自由報料

跳至

首頁

尾頁

男爵府

家人中風住緊東華東院,坐唔到,行唔到,要坐輪椅,排政府照MRI要下年先有期,東華東院話家屬可以自費同醫院申請自己帶病人出院照MRI,我們打算CALL鑽的的士去。方法可行嗎?

各位有經驗既JM, 你們點安排?
請報料

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幫推!

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

男爵府

回覆 mymelody2003 的帖子

試過。醫院可以安排十字車接送病人去照MRI。疫情之前,而家唔知有無變

男爵府

以前聽過可以比錢聖約翰救傷隊送去私家醫院,唔知而家仲有冇呢個服務。醫療輔助隊好似都有類似服務

珊瑚宮

畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

幫推

大宅

mymelody2003 發表於 21-10-26 11:08
家人中風住緊東華東院,坐唔到,行唔到,要坐輪椅,排政府照MRI要下年先有期,東華東院話家屬可以自費同醫 ...
幫你推

男爵府

mymelody2003 發表於 21-10-26 11:08
家人中風住緊東華東院,坐唔到,行唔到,要坐輪椅,排政府照MRI要下年先有期,東華東院話家屬可以自費同醫 ...

好似可以預約非緊急救護車接送

大宅

chanms 發表於 21-10-26 11:40

試過。醫院可以安排十字車接送病人去照MRI。疫情之前,而家唔知有無變 ...

係可以,今年初我在養和醫院見過有公院病人被送到養和醫院照MRI, 照完之後等十字車送回醫院。 不過唔知要唔要先做檢測。

wcpcelia    發表於 21-10-28 09:55
我要強力DDT...

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

問醫院借輪椅
然後電召無障礙輪椅的士

子爵府

問病房姑娘攞一份照磁力共振嘅醫院或化驗所名單,先打去問咗最快可預約嘅期先,同時問埋醫生/病房主管可否安排非緊急接送車, 要夾好時間, 最好係搵一間接近醫院嘅, 冇咁舟車勞頓, 無論你係 用乜嘢方法出去照 ,都會先要醫生批准 ,所以要同醫生溝通好。

男爵府

幾年前,親戚中風住屯門醫院。要自費到私家化驗所照MRI。醫院可以安排救護車,包接送。

伯爵府

熱血勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

如果係政府醫院要求你自費檢查, 佢地會有份表列明邊間醫院或化驗所既資料同收費, 政府要求既收費會平D, 你打電話約左再通知病房護士, 仲有借輪椅都要早2日申請(唔知係咪間間醫院同樣做法), 最好問清楚護士有咩手續要辦

祝你家人早日康復

大宅

有啲私家醫院有政府轉介信可能有折可以叫非緊急嘅救護車要約期
如果可以嘅話問吓醫院可唔可以借輪椅俾你上落的士
記住去私家醫院申請埋醫健通方便啲
祝家人早日康復

男爵府

okee 發表於 21-10-26 12:43
以前聽過可以比錢聖約翰救傷隊送去私家醫院,唔知而家仲有冇呢個服務。醫療輔助隊好似都有類似服務
...

謝謝你的建議

男爵府

感謝各位jm既建議,好有用

大宅

問醫院攞病人轉介信和私院資料
你要每間打去問,最快的排期。私院,要你先fax或whatsapp病人轉介信,才幫你排期和報價錢。
預約了MRI日期,你再通知東華醫院,醫院會直接聯絡私院。
你再問東華醫院,有無得借輪椅。再預約輪椅的士,來回。
今天才帶家人,由仁濟醫院去寶血醫院(明愛)照MRI
寶血照MRI,排了1星期有位
其他私院,都要2星期或1個月後

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

要將政府醫院醫生出既referral letter fax/whatsapp俾私院/體驗公司先可以報價同俾日期你。記得問取報告日期,有d 2日就有,有d要兩星期。另外,有d仲可以用政府醫療券。
如果家人不需特別呼吸儀器/氧氣機之類,只是坐輪椅的話,自己call的方便過call非緊急服務既救護車。

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

push

男爵府

Piaget 發表於 21-10-27 08:22
要將政府醫院醫生出既referral letter fax/whatsapp俾私院/體驗公司先可以報價同俾日期你。記得問取報告日 ...

謝謝各位jm
會自己安排的士,應該會快捷d

首頁

尾頁

跳至