心聲留言

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

如題

中風嘅係我媽,我爸本身都多病痛
所以好多野(例如探病,搵醫生護士問野之類)都係自己跟(冇兄弟姐妹)

我媽今次出事,我爸已經睇多左醫生,又失眠,又輕多幾磅(得返唔夠100磅)
然後又唔敢同親戚講(佢地平均年齡80)

我媽醒返就不停話我爸呢樣唔好,果樣唔好
大致都係話佢冇全程喺醫院守住佢之類
連我都有俾佢鬧過,話唔識求醫生快d俾佢出院之類

然後有一次,我爸情緒大爆發
我地兩個齊齊抱住嚟喊一餐

因為我媽覺得佢唔係好老公,做唔到野
到依家都唔理我爸,淨係會同我講野
我爸嘅壓力可以想像到都唔少

加上我地屋企咁多年嚟嘅相處模式都係:
當我媽發火或者黑面,我地都唔出聲等佢下火,然後佢下左啖氣就睬返我地當冇事,跟住又可以嘻嘻哈哈過日子
我地基本上咁多年都唔會(又或者係唔敢)頂撞我媽
當然細過我俾佢打過唔少次(我媽亦只會打我一個),佢唔會打我爸,而我爸亦唔會郁手打我媽
(以上模式不斷重覆,週期長短不定)

我爸講明,忍左佢咁多年,可以忍嘅會繼續忍,但佢如果主動提要離婚,我爸都會配合

兩老d恩怨我唔知點拆,其實佢地如果冇我的話,離婚係必然嘅事(佢地都有同我講過)
到我依家大左,都明白有d野唔可以勉強
有時會諗,佢地分開其實係咪好d?

世上冇人講得服我媽(講得服佢嘅人已經唔喺度)
佢出院之後,以佢咁強勢嘅性格,我地都唔敢包保可以照顧得佢好,又或者會唔會唔知幾時做錯野激到佢病情有變。。。

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

一起共度難關~互相扶持,互相體諒~

男爵府

愁塵 發表於 21-10-21 13:45
如題

中風嘅係我媽,我爸本身都多病痛

妳父母幾多歲?

瑪瑙宮

你媽出院, 你番工, 到時你呀爸就慘, 日日有得受.

如果離婚, 你請工人照顧佢? 定安排入老人院? $$$

如果離婚, 你爸搬走, 自己租樓+生活費? 邊個比錢? $$$

好喇, 無人話離婚, 日日怨懟, 你又係煩. 深表同情.

複式洋房

回覆 Heman2001 的帖子

我媽未夠60我爸65

複式洋房

回覆 0030 的帖子

依家都係以我媽為主,唔刺激或影響佢病情,我同老豆都會順佢意;若果佢係都堅持,有時都奈佢唔何

複式洋房

回覆 0030 的帖子

依家都係以我媽為主,唔刺激或影響佢病情,我同老豆都會順佢意;若果佢係都堅持,有時都奈佢唔何

複式洋房

回覆 0030 的帖子

複式洋房

Nancy20090615 發表於 21-10-21 17:47
你媽出院, 你番工, 到時你呀爸就慘, 日日有得受.

如果離婚, 你請工人照顧佢? 定安排入老人院? $$$

我地屋企只有我媽一個係唔使返工
佢嫁我爸之後就冇返工,全職家庭主婦
假設佢地真係離婚,其實我幫邊個或者跟邊個都死
雖然已經過晒要爭撫養權嘅年齡。。。

$可能都係一個問題,我爸暫時仲有野做,雖然人工唔多,但我地兩個返工同埋全家唔算大使,其實都夠一家開支

我唔知咁多年都冇離婚,$係咪其中一個因素
定係佢對我爸都仲有d感情/留戀之類

複式洋房

某程度我唔積極搵另一半,或者唔想結婚
都唔知係咪同見到我父母兩個咁樣有關

我爸早幾年都試過想介紹人俾我,但我媽知道就嬲左佢,然後將近半年當佢透明
我媽喺我細個嘅時候極度積極幫我斬斷所有異性緣(中學讀女校,補習只搵女miss,連一齊補習嘅同學都只係女,part time都唔俾我返),連那些年曾經有過d曖昧都同我徹底消滅埋

瑪瑙宮

愁塵 發表於 21-10-21 18:02
我地屋企只有我媽一個係唔使返工
佢嫁我爸之後就冇返工,全職家庭主婦
假設佢地真係離婚,其實 ...

唯有見步行步.

大宅

病人會有情緒問題,有啲野可能想自己做又做唔到,有時會好頹,覺得自己好無用,就會脾氣差

男爵府

愁塵 發表於 21-10-21 17:48
回覆 Heman2001 的帖子

我媽未夠60我爸65

都唔算老⋯⋯
睇埋妳其他回應,妳媽都幾專制,脾氣亦大⋯⋯我覺得試下好認真同妳媽傾下如果大家繼續咁應該點相處埋餘下2、30年,可以好坦誠對佢講妳同妳爸點睇,講明唔係想離開佢但佢繼續咁強勢對大家都無好處,只會嚇怕身邊既人,無人敢、願意接近佢,無人會開心

複式洋房

Heman2001 發表於 21-10-21 19:02
都唔算老⋯⋯
睇埋妳其他回應,妳媽都幾專制,脾氣亦大⋯⋯我覺得試下好認真同妳媽傾下如果大家繼續咁應該 ...

佢由細到大都係咁強勢,但只限對我地同佢d兄弟姐妹
對外人同親戚就好nice好friendly都得(雖然可能內心會🤬人地)

傾就係一定,但要慢慢嚟,唔敢一次過要佢改
但求佢肯慢慢改

複式洋房

Nancy20090615 發表於 21-10-21 18:31
唯有見步行步.

唯有係咁

複式洋房

zuccabb 發表於 21-10-21 18:59
病人會有情緒問題,有啲野可能想自己做又做唔到,有時會好頹,覺得自己好無用,就會脾氣差
...

我地都知,所以會同自己講,佢都係受個病影響
唯有多d安慰自己

不過佢兩個唔肯直接溝通都係一個問題

大宅

愁塵 發表於 21-10-21 19:49
我地都知,所以會同自己講,佢都係受個病影響
唯有多d安慰自己

再俾啲時間大家啦,你都要加油

男爵府

愁塵 發表於 21-10-21 19:40
佢由細到大都係咁強勢,但只限對我地同佢d兄弟姐妹
對外人同親戚就好nice好friendly都得(雖然可能內心會& ...

慢慢黎吧
中風其實係身體作出既警號,大脾氣影響情緒增加血壓風險,用呢點同佢傾下、嚇下佢,事實上中過一次風但唔理會復發既風險好大的

複式洋房

回覆 zuccabb 的帖子

多謝,我會盡力做自己做到嘅事

複式洋房

Heman2001 發表於 21-10-21 20:33
慢慢黎吧
中風其實係身體作出既警號,大脾氣影響情緒增加血壓風險,用呢點同佢傾下、嚇下佢,事實上中過一 ...

多謝你嘅建議,希望咁嚇佢會肯聽

其實佢身體某程度係外表睇落好健康
但內裏就。。。

好多年前佢試過大病一場
當年好返,而且仲可以瞞晒全世界
冇人知佢曾經出過咁大件事

首頁
12345...6

尾頁

跳至