論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我原本申請海外印傭,但book 左好幾個星期都book吾到竹篙灣,現想改請本地印,但暫時吾想cancel 海外個,萬一 no show 都吾使重新申請,可以嗎?要怎做才吾會影響新果個申請時間?

另外本地印冇打針你哋會考慮嗎?謝謝各位先

大宅

應該唔會影響海外申請, 因為海外文件已齊, 你可以兩邊行, 但要小心香港嘅完約或斷約, 我見好多僱主都反映佢地嘅工作態度和叫價.
未打針我又覺得無乜問題, 因為香港而家唔多個案, 再者你可以要求佢打左針至去你屋企.

男爵府

CS0316 發表於 21-11-3 15:26
應該唔會影響海外申請, 因為海外文件已齊, 你可以兩邊行, 但要小心香港嘅完約或斷約, 我見好多僱主都反映佢 ...

謝謝意見!請本地印傭負評太多,但又book 5 到竹篙灣,又急用,只能博下!香港顧主真係好無助同無保障

大宅

回覆 yankimama 的帖子

同意, 真係好無助!!!!

男爵府

回覆 CS0316 的帖子

請教如果請本地印,有冇啲必要嘅問題可以試到佢有心來做嫁?都知條問題好傻
因為手續費好貴,如果no show 啲手續費萬幾蚊應該凍過水,即使agent 有replacement, 老實咁缺貨,有好野都吾會介紹比你先啦,賣比多一個僱主又賺多畢錢,

大宅

yankimama 發表於 21-11-3 17:37
回覆 CS0316 的帖子

請教如果請本地印,有冇啲必要嘅問題可以試到佢有心來做嫁?都知條問題好傻

首先你要知道本地工人鍾唔鍾意做你屋企,因為我問過幾間agent, 佢地都知本地姐姐主要想搵咩家庭,所以唔多姐姐可以揀(因為佢地好揀工),現在基本係中介求姐姐in我地,唔係求我地僱主in姐姐,最後成唔成功就真係講運氣了。我之前有間中介好好,最後姐姐問題又短時間比唔到replacement 我,就全數退款

男爵府

mnhk 發表於 21-11-3 19:58
首先你要知道本地工人鍾唔鍾意做你屋企,因為我問過幾間agent, 佢地都知本地姐姐主要想搵咩家庭,所以唔多 ...

謝謝意見,肯退錢的中介真係好好!

請問姐姐是什麼問題不能入屋?

大宅

yankimama 發表於 21-11-3 20:03
謝謝意見,肯退錢的中介真係好好!

請問姐姐是什麼問題不能入屋?

佢身體檢查時發現有問題,所以決定返去醫治

男爵府

mnhk 發表於 21-11-3 20:35
佢身體檢查時發現有問題,所以決定返去醫治

謝謝告知!你的中介真係好好,可以pm我嗎?謝謝

大宅

其實都無乜特別問題問, 我相信佢地in嘅時候乜都會答應, 黎到係點就無人知.
最好就緊係可以打電話問舊僱主佢地嘅工作表現, 但我相信極少有咁嘅機會.
都係賭博一場.

別墅

yankimama 發表於 21-11-3 15:31
謝謝意見!請本地印傭負評太多,但又book 5 到竹篙灣,又急用,只能博下!香港顧主真係好無助同無保障
...

係好慘,我仲要9月中生完bb,依家問親本地agent,即刻講到我有new born係我唔啱咁,我屋企冇多間房俾姐姐,又係我錯,剩係識叫我加人工同請海外!

我咪就係請左海外黎唔到!真係好無奈又無助!

男爵府

bilibala.ting 發表於 21-11-5 10:57
係好慘,我仲要9月中生完bb,依家問親本地agent,即刻講到我有new born係我唔啱咁,我屋企冇多間房俾姐姐, ...

真係好慘,但大家都要加油努力!困難始終都會過去的

別墅

回覆 mnhk 的帖子

Pm中介🙏🏻🙏🏻

大宅

DHA勳章

yankimama 發表於 21-11-3 10:16
我原本申請海外印傭,但book 左好幾個星期都book吾到竹篙灣,現想改請本地印,但暫時吾想cancel 海外個,萬 ...

千祈唔好諗本地斷約,我個海外蠢印一直同agent講想搵其他僱主,我agent唔幫佢搵。一夠一年佢解鎖即刻轉agent搵水魚。海外黎都比人教壞勁揀工。本地做你一頭半個月就走,佢哋打工無成本。除非你份工好好做,無細路、人工高、獨立房、父母工作,日間無人在家。

男爵府

回覆 camilleting 的帖子

而家香港外傭顧主真慘,講真冇乜野做使鬼請個人在屋企

別墅

yankimama 發表於 21-11-8 17:38
回覆 camilleting 的帖子

而家香港外傭顧主真慘,講真冇乜野做使鬼請個人在屋企 ...

係,但有d亞姐仍然發夢地,希望只係做兩個大人既家庭!慢慢搵lor…

伯爵府

bilibala.ting 發表於 21-11-5 10:57
係好慘,我仲要9月中生完bb,依家問親本地agent,即刻講到我有new born係我唔啱咁,我屋企冇多間房俾姐姐, ...

我有獨立房,仔都小二,咪一樣叫我加人工先有機會請到

複式洋房

首先你要知道本地工人鍾唔鍾意做你屋企,因為我問過幾間agent, 佢地都知本地姐姐主要想搵咩家庭,所以唔多 ...

你中介好好,可以pm我嗎?thx

大宅

可否pm我 agent資料,謝謝

民房

回覆 mnhk 的帖子

可pm中介資我嗎?thanks

首頁

尾頁

跳至