自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我女當年幼稚園間學校係出名谷既學卷同中文深。
但K2下學期開始到成個K3,基本上冇返學。。。。上小一時,中文真係文盲咁,好辛苦。佢小學都谷。小一第二次已不讀卷,成10頁紙。平均考80分,但我係不停要同佢補習。

英文一向有外補所以冇問題。唔使溫書都有9字。

所以到細個個,我幼稚園已外補中文。

我只相信有付出先有收穫。依個世界冇幾多個唔使讀書唔使補習又年年第一。
但bk好似好多。

兔兔小馬甲    發表於 21-11-12 10:34

男爵府

所以一開始人知自己間幼稚園hea時就千萬唔好放軟手腳

伯爵府

其實好難講後唔後悔,我有1仔1女,大仔我揀左讀SC,但小一派位派得麻麻地,努力叩門叩到間二線小學,小一英文,數學祼考都有9x分,但因為SC冇小學backup所以我有d後悔

到幫細女揀幼稚園我一心揾有小學backup既龍校,結果我真係揾到阿女又入到,happy左3年,K3既10月份只係比$600留位費就可以直升小學,(小學仲有間band 1英中聯繫),仲可以參加統一派位,正呀,好好彩真係入到第一志願間名校,考尾三又有d後悔

大宅

後悔呀!不過已經遲,小學追到氣咳…
還在努力中…

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

mimi987 發表於 21-11-11 13:38
回覆 鴨鴨比 的帖子

咁上左小學追唔追到??

我揀左happy 幼稚園和小學,覺得混混惡惡6年咁

琥珀宮

hugub 發表於 21-11-11 15:16
係呀60分合格

中文4x分,英文3x分,數91分,常識90分,考全級尾三

點解升到b1a中學?

男爵府

pomanlife 發表於 21-11-11 16:05
我揀左happy 幼稚園和小學,覺得混混惡惡6年咁

我想知依家仲有happy小學架咩,間間都小學谷架啦,話係happy,到高小都一樣谷

子爵府

我小朋友幼稚園讀happy school, 小學讀優才, 雖然冇幼稚園咁輕鬆, 但尚算happy.

wcpcelia    發表於 21-11-12 15:02

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

香蕉煎餅 發表於 21-11-11 16:08
我想知依家仲有happy小學架咩,間間都小學谷架啦,話係happy,到高小都一樣谷
...

之前返全日,佢哋都係只想半日堂,下午就活動,功課唔多,6-7樣

侯爵府

2024年龍年勳章

谷校唔代表唔開心~最緊要係時間分配,家長對小朋友學業既回饋,都直接影響小朋友既感受

伯爵府

mandy952 發表於 21-11-11 16:08
點解升到b1a中學?

呢d分係小一時分數,之後轉左私補努力狂追,小四時已經追左上去考全級3x,中學部係band 1A中學所以順利直屬入返

水晶宮

小艾美 發表於 21-11-11 15:29
我女當年幼稚園間學校係出名谷既學卷同中文深。
但K2下學期開始到成個K3,基本上冇返學。。。。上小一時,中 ...

係呀,bk勁多住公屋零外補唔駛溫書日日去玩,都入到神校仲年年考第一
只係唔係我個女,我都好努力陪佢學習,佢都好努力操卷!

大宅

其實如果最後都係要考DSE,入大學,行同一個教育制度,我唔覺得會有學校可以係特別happy. 學校happy而學生成績好即代表家長要谷,反而學校谷家長咪可以谷小d,做輔導角色。

讀書一向是一分耕耘 一分收穫,一定有人可以唔駛溫書都考第一,不過係人地個仔/女囉(emoji)

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-11-11 14:37
黃子華話齋:呢啲叫鬼上身

邊有人鐘意返工同返學

大家都係被強迫勞動同返學

伯爵府

199707100304 發表於 21-11-11 13:45
你講既武力鎮壓,我完全體會到。想當年一樣..... 現在個仔小五,我已經無力鎮壓......
...

好正。。有晒畫面

珍珠宮

cyyiu 發表於 21-11-11 16:23
係呀,bk勁多住公屋零外補唔駛溫書日日去玩,都入到神校仲年年考第一
只係唔係我個女,我都好努 ...

人哋仔女絕對唔會令人失望

男爵府

mimi987 發表於 21-11-11 11:11
大家分享下??係咪讀HAPPY SCHOOL 小朋友真係好鍾意返學讀書?
讀谷校又真係識多好多野??
...

我地小學係活動教學,上堂學野方式有趣d,多動手,亦有好多唔同類型既活動比學生去接觸。
不過課程上同一般津小程度差唔多。功課量只係少抄寫功課,今個學年到目前為止基本上係6-8樣(唔計改正)。測考方面,佢只係少量多次咁去測,本身話一年2考,所以其實計返個量,姐係2測2考。。。所以我都唔知我地算唔算係happy school

我兩個好鍾意返學,又好鍾意放假

伯爵府

aadbb 發表於 21-11-11 16:37
其實如果最後都係要考DSE,入大學,行同一個教育制度,我唔覺得會有學校可以係特別happy. 學校happy而學生 ...

鼓勵下大家,要相信有志者事竟成,我曾經都係同路人

我個讀SC既仔,話說小一英數食老本裸考都9x分,去到小三開始食盡左老本又要再谷過,升中只考到band 2 直資,呢間直資中學初中真係算讀得好輕鬆,因為學校行學段制,阿仔中二學期尾已經揾到目標,決定到中四要揀咩科,大學想讀咩科,佢考完DSE又真係成功Jupas入到三大,讀自己想讀既科

學段制課程 – 中一、中二級學生每學期均有機會修讀不同學科,對比坊間/其他學校的全科修讀,學段制既能減輕功課、考試壓力,亦能將課時集中令學生更深入了解每個科目及課題。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

鴨鴨比 發表於 21-11-11 14:36
我明白

唔係小朋友吾勤力

咪就係背後有私補
樓上已有人答咗,要去私補

大宅

其實想問下谷既幼稚園,k3係要識啲咩?同happy 有咩分別?

首頁
12345...10

尾頁

跳至