自由講場

跳至

首頁
45678...10

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

bbc2018 發表於 21-11-11 20:56
其實你選咗Happy幼稚園,自己又要返工,又要入神小,當然要外補啦!

但係其實幼稚園如果已經有ph ...

happy school真係非常happy,讀我女間幼稚園無外補,真係同文盲無分別
呢點我一早知,所以完全無落差,我期望阿女幼稚園學多啲soft skills
外補可以自己控制力度,躺平等龍小offer又得,俾我再揀我都會揀呢個組合
開頭外補係為叩門津校,無諗過target神校

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 21-11-11 21:22
happy school真係非常happy,讀我女間幼稚園無外補,真係同文盲無分別
呢點我一早知,所以完全無 ...

咁你個組合真係無敵,更有意外收穫!

大宅

bbc2018 發表於 21-11-11 21:27
咁你個組合真係無敵,更有意外收穫!

我個仔都係呢種組合 我鐘意外唔外補由我自己控制 而唔係返學老師捽我要達到咩成果(最怕人捽我)我相信我自己比老師更清楚個仔 亦更加知道咩資源岩佢 邊樣應該補唔駛外補自己調節仲好
開心學校令到小朋友放學開心到爆 因為咁去外補佢無咁抗拒 都係知去玩

珍珠宮

鴨鴨比 發表於 21-11-11 14:37
黃子華話齋:呢啲叫鬼上身

邊有人鐘意返工同返學

呢個世上真係有,不過唔多

子爵府

李露眉 發表於 21-11-11 14:19
我女HAPPY 幼稚園, K3 只寫幾個詞語, 無句子讀,
無默書, 全日班黎.

乜而家d小學好似深過我以前讀書咁多咁嘅

男爵府

Elenalan 發表於 21-11-11 19:37
上到小三成績差不多定型,精英班一路升上去核心都係同一班人,所以頭3年基礎好重要。
...

如果小三成績只係中間,係咪無可能上頭三分一入band 1中學?

侯爵府

靚靚太 發表於 21-11-11 18:33
想問下你英文外補係補phonics 定係其他?數學係咪靠學校教就ok幼稚園可以唔駛補住?
...

我女幼稚園去密集班。phonics加cambridge,一星期上6小時。
數學我女幼稚園上eye level英文數,但小學係中文數。所以都死,因為唔識睇題目。

侯爵府

Elenalan 發表於 21-11-11 19:37
上到小三成績差不多定型,精英班一路升上去核心都係同一班人,所以頭3年基礎好重要。
...

但之前聽bk人分享,頭3年成績冇意思。因為好多係家長谷小朋友。但上到小四開始難同要思考,聰明個班會上位。頭3年高分個d會落返來。

水晶宮

小艾美 發表於 21-11-11 22:09
但之前聽bk人分享,頭3年成績冇意思。因為好多係家長谷小朋友。但上到小四開始難同要思考,聰明個班會上位 ...

我講「核心」果班,唔會有太大分別,不過當然只係我接觸過嘅例子。

小三前長期6,70分(尤其語文科),相對比較難喺高小時上到最top tier。

水晶宮

月亮免 發表於 21-11-11 22:03
如果小三成績只係中間,係咪無可能上頭三分一入band 1中學?

考嘅名次上唔上到Band 1中學視乎間小學一向派位成績(幾多%派B1)。我地學校每年> 50%升B1, 所以考中間名次都唔係冇機會,當然打個折名次前d會再穩陣d。

小三考中間名次仲有時間發力(假設從未發力),如果係谷到行補全科先考中間 (假設係普通地區2線小學),若有升中目標,應該要盡快檢討下係學習方法問題定係學習態度問題。升上高小課程跨度大好多,冇時間去慢慢打好個底。

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-11-11 22:26
考嘅名次上唔上到Band 1中學視乎間小學一向派位成績(幾多%派B1)。我地學校每年> 50%升B1, 所以考中間名次 ...

我仔學校冇名次......都唔知入唔入到精英班架。得頭30人入到咋。只能同自己比較,自己有進步就算。

水晶宮

daijuju 發表於 21-11-11 22:30
我仔學校冇名次......都唔知入唔入到精英班架。得頭30人入到咋。只能同自己比較,自己有進步就算。
...

冇名次,但有冇學業獎、科獎果d?
同埋大概知道分數比例分佈,例如全級幾多%有90分以上,用呢d去估,家長日問下老師~

如果有龍中唔使太過慮成績分數,我地要呈分就冇辦法唔在意名次。

珍珠宮

Elenalan 發表於 21-11-11 22:37
冇名次,但有冇學業獎、科獎果d?
同埋大概知道分數比例分佈,例如全級幾多%有90分以上,用呢d去估,家長日 ...

得級十有獎。科獎有但p3學期末先,唔記得全班定全級最高分。90%以上就唔知啦。中英估計少於10%。因為計好多嘢,唔係淨係卷......數/常可能容易啲有20%人有

珍珠宮

小艾美 發表於 21-11-11 22:05
我女幼稚園去密集班。phonics加cambridge,一星期上6小時。
數學我女幼稚園上eye level英文數,但小學係中 ...

數學又係一門好玩嘢科目
啲文字題千變萬化,兜來又兜去,先知佢問乜
真係中文差啲都搞唔掂

珍珠宮

mimi987 發表於 21-11-11 11:11
大家分享下??係咪讀HAPPY SCHOOL 小朋友真係好鍾意返學讀書?
讀谷校又真係識多好多野??
...

我仔自細讀程度深嘅學校,我不但冇後悔,簡直要感謝自己當年嘅決定非常正確!我自豪自己咁有遠見

水晶宮

daijuju 發表於 21-11-11 22:42
得級十有獎。科獎有但p3學期末先,唔記得全班定全級最高分。90%以上就唔知啦。中英估計少於10%。因為計好 ...

我地級頭60名(即大機會升Band 1嘅)就有名次。平均分90以上有獎,每級十幾個,高小再少d。去頒獎禮時都大概知道個比例,透明度較高。

大宅

mimi987 發表於 21-11-11 11:11
大家分享下??係咪讀HAPPY SCHOOL 小朋友真係好鍾意返學讀書?
讀谷校又真係識多好多野??
...

睇性格,我仔有啲好勝,幼稚園happy school, 抽咗第二志願(二線小學)估唔到佢小一到小四成績都級十內,無去補習社,小五幫佢轉左一線小學,係辛苦好多,成績變中游,但佢都有鬥心!

男爵府

回覆樓主:

出名冇學術嘅開心幼稚圍,接近零功課,K3 仲係寫單字。佢嘅學術主要來自我同佢伴讀,同埋外補英文數。

好幸運上到熱門新派英小龍校,同學仔都係名幼,但佢成績有中上。非傳統型嘅學校造就佢樂天、獨立思考、勇於向老師表達自己想法 ,呢啲比起成績分數更重要

水晶宮

erica-camy 發表於 21-11-11 23:00
睇性格,我仔有啲好勝,幼稚園happy school, 抽咗第二志願(二線小學)估唔到佢小一到小四成績都級十內,無 ...

我都同意好勝心鬥志係讀書成績好最大因素之一(假設本來資質中上,一點就明果種)。有鬥心佢自然對自己有要求,學習有動力。所以初小時幫佢建立自信、俾佢自覺有能力做得好係好重要。

大宅

daijuju 發表於 21-11-11 18:43
當年我誠實分享比人話谷 其實有咩好瞞

d人成日話人谷,我覺得由得個小朋友自生自滅仲衰啦

首頁
45678...10

尾頁

跳至