自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

細個無咩濕疹底,係比較易皮膚過敏。講返起呀女今年暑假7月左右手無啦啦有一圈紅色係手,無咩點為意,又唔見佢狂R,以為又係普通皮膚敏感,塗下無比膏唔紅就唔理佢,點之開學9月開始紅大達左,出粒,狂R,即刻停左游水(暑假都有游),之後10月尾R到一炸粒粒,同埋嘴唇上方都有細細一達仔,之後見塗潤膏無比膏都唔得同佢睇醫生,開左類固醇同抗生素,3日就消了,我就塗左差不多7日就停,而家2星期度又出返,上網睇左好多文,好驚佢要靠類固醇先止到,跟住之後戒類果種痛苦,又驚佢會開始其他部位都有,有無同路媽咪可以介紹醫生或中醫,希望可以屯元天範圍,多謝先

子爵府

同埋有無試過咁大個先發濕疹都可斷尾?我見好多都係bb時出的,好多大左就好返,而家呀女呢個年紀出,好驚比BB更難好,究竟我應該點入手做好?有咩藥膏(無類)或保健品(益生菌或魚油)係可以好大幫助?請介紹下,謝謝

複式洋房

雪梨茶123 發表於 21-11-7 21:28
細個無咩濕疹底,係比較易皮膚過敏。講返起呀女今年暑假7月左右手無啦啦有一圈紅色係手,無咩點為意,又唔 ...

蛋黃油

翡翠宮

畀面勳章

你女問題應該係敏感引起,要搵出致敏原先容易斷尾

日日是好日

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

同我個女一模一樣,5年班左右起,位置都一樣,我估係可能要面對呈分既冇形壓力。

子爵府

carrietannnnn 發表於 21-11-7 21:37
蛋黃油

謝謝,但佢個位唔算乾到甩皮,會唔會油得濟?

子爵府

mother904 發表於 21-11-7 21:37
你女問題應該係敏感引起,要搵出致敏原先容易斷尾

即係似皮膚敏感?但左右手都有。請問點搵致敏源

子爵府

IamDirector 發表於 21-11-7 21:43
同我個女一模一樣,5年班左右起,位置都一樣,我估係可能要面對呈分既冇形壓力。
...

Sorry,我打漏左佢係就黎10歲,佢而家四年班,同埋佢暑假時就已經想出,只係我唔為意,不過最近都真係岩岩考完第一次試,唔通關事?但以前都一直咁測考,應該不會吧

子爵府

IamDirector 發表於 21-11-7 21:43
...

請問你女女而家點呀?睇醫生定自己買野塗?謝謝

男爵府

減齡達人勳章

青春期都會發濕疹既, 大大下就無

goldpiglet    發表於 21-11-14 11:51

翡翠宮

畀面勳章

雪梨茶123 發表於 21-11-7 21:55
即係似皮膚敏感?但左右手都有。請問點搵致敏源

可以做敏感測試,或者諗下第一次發作時有冇改變咩生活習慣,去過邊度,屋企有冇新物品,冇冇改變飲食習慣,然後將有懷疑的東西逐樣試,用排除法睇下唔接觸某樣野一輪,皮膚好過定差左,要有耐性。

上面有jm提過壓力,都有可能。
日日是好日

子爵府

雪梨茶123 發表於 21-11-7 21:28
細個無咩濕疹底,係比較易皮膚過敏。講返起呀女今年暑假7月左右手無啦啦有一圈紅色係手,無咩點為意,又唔 ...

呢D似手腳最易出汗的位。
願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

fokfokfok0831 發表於 21-11-7 21:59
青春期都會發濕疹既, 大大下就無

望就咁望

子爵府

mother904 發表於 21-11-7 22:09
可以做敏感測試,或者諗下第一次發作時有冇改變咩生活習慣,去過邊度,屋企有冇新物品,冇冇改變飲食習慣 ...

就係生活飲食上無大轉變,係9月開學開始發出來(暑假時係醞釀緊),如果係壓力,岩岩考完試,希望佢有好轉

子爵府

蝦米豬 發表於 21-11-7 22:17
呢D似手腳最易出汗的位。

所以開頭以為汗疹或皮膚敏感,點知演變左係濕疹

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

手左右對稱,脚背位又出好明顯係濕疹,通常係查完藥停後又出過,我個仔兩歲起有濕疹,現在20歲,中間什麼中西醫都睇過,一直都係查類固醇控制,但唔會根治到,他已做過敏感測試,係塵蟎敏感,已盡量更換床單和控制環境,現在阿仔長大就決定介類固醇,因為他怕自己類固醇上癮,但介的過程很辛苦,現在已介10個月,皮膚自行修復8成好返,但仍需努力。我想講先要找出敏感源,去避免接觸敏感源,若要查類固醇不可長期倚賴。
我不是叫人不查類固醇,有人真的查藥皮膚好返,但如果一段時間冇效和愈查愈強的藥就要小心留意。

子爵府

iwff 發表於 21-11-7 22:37
手左右對稱,脚背位又出好明顯係濕疹,通常係查完藥停後又出過,我個仔兩歲起有濕疹,現在20歲,中間什麼中 ...

多謝你分享,你呀仔大個了,既然佢有決心去戒類固醇,咁佢自己就忍受到果種辛苦,希望你呀仔皮膚早日康復。我呀女細,有時見佢係咁R,都唔知塗唔塗類固醇好,但如果咁講,如果我地堅持唔用類固醇,咁皮膚係咪都會自我修復?見到你地戒類固醇都係等皮膚自我修復,咁係咪一開始就唔好用?我真係好煩惱

伯爵府

好媽媽勳章

雪梨茶123 發表於 21-11-7 22:45
多謝你分享,你呀仔大個了,既然佢有決心去戒類固醇,咁佢自己就忍受到果種辛苦,希望你呀仔皮膚早日康復 ...

因為我仔已大學生,他會睇好多外國文章寫類固醇上癮的情況,他知道自己已是類固醇上癮,因為以前皮膚一痕就查(好多潤膚膏都冇效,類固醇最快見效), 所以皮膚已習慣查類固醇,他一介類固醇,皮膚冇類固醇禁住,就會濕疹大爆發,什至以前冇濕疹的地方都出濕疹,係好痛苦的,慶幸因疫情可以網上上堂,他幾個月冇出街,但他好有決心要介類固醇,我心痛都要支持他。
你囡囡仍細,不查藥由濕疹爆發,她會好辛苦的,對學習會好大影響,所以我建議你先幫女兒做敏感測試,可能避開致敏源便會好返。
P.S: 我想强調不是叫人介類固醇,只是想分享兒子的經歷,大家要了解情況才作決定。

子爵府

iwff 發表於 21-11-7 22:56

因為我仔已大學生,他會睇好多外國文章寫類固醇上癮的情況,他 ...

謝謝分享。其實點為之類上癮,塗左幾日好返了,轉頭又再發,咁我女算唔算類上癮?做媽媽見到自己子女咁,重辛苦過自己出

男爵府

樓主,不如試下食清淡啲先,仲要做運動,試下用天然產品。

首頁
12345...6

尾頁

跳至