跳至

首頁

尾頁

大宅

我一直都擔心疫苗未成熟,所以堅持唔打針住,亦打算出年回加國,打算隔離14日,有無人都係堅持無打針?依家係加拿大生活上有無特別大問題?

男爵府

bubble_bb 發表於 21-10-27 11:50
我一直都擔心疫苗未成熟,所以堅持唔打針住,亦打算出年回加國,打算隔離14日,有無人都係堅持無打針?依家 ...

我親戚話而家喺加拿大如果你唔打針就唔可以去餐廳食飯,基本上嗰邊啲人好多都打晒疫苗。我嚟緊都會過去所以都計劃要打疫苗唔想隔離14日

大宅

回覆 bee430430 的帖子

我都知,依家去邊都要打針,但問題唔想為咗方便走圍去,而分分鐘換嚟日後一大堆身體上嘅問題,小朋友就更加,佢地嘅影響可能更大,加上我自己身體都有啲問題,更加唔敢博打針,所以預咗要隔離14日,只係想了解多啲依家實際情況如何🙏🙏🙏

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

依家係安省(BC / QC省都係,其他省份唔太清楚)如果無打針,係唔可以出外用餐,一定要睇針紙,只可以外賣。

其他亦有好多地方如運動場(重有乜我唔記得)亦都要睇打針先可以進入。

另海陸空方面,包括國際及國內航班都係要有需要打針紙。

如果你唔出外用餐,唔坐飛機/火車/郵輪,係無問題的。

https://www.singtao.ca/5325499/2021-10-30/post-%e5%9c%8b%e9%9a%9b%e6%97%85%e5%ae%a2%e6%8e%a5%e7%a8%ae%e8%a6%8f%e5%ae%9a%e4%bb%8a%e7%94%9f%e6%95%88/

https://www.singtao.ca/5327401/2021-10-31/post-%e5%87%ba%e8%a1%8c%e9%a0%88%e5%ae%8c%e5%85%a8%e6%8e%a5%e7%a8%ae%e6%96%b0%e8%a6%8f%e4%b8%8a%e8%b7%af%e2%80%82%e6%9c%89%e4%ba%ba%e7%99%bb%e6%a9%9f%e5%89%8d%e6%89%8d%e7%9f%a5%e8%a6%81%e7%96%ab%e8%8b%97/

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

依家問題唔係方便方便周圍走,而係無打針入境暫時可能:

入境隔離14天
不可出外用餐
不可乘坐飛機 (無法出境)
可能影響工作 (很多機構都要求員工有疫苗證書, 否則解僱)

所以入境應該想清楚

bubble_bb 發表於 21-10-29 13:35

我都知,依家去邊都要打針,但問題唔想為咗方便走圍去,而分分鐘換嚟日後一大堆身 ...

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

加拿大政府現階段只認可Pfizer / Moderna / AstraZeneca / Johnson & Johnson四種疫苗.

bee430430 發表於 21-10-28 17:34
我親戚話而家喺加拿大如果你唔打針就唔可以去餐廳食飯,基本上嗰邊啲人好多都打晒疫苗。我嚟緊都會過去所 ...

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

pampam 發表於 21-11-2 03:05
依家問題唔係方便方便周圍走,而係無打針入境暫時可能:

入境隔離14天

我都想返加拿大,但我係香港打了科興,返到去一樣要隔離!都唔知联邦政府成時先認可科興,又唔想返去再打多兩針,唉⋯好麻煩!

大宅

kingmommy 發表於 21-11-3 23:30
我都想返加拿大,但我係香港打了科興,返到去一樣要隔離!都唔知联邦政府成時先認可科興,又唔想返去再 ...

其實個抗Covid 指數咁低 都好難得到 應可
呢邊其實比香港嚴
無針紙 只可以叫外賣 或 長留家中
因為中左 都幾麻煩 醫療方面 唔會俾你入院 除非好嚴重 所以大家要回加 真係要考慮打針

大宅

bubble_bb 發表於 21-10-29 13:35

我都知,依家去邊都要打針,但問題唔想為咗方便走圍去,而分分鐘換嚟日後一大堆身 ...

呢邊既人 無咩media 的影響 所以大部分人 都非常相信 疫苗 (部份鬼/教會人氏除外)同埋幾唔鍾意 無打針的人 所以如果要回加 都真係打針 唔講影響自由 最緊要係呢邊既人覺得唔打針的人 係自私 無公民意識責任
呢度已經接近90% 人打左 所以更加 排斥 無打的人

男爵府

kingmommy 發表於 21-11-3 23:30
我都想返加拿大,但我係香港打了科興,返到去一樣要隔離!都唔知联邦政府成時先認可科興,又唔想返去再 ...

加拿大已經認可科興,上官網有update的

首頁

尾頁

跳至