自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我奶奶80幾歲, 身體沒什麼毛病, 就是皮膚不太好, 會容易痕。最近天氣乾燥, 痕到成晚瞓唔著。 佢有揸凡士林, 似乎無乜用, 仲有咩辦法呢?

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

搽豬油膏

333s    發表於 21-11-13 12:05
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

用豬油膏
藥房有得賣

333s    發表於 21-11-13 12:05

象牙宮

guigui82 發表於 21-11-13 11:48
我奶奶80幾歲, 身體沒什麼毛病, 就是皮膚不太好, 會容易痕。最近天氣乾燥, 痕到成晚瞓唔著。 佢有揸凡士林, ...

老人皮膚經常發癢. 老年性皮膚搔癢症,主要是年紀大了,皮膚自我調節的能力弱,油脂內分泌少。
飲食容上注意清淡,維生素C\B\E要適量吃些,洗澡最好豬油膏, 沖完再用水分膏。

長者有定期复診, 向醫生要:
(Emulsifying Ointment)=溫和潔淨可代替肥皂不含高敏性防腐劑
(Aqueous Cream) 潤膚膏
也可自購

可以看一下
https://www.cadenza.hk/training/pdf/ps/CTP003_cur5_ps5.pdf

好多人以為豬油膏是豬油來的。它其它一點都不油。
不用抹 vaseline

BB。/
濕疹人。/ 皮膚有問題。
更年期后女性。/ 老人/ 50+ 女性 (emulsifying + aqueous = 終生要抹)。養好皮膚全身。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

子爵府

我奶奶80幾歲, 身體沒什麼毛病, 就是皮膚不太好, 會容易痕。最近天氣乾燥, 痕到成晚瞓唔著。 佢有揸凡士林, ...
我間唔中都會皮膚痕,用過幾個方法都唔得,搽俄羅立英止到痕

wcpcelia    發表於 21-11-14 12:14

複式洋房

凡是林

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

沖完涼,趁身上還有水份用A CREAM+ 橄欖油,唔夠再加E CREAM

子爵府

回覆樓主:

多謝各位回覆!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

記得以前阿嫲一身痕就煲片糖水沖涼!以前年代冇話搽咩膏呢啲嘢!

子爵府

cy101 發表於 21-11-14 10:43
記得以前阿嫲一身痕就煲片糖水沖涼!以前年代冇話搽咩膏呢啲嘢!
...

已經試過了, 也沒用

首頁

尾頁

跳至