自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

fitfish 發表於 21-11-15 00:16
仲有各位jm 留意

好多傳統街市賣有些瓜菜

近呢10年8年,街市好多時都係有d寫斤,有d寫磅,去混淆視聽。

仲有用1份,1札,定價。好多時仲貴過逐斤計。

除非收工清貨,否則我好多數唔會買1份份的, 又唔平,仲要搭d爛貨俾你。

男爵府

wmkcnw 發表於 21-11-15 00:21
近呢10年8年,街市好多時都係有d寫斤,有d寫磅,去混淆視聽。

仲有用1份,1札,定價。好多時仲貴過逐斤計 ...

其實買得多平時又留心啲,啲肉一拎起手會心裏有數的

本人又有個怪癖,買所有野都mark 低幾錢番屋企又再自己再用磅稱下佢

所以佢用克用斤用磅,我都好少亂,唯一需要留心的是佢靚唔靚

百x 嘅本地豬,我留意到佢啲骨係偏細的,似是不是養得好足月的豬,食味亦不是名牌本地豬咁鮮甜

當然啦偶然(一早去或者有人出新貨果陣)都會有一包半包會樣靚又抵買的,但通常都好難會買到3包同時又靚又買得落手,所以往往都係享受晤到130 3包之類的推廣

珊瑚宮

waterlilymonet 發表於 21-11-15 00:36
其實買得多平時又留心啲,啲肉一拎起手會心裏有數的

本人又有個怪癖,買所有野都mark 低幾錢番屋企又再自 ...

百x有2檔豬肉

一檔叫農夫 賣本地豬 好似係黑毛豬 標價仲貴

維180元至200元一斤左右(又係包裝好打折貼招紙)

另一檔就是普通豬肉(今次我地買呢檔)

你講本地豬應係農夫
買過一次農夫排骨都OK 無乜溝下欄肉

玩具萬歲!

珍珠宮

Lyrica 發表於 21-11-14 23:23
睇咩清楚唧 !? 你都係唔識,我就算睇一萬次,唔通會同你諗法一樣錯咩,笑死人
...

罰你睇一萬次

首頁

尾頁

跳至