潮流時尚

跳至

首頁

尾頁

大宅

謝謝各位 JM 真心指導,我知應該點做了。

大宅

回覆樓主:

大宅

回覆樓主:

大宅

最近係乜都冇! 暫睇正常! 未至於串你,單打你,同已讀不回!仍然健康

wcpcelia    發表於 21-11-18 10:08

子爵府

katie_f588 發表於 21-11-15 23:58
我覺得我會買到至少出到一個袋,但想問下買 H 姊妹,如果你哋係我,你哋覺得呢個 SA 可靠嗎?定係出完袋應 ...

我諗佢冇心100%呃你~近排真係咩都要訂, 冇貨
可能同你講1:1出到non-25果刻真係有成功例子
到你配夠 1:1 原來已經批緊比D 1:2 以上的客
佢幫你入紙咪比假希望?
其實佢已經算好坦白
當然可以出多個袋之後再換SA
到時先算專心出左個bk先

男爵府

我覺得我會買到至少出到一個袋,但想問下買 H 姊妹,如果你哋係我,你哋覺得呢個 SA 可靠嗎?定係出完袋應 ...

咁睇你已經到左1:1,8萬幾都唔係小數目,個人睇法係如果經濟許可,堅持埋呢個袋好似比較划算

你亦講到重點,k28以現況計最幸運嗰批都講緊10萬起跳,分分鐘舊客都唔止 SA幫你申請係要做少功夫,咁大家都明知依家係唔得,你又何必要佢白做呢

況且一個月前同依家可能情況又唔同,愈黎愈難,你d對手spend得愈黎愈多,咁佢再好人,1:1都已成過去啦

男爵府

Joyce0 發表於 21-11-16 00:08
最近係乜都冇! 暫睇正常! 未至於串你,單打你,同已讀不回!仍然健康

說到心坎裡 態度良好都算係咁

子爵府

唔係佢反口
係經理決定遊戲規則啫
你已經1:1咗而又唔係size 25
咁即係8萬蚊左右
真係申請嚟都無用
俾假希望你就無謂啦

伯爵府

我個fd 都試過本來話夠數仲俾埋offer,但係唔啱色推咗,等等吓SA 話要再加

去到呢個地步梗係第一件事問清楚要加幾多先出到個袋,如果唔係差太遠嘅話就快快脆脆搞掂佢

大宅

gzilla 發表於 21-11-16 01:42
我個fd 都試過本來話夠數仲俾埋offer,但係唔啱色推咗,等等吓SA 話要再加

去到呢個地步梗係第一件事問清 ...

同樣事件發生喺我身上,我冇問仲差幾多,同埋比咗個信息佢我係唔開心嘅,佢而家都係同我講唔介意可以再等吓,講真佢唔比袋我都吹佢唔脹

珍珠宮

陪月勳章 畀面勳章

回覆樓主:

配比係睇上面點批,一向冇硬指引。昨日批唔代表今日批,如果sa一向上心交帶就要信佢。批到就唔會明明講好都會叫客加碼,令客人唔開心。今年入場出qb銀碼要預鬆D。想快手出到就跟sa講的差額快手到數。如果配到1比1覺得吃力就要放慢腳歩了。

個個客都想聖誕前出袋,數一定推高,等唔等下自己決定。聖誕後又會唔會再高亦冇人估到。

珍珠宮

JM字裡行間都睇得出平時有追開文
既然有追開文,
就應該一開始有心理準備1:1既可能性係極微。
或者JM係失望SA做唔到果個極微既可能性比你,
但係理性咁去諗,
就唔需要失望。

公爵府

其實我講得實際D,SA係不可能無時無刻地對客「老實」,唔係話佢有心講大話呃我哋,但有好多位佢哋真係好難做(例如一個返得一件嘅hot item比咗客人A, 就自然要同客人B C D E講無貨,比我都唔會話我俾咗個大客啊咁啦)。至於配比,H每一刻有太多意外,一個比較小心眼穩陣嘅SA係盡量都唔會同客好實在咁講個配比,就係以防你呢個咁嘅例子發生。所以你SA反而係老實型乜都講咗先 你今次學到嘅係要接受H買嘢係會好多變數,SA講咗乜都要接受隨時會變,你見最近咁多JMs變成佛系就係咁原因。
唔好意思長氣咗啲,平常心啲,我哋等你好消息!

