自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 modern 的帖子

過一百度其實佢睇遠野都開始有模,係應該要開始帶眼鏡.仲要多加注意保護,盡量唔好比佢再加深.因為依家電子產品發展得太快.小朋友視力既度數都可以一下子深得好快.所以要開始好好保護喇

大宅

modern 發表於 22-5-6 12:11
請問咩叫OK鏡呀? 我仔8歲, 尋日驗眼1隻100度, 1隻150度, 師光師話過左150度都建議配眼鏡 ...

好似隱形眼鏡咁,有少少硬度,夜晚訓覺戴,日頭視力正常

大宅

myki 發表於 22-5-6 12:16
請問係九龍眼科醫院定係香港眼科醫院? 喺旺角? 我仔8歲450度, 已經戴緊Hoya. 放特別假期嗰陣時喺屋企無聊 ...

九龍眼科醫院三樓私人診所!電話39435886

珍珠宮

coco晓慧 發表於 21-11-19 17:51
係長時間用眼,上午學校,下午去補習班,得星期六日有戶外活動!加上父母都有近視
...

其實都係遺傳,不過呢個年代可以襯細個就控制啫!全家都冇近視未必會明,其實係遺傳嘅就會有,話點用眼,個個學生都長時間要睇書望mon㗎啦,冇事嗰d點都冇事。
btw我小朋友、姨甥都係用OK lens,姨甥用左5年,我小朋友初小用左3個月。

大宅

fupigpig 發表於 22-5-6 12:30
其實都係遺傳,不過呢個年代可以襯細個就控制啫!全家都冇近視未必會明,其實係遺傳嘅就會有,話點用眼, ...

係啊,宜家細佬都係會有,只不過儘量拖延時間等唔好咁細就近視

子爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

回覆 fupigpig 的帖子

認同.我老公就係深近視(8XX度)....由細到大我無比阿仔用電子產品.係疫情下用ZOOM同平時會睇下電視.電腦/打機/IPAD/電話佢都無.所以咁都會不停加深都無野好講.只好依家盡量唔好比佢再加深得咁快去幫下佢

珍珠宮

coco晓慧 發表於 22-5-6 12:32

因為發育時期可以加深速度好快,而且又唔會密密驗眼(而家book驗眼都唔易啦),可能隔3個月又深一二百度都唔奇,深左又冇得返轉頭。

珍珠宮

wing421 發表於 22-5-6 12:38

認同.我老公就係深近視(8XX度)....由細到大我無比阿仔用電子產品.係疫情下用ZOOM同 ...

我哋夫妻一個正常眼、一個有近視散光!
我之前忙返工,主要工人姐姐湊個女,個女由初小都經常偷雞玩電話,到入埋U都係正常眼。反而細仔由我湊都會管佢用電子野,但係初小就開始有近視散光!
所以我完全覺得冇野就冇野,如果遺傳就只能夠搵方法阻止度數加深。
有d人唔明,就實係話電子產品問題!

子爵府

有時都真係唔明點解?我見表弟都有不停ZOOM好多唔同既興趣班,間中都有玩下IPAD.我仔都係我控制住既情況下用.當然平時都應該有偷玩阿公婆婆電話,但有阿公婆婆睇住都唔會比佢過份用.同你一樣.........我仔近視就係咁上,表弟仲係無事.係有時真係解釋唔到

珍珠宮

wing421 發表於 22-5-6 12:50

有時都真係唔明點解?我見表弟都有不停ZOOM好多唔同既興趣班,間中都有玩下IPAD.我仔 ...

解釋到㗎,因為遺傳問題最最最大囉
2個仔女都係我生出嚟,一個電話不離手,夜晚重捐入被竇黑炆炆玩電話,但係對眼正常!另一個就管住佢都係近視散光!

子爵府

但我家姐同姐夫都有近視喎.不過表弟都無野.我曾經聽人講增高得快,眼球又會跟住拉長,其實係唔係唔關事?咁岩表弟係細粒人,我仔係偏高型.但又講唔通丫,唔通高既人近視就會深D?

子爵府

開心吸收勳章 Xmas吸收勳章

wing421 發表於 22-5-6 13:12

但我家姐同姐夫都有近視喎.不過表弟都無野.我曾經聽人講增高得快,眼球又會跟住拉長, ...

我自己覺得有關係,個囝堂哥大過我個囝一年半,不過我個囝仲高過佢,大家有係小學生,我個囝一早有近視,佢堂哥才剛有。

子爵府

coco晓慧 發表於 21-11-19 14:35
今日係九龍眼科醫院檢查550,425度,三個月加深100度,醫生建議去私家配阿托品藥水。請問可以交流下嗎?例 ...

無一樣百份百,但作為家長其實即使有5%也應該嘗試。

子爵府

pinkybee 發表於 22-5-6 13:21

我自己覺得有關係,個囝堂哥大過我個囝一年半,不過我個囝 ...

咁唔通真係有關係

伯爵府

coco晓慧 發表於 22-5-6 12:32

請問進展如何?還有加深嗎

大宅

annie133 發表於 22-5-6 15:22
請問進展如何?還有加深嗎

要等26號去複診先知道

男爵府

coco晓慧 發表於 22-5-6 12:24
九龍眼科醫院三樓私人診所!電話39435886

謝謝

大宅

wing421 發表於 22-5-6 11:26
回覆 WWSHANWW 的帖子

好奇問下....一盒通常滴幾耐?咁大既幾耐要去覆診一次?

一盒30枝 每晚用一枝 我係揀無防腐劑個款
醫生開三至四個月藥水就番去覆診一次 因為滴開吾好停 自己計番無藥水就番診所

大宅

fupigpig 發表於 22-5-6 12:46
我哋夫妻一個正常眼、一個有近視散光!
我之前忙返工,主要工人姐姐湊個女,個女由初小都經常偷雞玩電話, ...

係 我女又係兩歲開始帶眼鏡 視光師都係話遺傳 但三吾識七既人見到就會講 一定睇電視打機多啦(emoji)

大宅

waiyan2000 發表於 22-4-2 10:33
Same, 上年驗近視淺左 25 度,唔知点解

因為角膜形狀變化成會淺咗,但散光有冇加深?

首頁

尾頁

跳至