自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前學過跆拳、足球、游水、跳舞、打鼓,樣樣都係學10堂8堂就學冇興趣唔想再學
前幾日佢提出想學劍擊,但我覺得學劍好麻煩,要成喼裝備咁帶去學,而且買全套裝備又貴,佢學一陣又話唔想學,加上屋企附上冇得學,所以我一口拒絕咗
點知佢同我講「香港未來嘅奧運金牌就係咁毁喺你手上」,聽到佢咁講我而家1516考慮緊比唔比佢學好

大宅

會,直到揾到佢興趣,最終都揾到畫畫

珍珠宮

檸檬芝士餅 發表於 21-11-9 10:30
之前學過跆拳、足球、游水、跳舞、打鼓,樣樣都係學10堂8堂就學冇興趣唔想再學
前幾日佢提出想學劍擊,但我 ...

興趣要迫架,點解要迫?因興趣都要練習嘅,練習就係辛苦,小朋友一覺辛苦又點會想上,但從練習及成績中搵到成功感就會愛上,所以唔能夠10堂8堂就搵到成功感。。
唔練習又點會有進步

子爵府

回覆樓主:

小朋友幾多歲呀?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

我一定唔會、因為太過三心兩意、最少等佢知道、以後作決定、要深思熟慮、否則要承擔後果 ~

最少一年半載、等佢諗清諗楚、再作決定~

小朋友唔可以太縱容、太縱容、太溺愛變咗害佢~

wcpcelia    發表於 21-11-9 16:16

子爵府

回覆樓主:

兩難嘅決定,我都覺得好難拿捏。

阿女細個又係乜都學下,老公話俾佢搵吓自己嘅興趣,學得最耐係芭蕾舞但最後都停咗。如果時間可以重來,我應該要講好要堅持到邊一個位先可以停。而家阿女非常容易放棄,遇到困難/冇興趣就絕對唔會去做,我覺得我哋要負起一啲責任。

珍珠宮

唔會,直到佢真係揾到鐘意嘅興趣為止。小朋友問你點解,你直接同佢講,因為佢凡事冇恆心,浪費時間金錢。

水晶宮

唔會, 有興趣既話, 唔洗逼, 一上堂佢會有興趣繼續上,

你露底啦, 佢知道媽媽實會俾錢, 所以米三分鐘熱度,

有你埋單. 如果你錢多,錢唔係問題, 就不斷去學.其他.
個人就唔會咁早, 如果小朋友係3分鐘熱度, 我會穩學校個D 佢學左先, 或者社區中心,

宥興趣先再報出面.

珍珠宮

感覺媽咪俾小朋友食住上咁
佢三分鐘熱度源於屋企資源豐富
太易得到又點會珍惜
建議唔好再科水

佢有興趣,自然搵到方法去爭取你支持
我仔細個想學琴,佢學識周圍格價
格好價先求我俾佢學

男爵府

我會講如果想學,要學到邊個位。
我女細個咩都話要學,跳舞、畫畫、珠心算、彈琴、溜冰。幼稚園上小學要佢揀3樣,上到高小揀淨2樣。而家中三揀淨跳舞,下月考6級試。
一開始唔係小朋友堅持,而係大人堅持個個星期帶佢去學,上到中學係佢自己去了,我再無帶,但講明要學到導師牌。
你比佢學,一定要同佢講返責任問題,唔可以半途而廢。睇佢可以講幾耐想學果樣野。我女由2歲話想學跳舞,我4歲先比佢學,返幼稚園佢成日望住間跳舞學校因係隔離舖

珍珠宮

有時做父母要適當地堅決,而家你已拒絕左佢,就吾好心軟,呢段時間你無需再提及此事,如果佢真係好想好想學,一定會3番4次再要求你,直到5,6次後,佢再提時,你就同佢講條件,例如一定每星期上一次堂,及最少上一年等等,如果佢做吾到,以後就甚麼興趣班也不能學,只能上補習班之類。小朋友試緊你底線,你既堅定執行力,要佢明白佢會有損失,日後佢學會謹慎行事, 深思熟慮

子爵府

會,佢想就學,唔想就停。

珍珠宮

佢可能未搵到自己興趣,又可能係個小朋友年紀細未夠恆心學……又有大人幫比學費…

我諗小朋友每學一樣野因重細初時都要家長睇住佢練,到佢大大下如果自己有興趣就會堅持學落去……我姨甥仔到中學,有學雙黃笛,又鋼琴,排球,仲有好多補習,我妹想cut佢,佢都唔肯因佢自己都唔捨得半途而廢…..

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

唔會立即應承佢
會拖下佢比時間佢諗清楚先
好似我細仔話要學琴(因亞哥學緊),佢問左我1年,我話要成績達到我要求才可以去學,佢有得學會開心到跳舞(因恨左好耐),而且間唔時都會主動去練琴。

禁止訪問

大宅

my_bride 發表於 21-11-9 10:52
小朋友幾多歲呀?

8歲

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我覺得hold住先,唔係錢嘅問題,係唔想佢覺得放棄好容易,無成本,呢樣對佢將來好重要,而我哋作為父母可以幫到佢建立正確觀念

大宅

liko713 發表於 21-11-9 11:32
其實學野又唔一定係為咗精通一樣野 我自問細個都係三分鐘熱度 但每次家人都係俾我去玩我想學既 長大係見識 ...

我都係咁,其實我仔細個好怕生,出到黎唔肯講嘢。自從我俾佢上唔同既興趣班明顯有好大改善。對我黎講上興趣班既原意係想佢見多d,識下新朋友,未試過又點會知自己對乜係有興趣?

如果之後學業係困難左,我會cut下興趣班,到時就係佢自己要做取捨既時候。

珍珠宮

如果唔係錢銀問題都可以試
但必須完成整個課程

男爵府

興趣其實真係要慢慢揾,當中可能浪費了好多時間,心思同金錢。

亦同意樣樣容易得到,小朋友就吾會珍惜。

唯有攞個平衡點,要小朋友知佢至少要上一個課程或一個階段,裝備初初買最平,有成果才繼續。

首頁

尾頁

跳至