男爵府

你個SA 都幾老實喎,好處係就直接話俾你知你未夠,唔駛估估下。我SA 從來都唔講實係幾多(直接問佢會好有技巧咁答)

伯爵府

上面咁多位jm都係用經驗值去答你,全部都中曬重點

大宅

gzilla 發表於 21-11-16 01:42

去到呢個地步梗係第一件事問清 ...

Gzilla JM, 我係你 IG 小fans 嚟 都成日俾你啲野毒到,因為我鍾意你揀的色系!

我有問過呀,但我估可能佢都俾其他客問太多或令其他客失望過,所以今次佢唔肯答實我個數

重點係我想買嘢,都冇乜野俾我買⋯唔通真係要買個地球儀番屋企? 或者新嗰對 disco 鞋?所有首飾,無論乜嘢材質都要訂,都唔知幾時、點先可以儲夠

大宅

jenniferK 發表於 21-11-16 06:35
配比係睇上面點批,一向冇硬指引。昨日批唔代表今日批,如果sa一向上心交帶就要信佢。批到就唔會明明講好都 ...

我 SA 一直都係好好,特別以我呢啲未出過 QB 嘅小小薯嚟講,好多今年嘅大熱 items 佢真係記得又幫我留,佢都試過唔覺意漏口風話而家真係乜要搶。我其實都冇追佢,明知馬場大量不同等級嘅VIP都要,所以通常補貨第二三次先會到我買。

因為佢平時幫得手,所以當我嗰日問完袋,問有乜野買,佢第一次答我真係百無時我先會有咁驚訝嘅反應,因為佢平時唔會咁答我

我其實唔急於今年出,一來我喜歡嘅配貨全部都 sold out,排得到我嚟買都一定要等出年。但我都有諗係咪下次訂件細價啲2-3萬嘅珠寶,(我喜歡嘅款通常唔係大熱,所以應該冇乜人同我搶卦?)定會咁樣變相又推高個出袋比例?好苦惱

大宅

多謝以上各位JM ,由第一日 walk in H 買到袋開始上嚟呢個平台學野,分享;上面每位姊妹之前嘅教路、回應、分享我都有睇過、有印象。我都明實戰不一樣,每日個規則都變緊,我唔急,但只係有啲氣餒,唔知下一步點行好。

特別係信心嘅問題,relationship building 都係講個信字,只係諗緊佢嗰句 spending 唔會一年清究竟仲係咪可以堅持到?究竟清 spending timeline 個龍門係 SA 定係店長?

男爵府

katie_f588 發表於 21-11-16 09:31
我 SA 一直都係好好,特別以我呢啲未出過 QB 嘅小小薯嚟講,好多今年嘅大熱 items 佢真係記得又幫我留,佢 ...

少少經驗分享,冷門珠寶有機會等得仲耐,因為熱門款式佢地鋪頭可能keep住有訂貨,但冷門款真係要有客訂舖先會再向公司訂。我都有隻偏冷門手鈪已訂半年未到。要十級耐性啊。

大宅

回覆 katie_f588 的帖子

實際上係大家新入坑都預咗1:1出唔到,大家一齊推高咗,如果間舖第一個QB比到25其實已經好好,有D舖係唔比。主要SA申請完都要等經理批,如果經理唔批都冇辧法。我曾經都有聽過某D舖同一個SPEC係會比其他舖低,但因為間舖既業績唔夠其他舖高,D客等袋等好耐,如果當下買夠數話經理批咗就可以放心,如果唔係個一刻買夠數,都會有變數。所以D人成日話D SA講唔實就係咁解,因為你未到數同你講好,但到買夠時候個RATIO又推高咗,佢好難做,因為當下你REQUEST既袋冇貨返,或者前面排咗两三個客等,變相就算有都可能要等得耐咗,我一直都有同SA傾緊個RATE,一直都知升緊,但我訂咗件貨又未到手,所以係H買咗幾年,已經同SA夾好,訂貨到咗先睇下咩RATE,有咩靚色揀。而家見到D小物得閒先買下,唔趕QB自然會買得開心,你都要加油,每年聖誕都好多人趕出袋所以年尾出袋係一個PEAK SEASON, GOOD LUCK JM

首頁

尾頁

跳至