自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

朋友乳癌電療已經完成,但皮膚大範圍破損及疼痛,痛到瞓唔到。我睇到都覺得心痛,想請教舒緩方法,等佢皮膚可以快d復原

男爵府

回覆樓主:

留毛,我都想知

別墅

love_jellyfish 發表於 21-11-9 12:50
朋友乳癌電療已經完成,但皮膚大範圍破損及疼痛,痛到瞓唔到。我睇到都覺得心痛,想請教舒緩方法,等佢皮膚 ...

我之前用呢支,問過姑娘冇問題可以使用

象牙宮

love_jellyfish 發表於 21-11-9 12:50
朋友乳癌電療已經完成,但皮膚大範圍破損及疼痛,痛到瞓唔到。我睇到都覺得心痛,想請教舒緩方法,等佢皮膚 ...

看皮肤料。醫破損及疼痛。
看中醫修复身體。

皮膚一旦破皮了怎麼瓣?
1.疼痛請先適度使用止痛+消炎藥
2.生理食鹽水清潔完後,小範圍可以用人工皮或石蠟紗布+厚燙傷藥膏處理(這時是暫停放療的)
3.可補充高蛋白質、維他命C讓表皮黏膜生長
4.若範圍太大以上處理沒效,建議整形外科諮詢
5.改用低敏的嬰兒膠帶,避免膠帶直接黏貼在放療紅發炎處,撕下來會直接破皮。

預防式的放射治療皮膚照顧計畫:

1.治療一開始即必須噴無痛保護膜,其他可自費使用配方修復乳液(神經醯胺、甘草酸鉀、玻尿酸、乳木果油、雪松精油),臨床與研究上可幫助皮膚保溼修復。
使用方法:
a.洗完澡先擦修復乳液,薄薄的一層,塗過去不來回。
b.保護膜,星期1.3.5擦完乳液後10-20分鐘後再噴治療區。
2.減少衣物內衣、運動做家事物理性摩擦,、夏天勿睡草蓆粗糙面床、脖子衣領處。
3.利用強度調控放射線治療(IMRT)減低皮膚表面放射線劑量(93-95%),若做短療程24次左右放射治療者,因單次劑量較高,需要注意治療完延遲性皮膚反應。

4.第三週開始使用藥膏:
a.放療第10次起,照射皮膚預防性擦類固醇藥膏,擦薄薄(1mm),擦過去不要來回,治療前2小時不擦,最好時機是放療完擦。
b.治療第15次起,整個皮膚照射區擦類固醇藥(betamethasone 或mometasone furoate),擦薄薄的即可,減少皮膚發炎因子,再隔2-3小時一樣範圍擦銀離子燙傷藥膏 (silver sulfadiazine )幫助皮膚修復,兩種藥膏每天各一次,放療前2小時避免使用,每次都擦薄薄的。
c.第20次以後 類固醇+銀離子燙傷藥膏,每天各自交替使用1-2次 (如類固醇早晚、銀離子中間一次),直到治療結束後兩周,皮膚沒破皮配合修復乳液與保護膜使用。
d.結束後考慮使用特殊胜肽修復膜,修復皮膚受損組織(皮膚、汗腺、皮脂腺),減少敏感性肌膚與光澤。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

不要胡亂擦藥,如果皮膚破損,可以去見腫瘤科護士要求處理。

十一哥    發表於 21-11-9 16:28

大宅

回覆 pluto.M 的帖子

請問邊度可以買到?

大宅

回覆 NathanMaMa 的帖子

佢有見醫生,醫生有俾葯膏佢擦,但暫時作用不大,所以都唔知點算。

大宅

回覆 333s 的帖子

多謝你提供方法俾我

男爵府

love_jellyfish 發表於 21-11-9 17:17

佢有見醫生,醫生有俾葯膏佢擦,但暫時作用不大,所以都唔知點算。 ...

電療之後皮膚反應個個不一樣。既然見了e生已開藥比佢擦,就等慢慢好。不要自己找徧方啦。不然可能有反效果。

祝早日康復!

別墅

love_jellyfish 發表於 21-11-9 17:12

請問邊度可以買到?

http://www.solutions-healthcare.com.hk/?shopaddress

大宅

其實都係,多謝你嘅意見同對佢嘅祝福

大宅

唔該哂你

伯爵府

搽蘆薈啫喱

別墅

love_jellyfish 發表於 21-11-9 19:30

唔該哂你

加油(emoji)(emoji)

大宅

回覆樓主:

我都係用蘆薈啫喱(如圖, log on 有售)
電見到最後我皮膚滲水有膿, 又痕又痛. 中醫教我買金銀花煲水, 然後用棉花敷上患處. 你可以試下

大宅

回覆 fho001 的帖子

thank you

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

我用蘆薈啫喱, 但電療前唔好用, 沖完涼搽

子爵府

牛年勳章

電療有一講座,姑娘講解有咩可做可食可護理,建議用呢隻專用潤膚膏

大宅

回覆 love_jellyfish 的帖子

擦CREAM ?

男爵府

我有朋友用' 寶膚靈'

首頁

尾頁

跳至