0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb足月出世都唔夠5磅,勤勤力力喂咗佢3個月仲係低過3%,好沮喪。有冇媽媽有類似經驗,可以share下點樣增磅?我基本全母乳喂。

別墅

加油

侯爵府

2024年龍年勳章

當年我仔出世都是5磅, 不過是奶粉b, 由生長線3%追去25%, 現在5歲都是25%。
不要太大壓力, BB健康就好, 玩得食得

大宅

我個陣都係人奶,但阿女都係重得慢
個陣營養師話我知每個媽媽既人奶卡路里唔同
所以我個陣要人奶加一殼奶粉架,不過我個陣係營養師跟進,你可參考下專業既意見

大宅

花師奶0408 發表於 21-10-20 16:39
我bb足月出世都唔夠5磅,勤勤力力喂咗佢3個月仲係低過3%,好沮喪。有冇媽媽有類似經驗,可以share下點樣增 ...

我好明白你既感受呀 我個仔四個半月 出世4磅4 辛辛苦苦追左幾個月 終於掂到3% 但四個月厭奶 已經兩個禮拜無重過 又跌落3%以下 好崩潰…
其實人奶定奶粉無關係…佢要唔重就唔重 我個仔係全奶粉b 一樣增重好慢

大宅

chingching876 發表於 21-10-20 23:12
我個陣都係人奶,但阿女都係重得慢
個陣營養師話我知每個媽媽既人奶卡路里唔同
所以我個陣要人奶加一殼奶粉 ...

見營養師有用? 介唔介意分享下你女女見完營養師之後個情況有冇改善呀

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

有增磅的bb奶粉

子爵府

我好明白你心情,為左幫BB增磅真係咩辦法都想試,我嗰時就選擇補奶粉,揀左皇家美素貪佢淡味似人奶,阿B唔抗拒兩樣都肯食,便便都順暢左,而家都keep住係中上生長線

大宅

虎到金來勳章 減齡達人勳章

回覆 花師奶0408 的帖子

我細女係早產B,出世只有3磅多小小,唔好比壓力自己,如果人奶足夠就keep住喂,如果唔夠就補奶粉,最緊要媽媽同BB都要有好心情,好快就可以增磅.

男爵府

虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章

我bb足月出世都唔夠5磅,勤勤力力喂咗佢3個月仲係低過3%,好沮喪。有冇媽媽有類似經驗,可以share下點樣增 ...

我仔仔都是出世時系细碼b,我當時每餐先埋身餵,然後補奶粉,慢慢就變做中碼b了!

別墅

BuffetQueen 發表於 21-10-21 11:05
我好明白你心情,為左幫BB增磅真係咩辦法都想試,我嗰時就選擇補奶粉,揀左皇家美素貪佢淡味似人奶,阿B唔 ...
我都係咁呀 我仔出世到現在都係飲呢隻奶粉 覺得好夾佢 現在肥肥白白 好健康 而且日日都有便便

別墅

減齡達人勳章

你仔仔出世時都係比較輕盈,其實佢成長線係咪一直都係3%?如果係就唔使太擔心嘅,BB都係按自己成長線生長。如果係擔心自己唔夠奶,可以試吓補奶粉,我果時有補過皇家美素奶粉都唔錯。

大宅

明白媽媽嘅擔心,餵到全人奶當然係最好,但心理質素都好重要,生完之後有好多嘢要兼顧,特別係新手媽媽。最重要真係唔好俾自己壓力,冇人奶咪餵奶粉囉。我果陣返工後就全奶粉,冇俾自己好大壓力。

大宅

回覆 rebecca.puiyi 的帖子

我女係有好到既……佢個陣生長線25%不過全奶粉後,生長線上左75%

大宅

回覆樓主:

我個女出世都係5磅,出院收水跌到唔夠5磅。開頭一個月餵人奶,但人奶餵得好密佢又好快哎肚餓,驚佢太輕所以我有補奶粉比佢。後來1個月變左全奶粉,而加2個半月有11磅,都係條生長線上面,無跌出條線。比心機小食多餐餵多d, 唔好比咁大壓力自己!加油jm!

別墅

首先媽媽一日三餐要吃澱粉質,咁樣bb先會有飽腹感,仲要飲多啲湯水;其次,媽媽可以餵密啲,因為埋身未必知道bb實際飲左幾多;最後儘量比bb訓多啲,當然媽媽都好需要休息。

大宅

可能係吸收得唔好,又或者係根本就飲唔夠奶,試下泵出黎量,囡囡食illumx磅數都足呀,手仔腳仔都好札實

大宅

我個女出世都係得4磅,低過3%,留左院兩個星期,佢飲奶好差,飲一餐奶起碼要1-2個鐘,我都係全人奶,開頭係泵出黎,之後決定埋身,有時會補少少奶粉,佢而家都係剛剛好掂到3%,佢精精靈靈就ok~加油(emoji)(emoji)

別墅

唔好太緊張, BE POSITIVE!
消化好, 吸收好自然增磅
阿仔飲緊A+ NEURO PRO一直生長線都KEEP 到50上下, 食得訓得又痾得

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至