自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問IB呢個分數等同DSE英文LEVEL幾?
搵緊英文補習比小朋友,
唔知佢有無能力教高中英文,
依家大學讀緊浸大英國語文文學士第3年

IB英文A: 5分
TOK/EE: 2/3

子爵府

醒目開學勳章

回覆 scyu88 的帖子

DSE 同 IB 係好唔同要求的, 不論英文實際水平是否可以相提並論, 考試技巧同要求都好大分別. 基礎英文當然重要,但考試技巧好影響攞唔攞到最難嗰D分
如果目的係要DSE考到星星, 最好都係揾過來人幫手, DSE 考生有咁多, 應該唔難揾. 擔心未考過DSE 會唔會肯花時間同你硏究syllabus 同考試技巧

如果目的只係3 3 4 4就收貨, 就另作別論.

答返你問題, 個人覺得IB A 7 分一般而言係高過DSE 5** 的, 因為如果無記錯, IB A 係for native speakers 的, 而DSE syllabus 是for second language usage 的. 等於中文, DSE 中文是較 GCSE A level 深很多的

利申, 仔女分別多年前就係怕咗科中文, 先後 local school 跳船 GCSE A level (有讀英文) 和 IB (native syllabus), IELTS 攞滿分
[img align=left]http://www.msndoll.com/uploads/imdoll-8134.gif[/img]

男爵府

yywhk 發表於 21-10-20 13:48
回覆 scyu88 的帖子

DSE 同 IB 係好唔同要求的, 不論英文實際水平是否可以相提並論, 考試技巧同要求都好大 ...

Ilets 9分满分?好勁呀

水晶宮

浸大

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

水晶宮

如果仔仔係考DSE,搵返個考過DSE,英文有星嘅幫手啦
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

大宅

scyu88 發表於 21-10-20 12:01
搵緊英文補習比小朋友,

找個6至7啦!5分好一般咋喎!

男爵府

IB英文係Standard level or advance level?就算advance level都唔算高分,起碼6分啦。

珍珠宮

scyu88 發表於 21-10-20 12:01
搵緊英文補習比小朋友,

IB英文5 分唔算高,Tok/EE 2/3分一啲都唔高。佢有冇補習經驗?

首頁

尾頁

跳至