自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

老人家女兒跟新婚先生買1000萬樓作自住用途,老人家係另外自己住嘅!首期500萬,供樓都係佢女兒倆公婆負責,老人家纯粹首期幫200 萬唔會一齊住。老人家分成幾多先至公平呢?我自己覺得應大约20-30%,我老公話40%。你哋點睇?

男爵府

HoneyDewDew 發表於 21-10-30 18:39
老人家女兒跟新婚先生買1000萬樓作自住用途,老人家係另外自己住嘅!首期500萬,供樓都係佢女兒倆公婆負責 ...

現在既錢唔同將來既錢,40%正確,利息呢?

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

男爵府

咩係分成?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

其實外人有咩好點睇, 要個老人家肯先得,有啲老人家將 自己嗰份 送埋畀個女, 有啲同你計到足四成五成冇話唔可以
總有離別的時候

大宅

opclk99 發表於 21-10-30 18:58
1000萬買,
賣幾錢呢?
唔賣点計分成?

可能我表達得唔好,層樓未賣。純粹係做按揭嘅時候要寫分幾多個百分比

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

HoneyDewDew 發表於 21-10-30 18:39
老人家女兒跟新婚先生買1000萬樓作自住用途,老人家係另外自己住嘅!首期500萬,供樓都係佢女兒倆公婆負責 ...

會唔會你兩夫婦、當問老人家借入200萬、每月計返利息 (P -)、律師樓白紙黑字簽名、這樣計算比較方便?

老人家得你一個女?

其實老人家、又怎樣諗呢?

老人想將2百萬、投資落樓宇?

大宅

opclk99 發表於 21-10-30 19:03
仲有供樓還供樓,
無老人家首期幫200萬,
倆公婆点上車?

當供30年樓!我絕對同意冇老人家嘅錢上唔到車

大宅

大力大力 發表於 21-10-30 19:23

會唔會你兩夫婦、當問老人家借入200萬、每月計返利息 (P ...

老人家就係冇乜意見!我諗佢純粹係想幫個女上車!佢同我哋講問個百分比點樣對三方都較公平

水晶宮

HoneyDewDew 發表於 21-10-30 19:25
老人家就係冇乜意見!我諗佢純粹係想幫個女上車!佢同我哋講問個百分比點樣對三方都較公平
...

我覺得正常唔會咁分成,只會另外叫個女慢慢還返D錢比佢父母⋯

kwhkwh    發表於 21-10-30 19:50

琥珀宮

樓1000萬,老人家出200萬,當然係20%。其餘800萬80%係女兩公婆出,佢地點借錢點還錢,都唔關個老人家事。
另外,均真計足,可要求每月再收番租值20%。

老人家佔40%,完全不合理。唔通幾年後賣樓,層樓無乜升,要比番400萬個老人家咩

水晶宮

木土土 發表於 21-10-30 19:46
樓1000萬,老人家出200萬,當然係20%。其餘800萬80%係女兩公婆出,佢地點借錢,唔關個老人家事。
另外,均 ...

呢個計法合理。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

首期500萬,供樓都係佢女兒倆公婆負責,老人家纯粹首期幫200 萬唔會一齊住 -->即後生已有300, 咁不如買次選,平少少。不要老人家果200.
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

HoneyDewDew 發表於 21-10-30 19:25
...

如果係咁就當借佢錢(計番利息)、就最簡單直接、話就話供30年、五年後人工增加、就會儲多嚿錢、可以部分還給老人家~

好難公平、因為非常難計算、因為老人家沒有供樓、亦沒有居住在樓宇內、賣樓時間不同、如果樓宇升或電不可能計算不清楚.....

我覺得20%比較少、40%比較多、中間落墨30%合理一點~

簡單啲、當首期五百萬、假設沒有升值、一年後賣出、如果老人佔 30~40% 、對女兒不公平~

如果老人只有一個女兒、佔多少成數都冇所謂、老人百年歸老、到時都是女兒的~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

kwhkwh 發表於 21-10-30 19:57
首期500萬,供樓都係佢女兒倆公婆負責,老人家纯粹首期幫200 萬唔會一齊住 -->即後生已有300, 咁不如買次選 ...

5成首期、即500萬~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

伯爵府

kwhkwh 發表於 21-10-30 19:57
首期500萬,供樓都係佢女兒倆公婆負責,老人家纯粹首期幫200 萬唔會一齊住 -->即後生已有300, 咁不如買次選 ...

係,最多買平啲細啲,老人家錢留返俾老人家

子爵府

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

家人幫忙俾首期都要計分成?真係少聽!

大多數後生過幾年儲到還本金,再有少部份主動按銀行利息計返俾老人家。

如果真係咁均真,就係寫明老人家出左20%,第日升跌都按賣出樓價的20%。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章

小肥§澄 發表於 21-10-30 20:36
家人幫忙俾首期都要計分成?真係少聽!

大多數後生過幾年儲到還本金,再有少部份主動按銀行利息計返俾老人 ...
冇錯。我都少聽!
既然咁君真, 不如5好借,1000萬以外其實有不少選擇。
請勿轉載。搬字過紙不是記者的工作,未經同意, 即屬抄襲。

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我識既親朋係以借形式俾仔女做首期,叫佢地慢慢還,層樓唔會落老人家名

首頁

尾頁

跳至