時點算?

男爵府

mcs74 發表於 21-10-17 22:52
一舊飯可愛咩……可能我都比太大壓力自己,教佢呢樣唔識果樣唔識,問佢咩都答唔知……我自問要求都唔高, ...

你要分清楚佢係行為有問題,定智力有問題。你要 set rules 俾佢, 你要好 firm 咁同佢講,有甚麼是「不可以」。 唔係太明點解佢追住你黎跑,你停,咁佢停唔停呢?

仲有,你唔好俾佢食咁多甜野,例如汽水,朱古力,雪糕,益力多,佢食得愈多愈想要,小朋友食咗會好 hyper,我個仔係 A仔, 我屋企個雪櫃除了夏天雪糕,其他都無。 大人為咗佢,改飲梳打水。佢無食甜,自我控制好咗好多。

打爛電視 好激, 如果係我,一年內都唔會買新,俾佢知道,做錯野是有後果的,罰無得睇一年。

珍珠宮

ChaBean 發表於 21-10-17 23:27
其實唔係你教得唔好,而係小朋友出世已有性格,我三個仔女不同,呀大呆板但聽話,呀二最難搞,呀三最乖又醒 ...

我呀媽都話我以前細個好難湊,但我女仲難湊過我……仲話我女係幫婆婆報仇

你真係好堅~竟然生三個。唔湊小朋友都唔知湊小朋友真係好好辛苦,所以真係十分佩服你呢d大家庭!

珍珠宮

bbyou 發表於 21-10-17 23:30
信我!俾人湊一定明顯改善

我信你,我都明,但你一咁講,我果種母愛即刻返曬黎小朋友仲細,真係唔放心比其他人湊,好怕後悔莫及。

珍珠宮

1209yoyo 發表於 21-10-17 23:32
樓主太年輕啦,3、4歲就話難頂,咁13、4歲時點算?

可能我其實真係唔太鐘意小朋友,之前去幼稚園拎野,遇到小朋友上堂中,每一刻都難受,嘈到拆天,勁想即刻走。

侯爵府

mcs74 發表於 21-10-17 23:03
我都有,同平心靜氣傾計,但佢只會答你唔知呀,咩都答唔知,引導佢都唔知點咁。我我都明白佢需要咩,但就 ...

咁睇小朋友真係唔識表達,不如你問多啲佢問題,如你哭是因為身體唔舒服?或是你叫是否想我陪你?多問讓她試下講出嚟,到她知道講出嚟比哭叫有用,佢就會多用說話表達。另外如她鍾意活動,而又易搔擾別人,安排一些比較靜態而花心思的活動給她,如砌圖,疊積木之類,做完給一些小獎勵,如貼紙或小食,媽媽是終身職業,不要放棄。

子爵府

下…三歲幾未係最討厭喎,十幾歲時駁咀駁到唔駛本,直情想問「佢邊個阿媽生你架

珍珠宮

farm712 發表於 21-10-17 23:33

你要分清楚佢係行為有問題,定智力有問題。你要 set rules ...

佢智力無問題,只係蠢左d,我都明白聰明小朋友不能強求,何況佢父母都係蠢人黎,基因好得去邊。

佢明白什麼是不可以,但小朋友有時有d青春期狀況,佢係咁纏住我大喊話可以可以可以。

追住跑係體力勞動遊戲唔係佢追我,就係要我追佢。

我都唔想比甜野佢食,但好多人買甜野比佢食宜家搞到我收埋曬自己啃,比佢見到又唔想佢失望,會比d佢食,跟住再靜靜雞收埋自己拿拿聲食埋佢。數量好多,大人講又唔聽鬧又唔聽,不斷買黎討好佢。

本身我都唔想要電視,我老公係電視迷,覺得屋企一定要電視,佢一定要睇電視

教育孩子本身都不容易,但有班人幫你不斷提升難度

珍珠宮

yeunghung 發表於 21-10-17 23:48
咁睇小朋友真係唔識表達,不如你問多啲佢問題,如你哭是因為身體唔舒服?或是你叫是否想我陪你?多問讓她 ...

主要係唔肯自己玩,一定要大人陪玩,我已經玩到好悶好多玩具我玩到頂唔順就買d新玩具玩。可能佢都似我,無咩耐性。

大宅

其實好多野 唔可以俾佢有第一次
食朱古力 飲多多 食糖等
如果佢知道原來有咁好味既野
好多野就返唔到轉頭
有D野要堅持 唔可以就唔可以
佢喊 要俾時間佢冷靜 你自己都要冷靜
佢喊你鬧佢 佢唔會聽到
等佢冷靜後 抱佢 同佢講點解你唔俾
3歲開始聽得明人哋講野
小朋友 唔夠瞓都會變得無理 不可理喻 也不要硬碰硬 講下你明白佢感受 點解會唔開心 諗下其他方法 一齊解決 接受佢情緒 但唔係要咩俾咩
如果情緒控制得唔好 可以搵D書同佢睇下
大家做媽媽 都係邊長大邊學 加油
細個既時候 好多野好直接 愛你就會痴住你 但有一日唔痴你時 你就會懷疑呢段日子

珍珠宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

3歲應該好得意喎!

子爵府

mcs74 發表於 21-10-17 23:51
佢智力無問題,只係蠢左d,我都明白聰明小朋友不能強求,何況佢父母都係蠢人黎,基因好得去邊。

佢明白什 ...

身邊那些係咩大人?親人定朋友?親人的話叫佢有嘢食比小朋友要先經你手,你收到後見係無益就自行處理,掉又好,送比人又好,你係父母要識得替小朋友把關,若然對方是朋友就更易解決,少見少接觸吧~

至於電視,老實講真係吾建議比小朋友睇電視劇,佢哋好易會學左劇集裡嘅情節或對話,學好三年學壞三日,大人要睇就裝部電視在房睇。

我對幼兒所接觸嘅事情/人係好嚴謹,父母要從小給小孩子建立正確的價值觀及品德,多些了解自己嘅孩子,三歲已聽得明白大人的說話,可以教佢分辨是與非,小朋友破壞的行為若然不糾正,那只會越大越難搞!

珍珠宮

我小朋友3歲幾嘅時候我冇你嘅感覺,讀書之後就嘔血了,不過依然冇你呢種感覺。如果你喺佢三歲幾已經頂唔順,咁佢讀書,青春期之後你應該會超痛苦。

子爵府

你有冇縱佢,3歲幾呢啲時候仲係好可愛,上咗小學就想打爆佢個頭

男爵府

我女已到青春期,從來都無討厭過佢,每日都會擁抱kiss面互相講愛你,係考試時間勞氣小小外

珍珠宮

Fungbb0131 發表於 21-10-18 01:00
你有冇縱佢,3歲幾呢啲時候仲係好可愛,上咗小學就想打爆佢個頭
...

咁多jm開導我,頭先我去摸下佢塊面佢d頭髮同佢come被……真係好可愛~訓著果陣

珍珠宮

Stella.b 發表於 21-10-18 01:04
我女已到青春期,從來都無討厭過佢,每日都會擁抱kiss面互相講愛你,係考試時間勞氣小小外
...

你真係斯文人

男爵府

青春期仲死

珍珠宮

princesssarah 發表於 21-10-18 00:28

身邊那些係咩大人?親人定朋友?親人的話叫佢有嘢食 ...

多謝你的分享,我要重新上路!Fighting

珍珠宮

Beautypeople 發表於 21-10-18 01:07
青春期仲死

真係……生小朋友係完全無左自己,無左青春,無左人生……所以要生真係生1個好,比翻d時間自己

首頁
23456...9

尾頁

跳至