自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

認識瑞士牛牛第三回 好媽媽勳章

事情是這樣,在惠康買嘢,好不容易揀齊合心水嘅貨品。走去排隊付款,等了很久終於到了,付款後核對收據,發現貨品收又多收咗錢 (可能有人會話,點解卑錢之前又唔睇清楚先呀!這一點是我錯了)。這幾天已是第二次了,跟住又要再排過隊,搞一大輪先退返錢。唉!

水晶宮

如果錯單,我唔會「再排隊」,會去返收錢個counter同佢講,佢做完手頭個客幫我整返又好,call其他人幫手又好!

girlbear    發表於 21-10-20 13:52
BBG1    發表於 21-10-19 20:15
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

男爵府

認識瑞士牛牛第三回 好媽媽勳章

bmuimami 發表於 21-10-19 18:50
如果錯單,我唔會「再排隊」,會去返收錢個counter同佢講,佢做完手頭個客幫我整返又好,call其他人幫手又 ...

個職員唔肯呀,跟住仲有另一個顧客又係話收錯錢,佢話佢自己都要排隊。但後尾發現,原來嗰個顧客根本就唔係買嗰樣嘢。。。

水晶宮

乜咁㗎,又唔係個客錯

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

珍珠宮

精緻種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

cathyb 發表於 21-10-19 18:53
個職員唔肯呀,跟住仲有另一個顧客又係話收錯錢,佢話佢自己都要排隊。但後尾發現,原來嗰個顧客根本就唔 ...

明顯係個職員問題,叫經理或負責人幫你處理。

大宅

點解而家成日都錯既

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我通常會計好哂total幾錢,仲會睇住佢嘟,一有出入就立刻出聲,就免卻好多麻煩。
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

cathyb 發表於 21-10-19 18:46
事情是這樣,在惠康買嘢,好不容易揀齊合心水嘅貨品。走去排隊付款,等了很久終於到了,付款後核對收據,發 ...

有遇過但係係7仔
嬲到我

珍珠宮

錯單一定唔會再排隊,最多等佢收埋做緊個客的錢,下一個就幫我搞,佢要我再排隊我一定搵佢經理

子爵府

如果錯單,我唔會「再排隊」,會去返收錢個counter同佢講,佢做完手頭個客幫我整返又好,call其他人幫手又 ...

我樓下都係咁做。佢哋收完客錢。就會搞錯價錢。佢哋會按鐘叫人查價。好快。

翡翠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我基本上如果離開櫃檯先發現 就直接搵所謂大家姐 佢就會幫我攪
我點都唔會重新排隊
若問今世所遇, 皆是前世的緣。 今生寬以待人, 來世皆是善緣。

子爵府

newcook 發表於 21-10-19 19:00
我通常會計好哂total幾錢,仲會睇住佢嘟,一有出入就立刻出聲,就免卻好多麻煩。 ...

我樓下惠康已經轉左機。唔可以好似以前咁即刻出特價價錢。可以一邊嘟一邊睇價了。

男爵府

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

同意如果係錯單,唔會再排過

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

cathyb 發表於 21-10-19 18:46
事情是這樣,在惠康買嘢,好不容易揀齊合心水嘅貨品。走去排隊付款,等了很久終於到了,付款後核對收據,發 ...

之前PK時有發生、所以阿仔常常對單、可能改單太多、職員近期小心很多、少了這些情況發生~

應該不是超級市場心呃客、而是職員疏忽、價錢牌對不上電腦價格~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

水晶宮

2024勳章

41009022009 發表於 21-10-19 19:13
我樓下惠康已經轉左機。唔可以好似以前咁即刻出特價價錢。可以一邊嘟一邊睇價了。
...

我樓下間惠康都係,要到最後一刻付款才見到真實價錢,要好匆忙咁核對價錢,覺得好唔方便,點解越改越差?

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

所以特價貨要睇住入機個價,如果唔係就會好煩,我之前買雪條就係咁,好彩睇到,否則又排過隊雪條都溶啦

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

惠康用咗新系統,以前個system, 即do即顯示折實價,一睇就知有冇錯,而家個system, 要do晒所有貨,計總數時先折,要埋單先可遂樣check。

子爵府

czl115 發表於 21-10-19 19:20
我樓下間惠康都係,要到最後一刻付款才見到真實價錢,要好匆忙咁核對價錢,覺得好唔方便,點解越改越差?
...

我係行埋一面對單。無錯先走。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

我唔會重新排隊,直接同收銀講,一般佢會call 人幫手/或者等做完做緊啲收款再幫我搞埋

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

x2

首頁

尾頁

跳至