婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

請問有冇媽媽試過卵巢生水瘤?我5月因左下腹痛睇醫生話生左粒2.9cm水瘤,2個月後去照消左,今個月又係痛比上次更痛,照左話有4.5cm水瘤,勁擔心,醫生話今次大咁多,驚佢唔消,叫我食荷爾蒙藥proveta壓一壓,我本身卵巢早衰,m勁少,朋友話食完荷爾蒙情況會更衰,會閉經,但最後我都食左provera, 有媽媽都試過生咁大粒水瘤最後都會消失嗎,醫生叫我黎經後再返去覆診,日日都勁擔心。。。。

大宅

回覆樓主:

我卵巢有水瘤多年,由十幾年前既3cm,到而家50歲既6cm,一路keep住睇醫生,5月尾切除兩邊卵巢,因為水瘤太大有爆既風險。

大宅

回覆 caca_1024 的帖子

你好!我都有卵巢水瘤。你會不會有好多分泌物?而且分泌物有時有血?我是前2⃣️個月月經不正常,檢查時發現。現在經常有血或流啡,好擔心!

複式洋房

回覆 vww 的帖子

我無咩分泌物,只係成日一後經就會滴滴唔停,但我經好少,我好擔心,醫生俾左黃體素避孕藥我食,要食一個月調節,叫我下星期4去覆診,睇下經後有無收左,做女人真係煩咁多問題!我到時覆診睇下點,諗緊去睇中醫調理下,醫生話失調先會咁生水瘤!

複式洋房

回覆 vww 的帖子

我之前問過人,如果我地有水瘤就會有呢個情況,就係異常咁出血!你兩個月前有,之後仲有無去check? 我上次果粒,就係黎經之後唔見左,但果時有食中藥,不過果時唔大粒所以無咁驚,今次咁大粒仲有咁痛

複式洋房

回覆 elainec9 的帖子

想問下,你切兩邊係唔係兩邊都有生水瘤?

大宅

caca_1024 發表於 21-11-6 16:36
回覆 vww 的帖子

我之前問過人,如果我地有水瘤就會有呢個情況,就係異常咁出血!你兩個月前有,之後仲有 ...

我現在還有流血呀!
我下星期再去檢查呀!我每次抹到有血時,是和白帶混合在一起的。
不是天天有,兩三日會出現,有流血那天,可能抹到兩三次。
其他時間有白帶,無血。
好擔心。
網上話子宮內膜癌的症狀也是這樣的。

複式洋房

回覆 vww 的帖子

我之前都有去抽內膜化驗,都係正常,我地症狀都幾似,我都係滴下滴下咁,我下星期去照睇下點,如果情況ok, 我會轉中醫睇下!一般係咁滴滴有可能係黃體不足,即係卵巢功能衰退,荷爾蒙分泌失調!

複式洋房

回覆 vww 的帖子

你係唔係大便或運動先會出現血啊?我都係咁,平時無,但一同老公行埋,大便或跑步都會滴兩滴,超困擾。。。

大宅

caca_1024 發表於 21-11-6 16:37

想問下,你切兩邊係唔係兩邊都有生水瘤?

一開始只是右邊有,近幾年接近更年期就左邊都有,但左邊細d得2cm

複式洋房

水瘤其實係唔係會隨住更年期而消呢?你兩邊卵巢都切左會唔會有好大影響?我5月果次的睇返原來左右都有生,一邊係2.9,另一邊係1.9,而今次就只有左邊生,我依家先36歲,醫生話應該係卵巢功能衰退,目前食避孕藥頂住先,但我唔想,因為我相信食得多真係會更早步入更年期!好煩。。。。。雖然食家無感覺都唔痛了,但成日黎經只有一兩日,之後滴滴唔停十幾日超煩!

大宅

caca_1024 發表於 21-11-6 22:49

水瘤其實係唔係會隨住更年期而消呢?你兩邊卵巢都切左會唔會有好大影響?我5月果次 ...

我睇過3位婦科醫生,都話水瘤係吾會在更年期消失,而中醫亦係話吾會,但可控制佢吾好咁快大,我發現時好彩冇切左個水瘤,因為會番發,而我戒牛、雞,同時睇中醫,keep住半年睇一次婦科,增長都比較慢,但上年開始有不正常出血,一來經又吾識停,仲會有白色分泌(有時有血),所以醫生建議一.全切,二.括宮抽組織檢及切除卵巢。我選後者,原來有息肉,而切除左卵巢就即時進入更年期,慢慢就会適應。

大宅

回覆樓主:

樓主,你份工係咪好大壓力,都會有影響,放鬆d,子宮生肌瘤、水瘤好多女性都有,不過你咁後生,如果真係要切除,就只是切除個水瘤,之後就睇中醫調理,令到佢吾好再生反。

複式洋房

我份工真係好辛苦,24小時都唔夠用,自己奏兩個小朋友,大果個身體好差成日病,細果個就比較百厭,一對手,做唔晒既家務,兩次生水瘤都係大女病,依家做家長真係好辛苦,照顧起居,學業同身體仲要照顧埋心靈!我都好想減壓,但唔知點減。。。。

大宅

回覆樓主:

你上YouTube 揾鄭丹端(好似叫旦健康),佢有一集同位醫學教授講関於字宮肌瘤,有提及食d咩對子宮好,按摩边度好,你可以睇下

複式洋房

多謝你 我上去睇下 有人教我暖肚 依家日日都訓前暖肚一個中,等血液循環d唔知幫唔幫助到

大宅

caca_1024 發表於 21-11-6 23:28

我份工真係好辛苦,24小時都唔夠用,自己奏兩個小朋友,大果個身體好差成日病,細果 ...

壓力太大真係會有影響,如果解決吾到,食幾多藥都冇用。

複式洋房

係,我之前睇中醫 個中醫師都係咁講,叫我要學減壓。。。

大宅

caca_1024 發表於 21-11-6 18:01
回覆 vww 的帖子

我之前都有去抽內膜化驗,都係正常,我地症狀都幾似,我都係滴下滴下咁,我下星期去照睇 ...

請問Caca,你抽內膜化驗要多少錢呀?
我自從有不正常流血,已嚇到無心情和老公行埋,所以不知道現在如果行埋后會否流血。
但未不正常流血前,行埋后無流血的。
我平時不做運動的。

複式洋房

回覆 vww 的帖子

我果時係排政府既婦科,排左兩個月就有得睇,果日醫生幫我抽埋同做埋子宮頸抹片,佢抽果時有話我內膜唔厚,應該無問題,最後真係正常,我以前成日行埋既第二日都會出血,我次見到有血果下都會心跳加速,之後睇中醫,佢話我黃體不足引起,食中藥又真係可以止到血,但就又生水瘤,中西醫都話生水瘤同壓力有關,壓力引致失調。。。希望後緊覆診可大家都可以消左粒水瘤!

首頁

尾頁

跳至