自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

牛年勳章

阿女幼稚園算係正正常常,无逢銜接普通小學,在小學期間成績一直年級前十。 原想中學選間band1a嘅谷校,可惜入唔到派咗去間輕鬆嘅band1c,又無逢銜接,中學輕輕鬆鬆, 可能中學唔谷自己又唔係自覺勤力嘅,成績中上。利申期間只報過興趣班,未試過補習,算係輕鬆學習。

子爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

Happy school 幼稚園+我覺得係Happy school嘅小學,冇後悔
間小學話係活動式教學,我覺得成個小學期間有八成嘅日子可以喺學校完成功課,呢個算唔算係happy school?
教養孩童, 使他走當行的道, 就是到老他也不偏離。

男爵府

學校happy,父母就要自己谷,培養閱讀興趣,或者外援補習。
千祈唔好去一啲幼稚園只重happy,其實背後係家長要自己出力搞學術果d,因為如果家長都淨係陪玩,happy,完全冇同小朋友睇書,去到小學,真係一個文盲。對學習失去興趣。要追返,家長係要出幾倍嘅力量,而學校亦都一定嘅進度,唔會等你個小朋友。
同埋幼稚園所謂嘅谷,其實都係好少,好happy!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

mimi987 發表於 21-11-11 11:11
大家分享下??係咪讀HAPPY SCHOOL 小朋友真係好鍾意返學讀書?
讀谷校又真係識多好多野??
...

happy school 。小學繼續happy.... happy到根本唔聽講。而家唯有繼續搵happy中學
已講曬,條路自己揀。第時養到自己就ok.

男爵府

大家分享下??係咪讀HAPPY SCHOOL 小朋友真係好鍾意返學讀書?
...

大仔學習能力強,
happy school幼稚園升傳統小學,
花左半年就追到成續,
女讀同一間幼稚園同小學,
上年小一大部分時間上zoom,
今年小二成續真係冇眼睇,
考試唔識睇同解讀題目,
總結係睇小朋友能力,
係醒目記性好專心聽書嘅去邊度讀都讀得到

大宅

點講呢,我間係所謂happy學校,但我都覺得唔夠happy,於是想轉去國際,但我小朋友勁鍾意自己間學校死都唔肯轉,咁我梗係由得佢啦,最緊要佢返得開心
時間帶走一切
唯獨不帶走我

水晶宮

...

係香港,除非你有錢俾佢繼續讀國際學校之後外國升學,否則讀happy School盞搞,害左小朋友

珍珠宮

Happy幼稚園冇問題!一上到小學點都會適應到嘅;但Happy小學就始終對升中有影響,派到band one 中學嘅機會就真係比好谷果d學校少至少20-30%

子爵府

讀唔讀到係睇小朋友係邊類人多過學校係邊類型。專心肯學,happy 定谷校都一樣讀得好。坐唔定唔專心個類比間勁野都無用。

男爵府

回覆樓主:

我個女吾算讀 happy 幼稚園,但佢阿媽我好無知,無乜同佢溫中文。佢上小一時同中文文盲無乜分別。我吾知原來其他小朋友己經成份卷都睇得明。
之後我找人補中文,自己同佢日日夜睇中文書死。而家好好多。

男爵府

...

我家2個由happy school上傳統小學,
大仔幼稚園有上phonics、普通話,
幾個月就適應到小學默書、功課,
阿女小一撞著疫情大半學期只上zoom,
到依家小二都仲未追到成績,
經常唔合格,讀唔讀到書真係睇個人,
記性好、專注、上堂留心好緊要

大宅

...

身邊朋友有幾個本身小朋友讀唔同既名幼,之後轉左IS 或真正happy school 幼或小,佢哋異口同聲講番小朋友既轉變:自信左、有原本比較內向但但現在會大膽表達自己,多左同父母其他人溝通、開心左、對學習產生興趣、話鐘意返學⋯

我唸唔太關先後次序,應該冇人喜歡不文明太多既限制、死谷,試唸下大人返都覺得悶同有壓力

我係近排先發現兩者小朋友放學後既表情好唔同,重識左幾個偽happy school(表面上活學)上學小朋友,我認為佢哋好多野分別真係大,(之前有一段時間觀察到佢地zoom情況)例如受傳統式上學嘅小朋友佢哋喺上堂時好規距、好克制、比較上沈默內歛

男爵府

谷幼去咗偽happy school,後悔到拿拿聲轉走。
偽happy school教淺考深。由於校本課程內容又淺又少,老師勁hea。

侯爵府

Mochachoi 發表於 22-5-16 14:21
我個女吾算讀 happy 幼稚園,但佢阿媽我好無知,無乜同佢溫中文。佢上小一時同中文文盲無乜分別。我吾知原 ...

same here,小一時我都係用中文文盲形容我女,之後要悪補中文。我冇諗過小一既卷係咁深。

大宅

...

因為兩者學制唔一樣,比如小學一般黎講IS 更著重培育思維能力、學術可能未學到禁深(但有例外,我小朋友讀既IS除中文,其他科比一般傳統的同一級別學得更早更深)另外唔同IS既小朋友見已經可以喺Y2,3左右(等同本地一至二年級)睇全英文字(冇圖)既英文書,我攞過我小朋友嘅書睇,我都要查字典

我自己認為除左學術,喺小學小朋友建立多語境、思考能力、培養學習興趣、運動社交等等同樣重要,決定同選學校係非常頭痛,祝你搵到一間適合小朋友同你既理念接近既學校

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

我仔女幼稚園算係HAPPY SCHOOL,不過我要佢哋一得閒就睇圖書,當年個個星期去圖書館借書睇,所以都認得算多字,男仔語文差啲,成個小一都要追,但未算追得好癲;女就完全冇問題,題目全部都識睇,字都識寫。

如果唔係有另外睇課外書,我應該一早癲咗喇

首頁

尾頁

跳至