自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

wongcyu 發表於 21-10-29 11:15
第二個夢好恐怖

係呀,嗰陣時瞓醒覺勁驚,後尾都好少夢見,再夢見都係好正常一齊去玩嗰啲。
不過新奶奶有講過話我奶奶喺屋企搞搞震,又搞佢,仲帶埋啲朋友仔黎,跟住搵師傅上黎做野唔俾我奶奶再入屋。

子爵府

anniellm 發表於 21-10-27 15:23
夢到阿媽變咗隻老虎

夢到坐旅遊巴,架車行到水塘中間的行車路,架旅遊巴失控駛咗入水塘,呢個夢發咗唔只一 ...

我都發過類似嘅夢, 響旅遊巴跌落水, 又係吾止發一次, 醒番都有少少驚

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

最特別係2018年頭連續幾日發同一個夢,夢入面有故事情節,有男女主角,感受到當時幾個角色嘅情緒變化,好似自己企喺佢地身邊咁,後來連續幾日都夢到,情節越來越仔細,醒番係可以記得晒,於是就將個故事寫成小說,一路寫一路會發夢跟住情節走,當時都唔知係發夢寫緊個小說,定係因為寫緊個小說而發夢,最後寫咗差不多兩年,總共幾十萬字,完成咗一個長篇小說。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

坐車去咗一個好高嘅地方,好似一個城堡,周圍好靚,個感覺好真實,我向下望仲有畏高嘅感覺,我到而家都仲記得好清楚

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

仲未嫁時發過一個夢超長超真:
未婚大肚>大住肚結婚>同亞媽出街時忽然作動,飛的去醫院>上到產房姑娘叫我大力啲,話已見bb頭>生左個女>陀第二陀,又係女,失望,因為想同第一陀不同性別>二女出世係醫院床,床頭有二女名,叫Christina>完
芊芊星雨

珍珠宮

回覆樓主:

尋晚發夢和小鮮肉熱戀
以前的夢全部不記得了,只維持1-2天記憶

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

夢見自己係個好靚好清晰嘅海度潛落水底(現實唔識游水及潛水),超舒服。之後見到水底有嘢發光咁,我伸手去拎,原來係一個金幣。有把聲(無人)係我後面講「呢個係Lucky Penny」。
芊芊星雨

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

夢見99同我講話間屋好污糟,同屋頂裂左...佢叫我話比佢d仔女知。

(事實上我從未見過99...第二日我心有不安,叫老公去墳場望下99個墓碑,點知佈滿雜草,而塊碑中間出現好大條裂痕)

男爵府

回覆樓主:

預知夢
小學時發夢有個男同學比科學老師用作業拍頭, 返到學校見到同學,無同佢講呢件事。隔咗1陣,佢真係比老師用科學作業拍頭

公爵府

胎夢,夢見我個仔黎左我屋企,當時係得2個月左右未知性別。
之後陸陸續續見到我仔出現,愈來愈清晰,仲夢埋佢大個出黎做野做咩職業。
暫時性別同身型都一樣準。

大宅

小華子 發表於 21-10-30 15:14
胎夢,夢見我個仔黎左我屋企,當時係得2個月左右未知性別。
之後陸陸續續見到我仔出現,愈來愈清晰,仲夢埋 ...

我都見過,夢境之後成真

以前常發夢,之後成真

男爵府

wongcyu 發表於 21-10-27 15:12
我最記得係俾班喪屍追,仲有自己訓左係棺材,望住其他人幫我辦喪事

成日夢見自己跳樓,跳到一半就會識飛上天空。

又試過比人追殺,但自己逃忙時會彈吓彈吓,越彈越高,仲會彈到越洋大海,去到另一個國家。

呢兩類夢我由細發到大,唔知有咩寓意?

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

夢到自己好有錢

男爵府

回覆樓主:

夢到自己識飛
仲要是停吾到落黎好驚

男爵府

回覆樓主:

我成日都會發恐怖夢,鬼果d... 嚇醒左再訓又會延續返之前個夢,續集咁!記得有次再發落去就會見到耶穌同魔鬼。我嚇醒左唔敢再訓,驚又再係續集...

男爵府

回覆樓主:

1. 夢見有人跳樓,仲要唔止一個跳... 係隔離個座大廈咁跳。已經唔止1次夢到有人跳樓,仲要次次都係有2,3個人跳

2. 夢見自己同2個朋友一齊放lunch去食飯,唔知點解去左行樓梯唔搭lift,跟住聽到有人叫救命,上多2層偷睇到門出面有個男人比人綁住係張櫈到,然後成身血,突然比個女人發現左。
之後佢就衝左出黎追住我地黎斬

嚇死我

子爵府

我最記得係俾班喪屍追,仲有自己訓左係棺材,望住其他人幫我辦喪事

夢見世界末日,個天好黑落大雨,建築物不停倒塌

男爵府

回覆樓主:

原來好多人發過未來夢

大宅

奶茶姐 發表於 21-10-29 11:18
夢中夢中夢,有幾層夢,醒極都醒唔到

我成日都咁,有無特別原因架呢,醒左好驚,以為醒左,原來未醒,又係個夢,好想醒,又比我醒到,原來又係夢,跟住有次係夢覺得好累,都係去訓就算,到最後電話成功叫醒我

又有好多次,我又係發現夢中夢中夢,met自己又唔痛,但想醒,我決定控制下自己呼吸,如閉氣,又得左,好奇丫

子爵府

細個經常發夢有個巨人追住我嚟打,係成日都會夢到,唔知關唔關細個屋企有家暴原因,每次都係嚇醒,大個咗就冇再發喇

首頁

尾頁

跳至